Czy popcorn jest zdrowy? Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie są właściwości popcornu?

Popcorn jest jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Jest niemal nieodłącznym elementem filmowych seansów w kinie lub domowych spotkań ze znajomymi. Czy popcorn jest zdrowy? Dowiesz się tego z naszego tekstu!

Popcorn jest popularną przekąską, ale można go także wykorzystać w innych daniach takich jak kurczak z popcornem czy zupa popcornowa. Można go przyrządzać z różnymi przyprawami lub podawać bez dodatków. Wystarczy posiadać mikrofalówkę, by móc uprażyć popcorn. Jednak czy popcorn jest zdrowy? Jak bardzo jest kaloryczny?

Czy popcorn jest zdrowy? Czy jego spożywanie może tuczyć?

Popcorn (znany też jako prażona kukurydza) jest pełnoziarnisty i zawiera duże ilości błonnika. Jest również niskokaloryczny i ubogi w tłuszcz. Stanowi dobre źródło antyoksydantów. Sprawdź więcej informacji, czym są antyoksydanty i inne substancje w żywności tutaj: https://magazynspozywczy.pl/. Są to substancje, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Niektóre badania wykazały, że popcorn może poprawić kontrolę cukru we krwi i poziom cholesterolu. Jest także dobrym źródłem kilku witamin i składników mineralnych, w tym tiaminy, niacyny, folianów, potasu i magnezu. Popcorn zawiera także przeciwutleniacze (polifenole).

Ziarno popcornu ma twardą skorupę zewnętrzną, która otacza bielmo ze skrobią i mały zarodek. Gdy ziarno jest podgrzewane, woda znajdująca się w bielmie zamienia się w parę i zaczyna wytwarzać ciśnienie. W końcu ciśnienie staje się zbyt duże, aby skorupka mogła je utrzymać, i pęka, powodując pęcznienie popcornu.

Popcorn może również pomóc w utracie wagi. Dzieje się tak dlatego, że jest sycący, a jego zjedzenie zajmuje więcej czasu niż spożycie innych przekąsek takich jak chipsy czy słodycze. Spożywanie popcornu jest na ogół bezpieczne. Jednak niektóre osoby mogą być na niego uczulone lub mieć problemy z jego trawieniem.

Zobacz też:  Czy barszcz czerwony jest zdrowy? Co warto wiedzieć na jego temat?

Jakie właściwości odżywcze ma popcorn? Jaka jest jego kaloryczność?

Jeśli zastanawiasz się, czy popcorn jest zdrowy, spieszymy z odpowiedzią! Jego wartość odżywcza na 100 g porcji wynosi: kalorie – 387, tłuszcz – 4,7 g, węglowodany – 79,6 g, błonnik – 11,2 g, białko – 12,9 g. Popcorn jest dobrym źródłem następujących składników odżywczych: witamina B1 (tiamina), witamina B3 (niacyna), witamina B6 (pirydoksyna). Zawiera również niewielkie ilości żelaza, wapnia, manganu i miedzi.

Jak przygotować domowy popcorn?

Kto nie kocha popcornu? To idealna przekąska na każdą porę dnia, a do tego tak łatwa w przygotowaniu. Wszystko, czego potrzebujesz, to garnek, trochę ziaren popcornu i odrobina oleju. Najpierw rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Następnie dodaj ziarna popcornu i wymieszaj, aby pokryć je olejem. Nałóż pokrywkę na garnek i poczekaj, aż ziarna zaczną „strzelać” pod wpływem wysokiej temperatury.

Gdy zaczną wyskakiwać, potrząsaj garnkiem od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu. Kiedy popcorn będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i przełóż do miski. Na końcu dodaj przyprawy, które lubisz.

Mikrofala również pozwoli przygotować tę popularną przekąskę. Co będzie ci potrzebne? Naturalne ziarna kukurydzy, masło i miska, którą można włożyć do mikrofali oraz talerz. Najpierw wsyp ziarna kukurydzy do miski (powinny ją zapełnić w ⅓ objętości). Dlaczego taka ilość? Ponieważ popcorn musi mieć miejsce, żeby urosnąć. Kolejnym krokiem jest przykrycie miski szklanym talerzem. Pozwoli to powstrzymać popcorn przed rozsypaniem się po całej mikrofali.

Całość należy wstawić do mikrofali, a urządzenie ustawić na największą moc (przeważnie jest to 800 lub 1000 W). Po około 3 minutach nasza smaczna przekąska powinna być gotowa. Po wyjęciu miski do popcornu można dodać rozpuszczone masło, sól i inne przyprawy.

Zobacz też:  Czy bundz jest zdrowy i jaki jest jego proces powstawania?

W jaki sposób można urozmaicić popcorn?

Popcorn, podobnie jak inne dania, można w dowolny sposób doprawić. Jedyne, co ogranicza nas w kuchni, to wyobraźnia i kulinarne upodobania. Zamiast używać zwykłej soli, można wypróbować sól kala namak. Ma ona bardzo specyficzny, jajeczny zapach. Można też dodać pieprzu, wędzonej papryki czy aromatyczne garam masala.
Można także przyrządzić popcorn w wersji na słodko: z piankami marshmallow, sosem czekoladowym lub karmelem. Te słodkie rozwiązania mają jednak pewną wadę. Wzbogacając popcorn o wilgotny dodatek, pozbawiasz jego teksturę chrupkości.

Popcorn jest dobrym źródłem błonnika i zawiera kilka witamin oraz minerałów. Jeśli lubisz domowe maratony filmowe lub przesiadywanie ze znajomymi i oglądanie wydarzeń sportowych, popcorn jest idealną przekąską na takie okazje. Jest to również świetny sposób na wzbogacenie menu w food trucku lub lokalu gastronomicznym. Po przeczytaniu naszego artykułu już wiesz, czy popcorn jest zdrowy.



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz