Jak zamrozić brukselkę – twój kuchenny przewodnik!

Jak zamrozić brukselkę – zasady mrożenia i przechowywania

Jak zamrozić brukselkę? Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia warzywa. Pamiętaj, że tylko zdrowe, dojrzałe i nieuszkodzone warzywa nadają się do mrożenia. 

Następnie zblanszuj brukselkę. Blanszowanie, czyli krótkotrwałe gotowanie i natychmiastowe schładzanie, pomoże zachować kolor, teksturę i smak warzywa po zamrożeniu. 

Po blanszowaniu rozłóż brukselkę na tacy w jednej warstwie, po czym wsadź do zamrażarki. Gdy brukselka jest zamrożona, przenieś ją do woreczka do zamrażania, upewniając się, że usuniesz z niego jak najwięcej powietrza.

Jak długo mogę mrozić brukselkę?

Przy mrożeniu brukselki pamiętaj, że jej okres przydatności do spożycia wynosi do 12–14 miesięcy. Po tym czasie warzywo może stracić część swoich walorów smakowych.

Mrożoną brukselkę możesz dodać do potraw bezpośrednio po wyciągnięciu z zamrażarki. Nie ma potrzeby rozmrażania jej przed gotowaniem. Dzięki temu zachowasz smak i wartości odżywcze warzywa.

Teraz wiesz, jak zamrozić brukselkę. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, blanszowaniu i przechowywaniu będziesz mógł cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi brukselki przez cały rok!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2023
Zobacz też:  Jak zamrozić orzechy włoskie – zachowaj smak jesieni w zamrażarce

Dodaj komentarz