Jak ugotować ryż na mleku?

Ryż na mleku to jedna z bardzo popularnych potraw. Większość z nas kojarzy ją z dzieciństwa. Nie każdy jednak wie, jak przygotować dobry ryż na mleku. Na szczęście, ugotowanie go nie jest szczególnie skomplikowane. Wystarczy nam ryż, mleko, garnek i odrobina cierpliwości. 

Jaki ryż i jakie mleko wybrać?

Ryż na mleku to potrawa dobra na śniadanie, podwieczorek bądź na kolację. Jeżeli chcemy go przygotować, należy zdecydować się zakupienie odpowiednich produktów. Najczęściej wykorzystywany jest biały ryż. Posiada on niezwykle delikatny smak i zapach. Ponadto, biały ryż jest lekkostrawny. Poleca się go więc osobom borykającym się z różnego rodzaju dolegliwościami układu trawiennego. Jeżeli zależy nam jednak na zdrowszej wersji ryżu na mleku, możemy zdecydować się na ryż brązowy. Trzeba jednak pamiętać o tym, że czas jego gotowania jest dłuższy niż czas gotowania ryżu białego. Konieczny jest także zakup mleka. Wcale nie musi być to mleko krowie. Jeżeli jesteśmy na diecie wegańskiej bądź cierpimy na nietolerancję laktozy, możemy zdecydować się na zakupienie mleka roślinnego. Wśród najpopularniejszych mlek roślinnych wyróżnia się sojowe, ryżowe albo migdałowe. Jeżeli zależy nam na tym, aby potrawa była słodka, możemy wykorzystać syrop klonowy, cukier bądź ksylitol. 

Jak długo gotować ryż na mleku?

Jeżeli zależy nam na ugotowaniu kilku porcji ryżu na mleku, trzeba będzie wykorzystać 4 szklanki dowolnego mleka oraz 3 szklanki suchego ryżu. Potrzebny nam będzie także dość dużych rozmiarów garnek. Na początku, do garnka trzeba wlać mleko i zagotować je. W zdecydowanej większości przypadków wystarczające jest gotowanie mleka przez dwie minuty. Następnym etapem jest wsypanie cukru do mleka, jeżeli go używamy. Później trzeba będzie dodać do gotującego się mleka ryż. Trzeba pilnować mleka, aby nie wykipiało. Czas gotowania ryżu może być różny. Biały ryż gotuje się najczęściej od 10 do 15 minut. Jeżeli ryż jest brązowy, trzeba będzie gotować go nieco dłużej. Czas gotowania wynosić będzie wówczas około 30 minut, czasami dłużej. Warto kontrolować co jakiś czas to, czy ryż osiągnął pożądany stopień miękkości. Ryż na mleku doskonale smakuje solo, ale można zaserwować go także z owocami. Warto wykorzystywać w szczególności świeże owoce sezonowe. Jesienią oraz zimą można jednak z powodzeniem skorzystać z dżemów i konfitur. Ryż na mleku doskonale komponuje się z jabłkami oraz przyprawami korzennymi. Przyprawą, która idealnie nadaje się do ryżu jest bez wątpienia cynamon. Najlepiej wykorzystać cynamon cejloński. 

Zobacz też:  Jak ugotować jajko na miękko?

Dodaj komentarz