Boczniaki panierowane to grzyby posiadające wyjątkowe wartości odżywcze. Jak długo smażyć boczniaki, aby były soczyste i smaczne?

Doskonałą alternatywą dla mięsa są boczniaki. Grzyby te zawierają duże ilości białka i są przy tym smaczne i aromatyczne. Kluczem do ich przyrządzenia jest odpowiedni czas na patelni. Jak długo smażyć boczniaki?

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne oraz smak, boczniaki to grzyby cieszące się dużą popularnością w Polsce. Dla wielu osób stanowią zamiennik mięsa i mogą być wykorzystywane jako samodzielny posiłek lub też dodatek do innych dań. Wszystko zależy od tego, na jaki sposób ich przygotowania się zdecydujesz. Wpływ na smak i soczystość grzybów ma czas, który spędzą na rozgrzanej patelni. Sprawdź, jak długo smażyć boczniaki, aby były idealne.

Wartości odżywcze boczniaków

Przede wszystkim boczniaki cenione są ze względu na ich właściwości odżywcze. Pełnią rolę dobrego zamiennika dla mięs, ponieważ posiadają dużą zawartość białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B oraz mało kaloryczne. Posiadają niski indeks glikemiczny oraz oksydanty, które skutecznie hamują proces starzenia się organizmu, czy też zapobiegają tworzeniu nowych komórek nowotworowych. Przy tym wszystkim są bardzo uniwersalne w zakresie ich stosowania w kuchni i dodawania do wielu potraw.

Grzyby hodowlane

Boczniaki to popularne grzyby hodowlane, które w ostatnich latach coraz częściej zastępują na naszych stołach pieczarki. Grzyby swobodnie można hodować w domowych warunkach, dzięki przygotowanym do tego matom. Nadają się do zbioru wtedy, gdy ich kapelusze stają się proste. Dorosłe okazy mogą mieć kapelusze o wielkości nawet do 15. centymetrów.

Jak długo smażyć boczniaki?

Jeżeli chcesz usmażyć boczniaki, to trzeba zachować ostrożność. Grzyby wystarczy smażyć po 3 minuty z każdej strony do momentu, w którym zaczną się charakterystycznie rumienić. Boczniaki z patelni można przygotować na oliwie z oliwek lub na maśle. Gdy dochodzą, wystarczy doprawić je solą i pieprzem do smaku, po czym nadają się do podania. Dodatkowo boczniaki można posypać natką pietruszki lub koperkiem. To prosty przepis na boczniaki bez panierki, które będą dobrym dodatkiem do innych dań. Alternatywą pozostaje przygotowanie pełnoprawnych potraw z boczniakami w roli głównej.

Zobacz też:  Jak smażyć polędwiczki, żeby były miękkie?

Przepisy na boczniaki smażone z cebulą czy też panierowane boczniaki – który wybrać?

Boczniaki są niezwykle uniwersalne pod kątem wykorzystania ich w kuchni. Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować boczniaki. Na początku boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z ich powierzchni ewentualnych zabrudzeń. Następnie można używać ich w całości lub boczniaki pokroić w paski w przypadku większych okazów. Duże grzyby doskonale sprawdzają się w panierce z bułki tartej, jajka i mąki. Wystarczy przesmażyć je na patelni grillowej lub zwykłej i podawać niczym kotlety schabowe. Pasują do ziemniaków, surówek i sałatek.

Popularnym wyborem są także boczniaki z patelni z cebulą. Składniki te idealnie do siebie pasują. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone grzyby oraz cebulę. Następnie dopraw je solą i pieprzem, a także dodaj odrobinę przegotowanej wody. Tak przygotowane boczniaki mogą pełnić rolę głównego dania lub atrakcyjnego dodatku do mięs, czy też do kanapek. Można do nich dodać również passatę pomidorową i inne dodatki według własnego uznania. Bułka z boczniakami i cebulą będzie smakowała genialnie. Siekane grzyby można wykorzystać również jako bazę pod wegetariańskie kotlety do hamburgerów. Ich smak i konsystencja zachwyci nawet wielkich miłośników wołowiny, jednak będą znacznie zdrowsze. Boczniaki z powodzeniem można łączyć z różnymi dipami i warzywami.

Gulasz z boczniaków

Alternatywą może być gulasz. Wówczas należy smażyć boczniaki z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy do nich wybrane warzywa (np. papryka, pomidory, marchew). Po przesmażeniu warzyw można dodać na patelnię lub do garnka pomidory. W tym celu możesz skorzystać z przetartych pomidorów, passaty, czy też pomidorów z puszki. Do takiej mieszanki dodaj wybrane przyprawy i zioła. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka lub kilkanaście minut. Gotowanie boczniaków to dobry sposób na wydobycie z nich głębi smaku i zachowanie ich naturalnej delikatności. Przygotowane danie można doprawić solą i wymieszać. Potrawa idealnie pasuje do: ryżu, kaszy oraz ziemniaków. Podobne przepisy cieszą się dużym zainteresowaniem wśród smakoszy.

Zobacz też:  Zastanawiasz się, jak smażyć rybę? Sprawdź nasze porady!


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz