Gotowanie soczewicy – jak ugotować soczewicę?

Soczewica nie od dziś znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jest smaczna, pożywna, ale przede wszystkim jest cennym źródłem protein i innych składników odżywczych. Przygotowuje się z niej gulasze, a także pasty do smarowania pieczywa. Jak jednak ugotować soczewicę?

Jak ugotować soczewicę?

Czerwona, brązowa lub zielona, soczewica przyjmuje różne barwy, jednak w dalszym ciągu pozostaje równie smaczna. Jednak jak ugotować soczewicę by była odpowiednio miękka i nadawała się do dalszej obróbki? Otóż okazuje się, że jest to niezwykle proste. By perfekcyjnie przyrządzić więc ziarna soczewicy, wystarczy zastosować się do kilku poniższych wskazówek:

  • w pierwszej kolejności, ziarna soczewicy powinny być dokładnie przebrane- należy pozbyć się tych, które są zaczernione
  • następnie na każdą szklankę soczewicy, należy przygotować jedną i pół szklanki wody lub bulionu
  • podczas gotowania warto dodać przyprawy takie jak np. rozmaryn, czosnek, cebulę czy liść laurowy, co pomoże podkreślić i uwydatnić smak ziaren soczewicy
  • kolejno ziarna te należy wrzucać bezpośrednio do wrzącej wody lub wrzącego bulionu, po czym ponownie należy doprowadzić je do wrzenia
  • następnie ziarna powinny być gotowane na wysokim ogniu przez około 3 minuty, po czym należy zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż soczewica stanie się miękka
  • sól dodajemy na sam koniec gotowania, by zapobiec ewentualnemu stwardnieniu ziaren.

Ile należy gotować ziarna soczewicy?

Skoro wiemy już jak ugotować ziarna soczewicy, to warto zastanowić się również nad tym, jak długo należy je gotować. Otóż wszystko zależy od rodzaju potrawy, do której planujemy soczewicę wykorzystać, a także od jej rodzaju. W przypadku sałatek, soczewica powinna być chrupiąca, zaś w przypadku zupy, nieco rozgotowana. Jak długo więc gotować ziarna soczewicy? Otóż:

  • soczewica czerwona- z reguły sprawdza się w przypadku zup kremów, a także warzywnych kotletów. Świetnie nada się również jako farsz do pierożków. Ten rodzaj soczewicy powinien być gotowany maksymalnie przez 15 minut.
  • soczewica zielona- ten rodzaj cechuje się łagodnym smakiem i idealnie pasuje do sałatek. Powinniśmy gotować ją przez około 20-25 minut. Warto pamiętać, że soczewica zielona nie ma tendencji do tego, by się rozgotować.
  • soczewica brązowa- świetnie sprawdza się w przypadku sałatek, a także do zblendowania na przepyszne pasty. Ten rodzaj soczewicy musimy gotować przez co najmniej 30 minut, jednak w zależności od pożądanego stopnia miękkości, możemy czas ten wydłużyć do nawet 50 minut.
Zobacz też:  Gotowanie brukselki - jak ugotować brukselkę?

 

Dodaj komentarz