Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Poznaj niezawodne sposoby, dzięki którym kotlet schabowy będzie jak marzenie.

Bez dwóch zdań kotlet schabowy to jeden z klasyków polskiej kuchni. Doskonale pasuje do ziemniaków i innych dodatków, jednak usmażenie dobrego kotleta może być sporym wyzwaniem. Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie i soczyste?

Odpowiednie przygotowanie kotletów schabowych to nie lada sztuka. Wpływ na jakość dania mają m.in. dobry schab, odpowiednio dobrana panierka, czy też sposób obróbki mięsa. Idealne kotlety schabowe skradną serca nawet wybrednych smakoszy. Dzięki temu mają swoje miejsce nie tylko na domowym stole, ale również w prestiżowych restauracjach. Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie i pyszne, jak marzenie? Sprawdź nasze sprawdzone sposoby.

Jak przygotować schab przed obróbką termiczną?

Przede wszystkim kluczem jest wybranie wysokiej jakości i świeżego schabu. Podstawą każdego dania jest produkt, a ten powinien spełniać najwyższe standardy. Kupując mięso, sprawdź jego świeżość. Następnie schab należy dokładnie oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Po tych przygotowaniach można przejść do marynowania schabu. Renomowani szefowie kuchni polecają moczenie w mleku i cebuli, dzięki czemu kotlety po usmażeniu pozostają miękkie i soczyste w środku. Aby nadać mięsu wyjątkowego aromatu i smaku, można postawić również na inne rodzaje marynat. Dobrą alternatywą pozostają m.in. majonez wymieszany z ketchupem, czy też jogurt naturalny lub grecki. Plastry schabu należy umieścić w marynacie najlepiej na całą noc. Dzięki temu na twoim stole zagoszczą miękkie kotlety schabowe. Dokładne wytarcie kotletów po marynowaniu sprawi, że panierka będzie zdecydowanie lepiej trzymała się mięsa. Jeżeli panierka odpada, to trudno o przygotowanie idealnego dania.

Jak smażyć schabowe, żeby były miękkie?

Przed wrzuceniem mięsa na patelnię, należy je rozbić. Pozwala to na skruszenie struktury mięsa i sprawia, że kotlety po usmażeniu pozostają soczyste i miękkie. Plastry schabu wystarczy rozbijać z obu stron metalowym tłuczkiem do mięsa. Następnie kotlety doprawia się solą i pieprzem, a także obtacza w mące, jajku i bułce tartej. Przy gotowaniu liczą się nawet małe detale. Dobrym wyborem może być zatem przygotowanie bułki we własnym zakresie, a następnie panierowanie w niej mięsa. Dzięki temu panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a tym cechują się najlepsze schabowe. Smażyć kotlety schabowe powinno się na rozgrzanym tłuszczu, np. smalcu. Aby przygotować soczyste kotlety schabowe, wystarczą im po 4 minuty z każdej strony. To skuteczny i prosty przepis. Po przygotowaniu kotlety należy wytrzeć z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz też:  Jak smażyć schabowe?

Kotlet schabowy z ziemniakami i z surówką – klasyka polskiej kuchni

Klasycznym przykładem polskiego obiadu są pyszne kotlety z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką. Do tego typu mięsa bardzo dobrze pasują kwaśne i świeże smaki, w tym m.in. kapusta kiszona. Jeszcze lepiej podkreśla ona delikatność schabu. Robiąc pyszne kotlety schabowe, należy je odpowiednio przygotować. Kluczem jest moczenie mięsa w marynacie, a następnie obtoczenie w wysokiej jakości bułce tartej. Ponadto, aby zrobić kotlety schabowe wysokiej jakości, niezbędne jest ich porządne rozbicie, a także poddawanie obróbce termicznej dosłownie przez kilka minut z każdej strony. Przeciągnięcie mięsa na patelni sprawi, że będzie ono twarde i wysuszone. Podobnie może być wtedy, gdy pominiemy krok związany z marynowaniem mięsa. W związku z tym każdy szczegół ma znaczenie, a zachowanie przepisu i dbałość o mięso na każdym etapie gotowania sprawią, że twoje kotlety podbiją serca gości.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz