Gotowanie ryżu – jak ugotować ryż?

Ryż to bogate źródło węglowodanów i innych wartości odżywczych, tj. białko. Jeżeli jednak chcemy ugotować smaczny, nizbyt twardy ryż, musimy kierować się odpowiednim przygotowaniem, gdyż niewłaściwe przygotowanie sprawi, że nie będzie on tak smaczny.

Na początek obficie spłucz ryż pod wodą

Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, umieść ryż w drobnym sitku, a następnie płucz zimną wodą do momentu, kiedy woda stanie się zupełnie czysta. Płukanie pozwala Ci pozbyć się zakurzonych skrobi, które odpowiadają za nadmierną lepkość ryżu. 

Przygotuj garnek z wodą

Należy pamiętać, aby użyć odpowiedniej proporcji wody do ryżu, według zaleceń producenta na opakowaniu lub stosownie z tą rozpiską:

  • 1 szklanka ryżu białego długiego i 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka ryżu białego krótkiego i 1 i 1/4 szklanki wody,
  • 1 szklanka ryżu brązowego i 1 i 3/4 szklanki wody.

Jeśli określiłeś odpowiedni stosunek do rodzaju, nastaw garnek z wodą na gaz i zaczekaj do jego gotowania.

Jeśli woda zacznie się gotować

Dodaj łyżeczkę soli, a następnie ryż. Jeśli chcesz, możesz dodać również odrobinę masła lub oleju, który sprawi, że ryż bedzie jeszcze lepiej smakował. Całość gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką, gdyż po dodaniu ryżu temperatura się gwałtownie zmniejszy, przez co musimy pilnować, aby woda nie wyparowała szybciej, niż ryż zdąży stać się miękki.

Czas gotowania

W zależności od rodzaju:

  • ryż biały długi przez 18 minut,
  • ryż biały krótki przez 15 minut,
  • ryż brązowy przez 45 minut.

Należy pamiętać, że podawany jest średni czas gotowania, nie zawsze woda zdąży całkowicie wyparować lub zrobi to znacznie szybciej, niż zakładałeś, dlatego warto kierować się również intuicją i zakończyć lub przedłużyć czas gotowania. Jeśli bowiem zbytnio przedłużymy czas gotowania, ryż stanie się gumowaty, natomiast jeśli nadmiernie skrócimy to, będzie on twardy.

Zobacz też:  Gotowanie kukurydzy -jak ugotować kukurydzę?

Po zagotowaniu ryżu odczekaj około 15 minut, pozostawiając go pod pokrywką, a następnie solidnie go wymieszaj, aby mógł dokładnie odparować.

Gotowe! 

Ciesz się znakomitym smakiem ryżu, który z pewnością nada się do wielu potraw, będąc tym samym wspaniałą alternatywą dla makaronów, czy ziemniaków, które są o wiele bardziej kaloryczne. Nie ograniczaj się wyłącznie do jednego rodzaju, na rynku znajdziesz wiele ciekawych propozycji, które z pewnością mogą pozytywnie odmienić twój jadłospis. Za pierwszym razem może się to wydawać nieco trudne, lecz zapewniam Cię, że każda następna próba będzie dla Ciebie łatwiejsza, a ryż coraz smaczeniejszy.

Dodaj komentarz