Boczniaki smażone można podawać w różnej postaci, m.in. w panierce niczym schabowe. Jak smażyć boczniaki by były idealne i smaczne?

Sposobów na przygotowanie boczniaków z patelni jest przynajmniej kilka. Smażone grzyby to kulinarny klasyk w Polsce. Jak smażyć boczniaki, by zachowały swoje walory smakowe i soczystość?

Od wybranego przepisu na boczniaki zależy nie tylko ich prezencja i smak, ale także zadowolenie osób, które je spożywają. W Polsce stawia się na kilka sprawdzonych przepisów na to, jak usmażyć boczniaki. Mogą być panierowane, siekane, z warzywami lub bez. Sprawdź, jak smażyć boczniaki, by podbiły serca nawet największych krytyków kulinarnych.

Czas ma znaczenie – jak smażyć boczniaki?

W przypadku boczniaków niezwykle istotny jest czas, który spędzą one na rozgrzanej patelni. Standardowo wystarczą dosłownie 3 minuty z każdej strony, do tego by grzyby nadawały się do jedzenia i jednocześnie nie zatraciły swoich walorów smakowych i konsystencji. Temperatura tłuszczu powinna wynosić około 175 stopni. Starannie przygotowane boczniaki to prawdziwy rarytas polskiej kuchni. Ich niewątpliwym atutem jest to, że poza wyjątkowym smakiem, mają również właściwości prozdrowotne. Grzyby tego rodzaju są bogate w wartości odżywcze, w tym pokłady witamin z grupy B. Ponadto posiadają duże ilości zdrowego białka, dzięki czemu stały się atrakcyjną alternatywą dla potraw mięsnych i wybierane są m.in. przez wegetarian.

Boczniaki smażone z cebulą

Klasycznym przykładem jest przygotowanie boczniaków z cebulą. Produkty te idealnie się ze sobą komponują. Na początku boczniaki myjemy, aby pozbyć się z nich wszystkich zanieczyszczeń i piasku. Na patelni rozgrzewamy masło, po czym wrzucamy na nie grzyby i cebulę. Jeżeli posiadamy duże kapelusze, to warto boczniaki pokroić. Dzięki temu każdy kawałek doskonale przejdzie smakiem potrawy. Składniki należy wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli grzyby puszczą mało soku, to można dodać odrobiny wody. Tak przygotowane danie może być świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu lub innych potraw. W podobny sposób boczniaki można przesmażyć z pietruszką, z którą również komponują się znakomicie.

Zobacz też:  Zastanawiasz się, jak smażyć rybę? Sprawdź nasze porady!

Przepis na panierowane boczniaki z patelni niczym schabowe

Innym z klasyków polskiej kuchni są boczniaki w panierce. W tym celu należy obtaczać je w jajku, mące i bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, jak kotlety schabowe. Nadmiar tłuszczu warto odsączyć ręcznikiem papierowym. Boczniaki to grzyby, które idealnie zastępują mięso, dlatego mogą być głównym składnikiem domowego obiadu, czy też dania restauracyjnego. W takiej formie świetnie odnajdują się w towarzystwie ziemniaków oraz surówki lub świeżej sałaty.

Wegetariańskie hamburgery

Nieco mniej popularnym, jednak niezwykle smacznym sposobem przygotowywania boczniaków są hamburgery. W tym wypadku boczniaki kroimy lub siekamy w małe kawałki. Następnie łączymy je za pomocą jajka i bułki tartej oraz dodajemy do nich ewentualne dodatki, np. drobno posiekaną cebulę. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie składników i uformowanie z nich kotletów hamburgerowych pożądanej wielkości. Na koniec smaży się je kilka minut z każdej strony. Hamburgery z boczniaków to doskonała alternatywa dla osób, które chcą spróbować nowych smaków lub na co dzień nie spożywają mięsa. Smak kotletów dobrze łączy się z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu, keczupu lub sosu sojowego. Hamburgera umieszczamy w przekrojonej bułce, dodajemy sos i warzywa i danie gotowe.

Gulasz i inne podobne przepisy

Zamiast smażyć, można boczniaki udusić i podawać w formie gulaszu. Pokrojone grzyby należy wrzucić do garnka i delikatnie przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku oraz cebuli, a także wybranych warzyw. Do tego towarzystwa dobrze pasują m.in.: papryka, por, marchew, pietruszka, seler, czy też cukinia. Przesmażona warzywa doprawia się solą, pieprzem oraz innymi przyprawami według uznania. Tak przygotowaną mieszankę zalej passatą pomidorową, pomidorami z puszki lub przecierem. Następnie duś przez kilkanaście minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gotowy gulasz można podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem, czy też makaronem. Boczniaki w tym wydaniu sprawdzają się idealnie.

Zobacz też:  Jak smażyć schabowe?

Ponadto grzyby te są ważnym składnikiem dodawanym do dań kuchni azjatyckiej w delikatnym spolszczeniu. Smak boczniaków pasuje do sosu sojowego oraz innych dodatków charakterystycznych dla Azji. Z ugotowanym ryżem, pędami bambusa i kiełkami fasoli będą pełnowartościowym posiłkiem dla wegetarian i nie tylko.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.