Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. W tym tekście podpowiadamy, jak ugotować kaszę jaglaną na sypko oraz jak przyrządzić jaglankę.

Gotowanie kaszy jaglanej na sypko

Dlaczego w przypadku kaszy jaglanej odpowiedź na pytanie, jak ją ugotować, jest taka ważna? Przede wszystkim ze względu na jej właściwości. Po ugotowaniu kasza jaglana może mieć bowiem gorzkawy smak. Dzieje się tak, gdy użyjemy przeterminowanego produktu lub gdy źle go przygotujemy.

Jak więc ugotować kaszę jaglaną na sypko, by nie była gorzka? Oto sprawdzony przepis krok po kroku.

  1. Kaszę najlepiej gotować w proporcjach 1:2,5 (jedna szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody). Można przetestować też gotowanie w 2 i 1/4 szklanki wody.
  2. Gotowanie zaczynamy od bardzo dokładnego wypłukania kaszy. Najlepiej zrobić to na sitku pod bieżącą wodą. Najlepiej jeśli będzie ciepła, wręcz gorąca. Kaszę płuczemy do momentu, kiedy woda przestanie być mętna. W międzyczasie warto potrząsać sitkiem lub kilka razy przemieszać kaszę łyżką.
  3. Kolejny krok to przelanie kaszy wrzątkiem (kasza cały czas jest na sitku).
  4. W międzyczasie można postawić wodę, by się gotowała. Do garnka wlewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy odrobinę soli (ok. 1 łyżeczkę) i mniej więcej 2 łyżki oleju. Ważne, żeby używać do tego nieco większego garnka. Pamiętajmy, że w trakcie gotowania kasza napęcznieje.
  5. Wypłukaną kaszę dodajemy do garnka z wrzącą wodą, delikatnie mieszamy i nakrywamy pokrywką.
  6. Od momentu ponownego zagotowania kaszę gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15-18 minut. Nie mieszamy i nie zdejmujemy pokrywki. Ważny jest zwłaszcza ten pierwszy element. Jeśli chcemy ugotować kaszę jaglaną na sypko, nie powinniśmy jej mieszać, bo zrobi się z niej papka. Dokładny moment wyłączenia gazu zależy od tego, czy kasza wchłonęła już wodę. Nie wolno jednak trzymać jej na ogniu za długo, bo może się przypalić.
  7. Po wyłączeniu gazu garnek z kaszą pozostawiamy jeszcze ok. 5 minut na palniku. Po tym czasie można odkryć pokrywkę i pozwolić odparować reszcie wody (jeśli została). Kasza jest gotowa.
Zobacz też:  Gotowanie makaronu - jak ugotować makaron?

Jak ugotować jaglankę?

Kasza jaglana na sypko może być podstawą wielu potraw. Bez problemu można np. przyrządzać na jej bazie jaglanki – zarówno na słodko, jak i na ostro. Sporo osób ma jednak własne metody na tę potrawę. Nie używa do tego wcześniej ugotowanej kaszy, tylko gotuje ją wraz z dodatkami. Przykładem może być jaglanka na słodko na dowolnym rodzajem mleka. Proporcje wyglądają wtedy następująco: pół szklanki suchej kaszy jaglanej na dwie pełne szklanki mleka.

Przed gotowaniem kaszę warto lekko uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu ją mieszając. Po uprażeniu ziarna należy jeszcze opłukać wodą i przelać wrzątkiem (podobnie jak w przypadku gotowania kaszy jaglanej na sypko). Następnie przekładamy kaszę do garnka, dolewamy mleka i gotujemy. Na początku na większym gazie, a od momentu zagotowania – na mniejszym (tak, aby kasza tylko lekko bulgotała). W międzyczasie można ją mieszać. Kasza powinna być miękka po ok. 12 minutach. W trakcie gotowania można do niej dodać ulubione dodatki – owoce świeże lub suszone, rodzynki, uprażone orzechy lub migdały, jakiś słodzik (np. miód), przyprawy korzenne (np. cynamon) itp.

Dodaj komentarz