Gotowanie szparagów – jak ugotować szparagi?

Szparagi często wprowadzane są do różnych potraw, gdyż nadają daniom dodatkowy smak. Nie ma znaczenia, na jaką odmianę się zdecydujemy efekt, zawsze będzie podobny. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zostaną ugotowane. Nie jest to oczywisty wybór, ponieważ istnieje wiele metod gotowania szparagów. Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca. 

Jak przygotować szparagi?

Warto podkreślić, iż przed poddaniem obróbce termicznej, pierw szparagi muszą zostać odpowiednio przygotowane. W niektórych przypadkach nie trzeba nic dodatkowego, robić wystarczy jedynie zagotować. Jednakże jest to mocno uzależnione od tego, jakimi warzywami dysponujemy. Oczywiste jest to, że inaczej będziemy się obchodzić z twardymi i grubymi warzywami, a inaczej z cienkimi zielonymi i białymi. Ich przygotowanie, jest bardzo ważne w wątku uzyskanego smaku potrawy. 

Tradycyjne gotowanie szparagów

Gotowanie szparagów ma na celu zmiękczenie ich i pozbycie się goryczy. Nie jest to wcale trudna praca najważniejsze w tym całym procesie, jest czas gotowania oraz w jakiej pozycji będą ustawione warzywa. Dlatego do gotowania szparagów należy wykorzystać wysoki garnek, aby szparagi stały pionowo oraz ich główki muszą wystawać ponad poziom wody. Nie można zapomnieć, że każdy rodzaj szparagów ma inny określony czas gotowania. W przypadku zielonych szparagów to gotowania powinno trwać około 8-10 minut, natomiast białe 12-15 minut. Istnieje jedna zasada, którą stosuje się do wszystkich szparagów. Mianowicie im grubsze, tym trzeba dłużej gotować. Zbyt długie gotowanie doprowadzi do tragicznego rezultatu, gdyż szparagi nie tylko będą się rozpływać w ustach, ale również na talerzu. Spowodowane jest to faktem, że szparagi stają się bardzo miękkie.

Szparagi na parze

Kolejną ciekawą metodą na ugotowanie szparagów, jest gotowanie ich na parze. Osoby wykorzystujące ten sposób podkreślają, że warzywa stają się miękkie, lecz nie rozpadają się. Dzięki wykorzystaniu tej metody szparagi mogą mieć lepszy smak oraz aromat, bo nie nasiąkają wodą jak w metodzie wymienionej powyżej. Średni czas gotowania wynosi 10 min, oczywiście także jest to zależne od rodzaju szparagów. Dodatkowo nie musimy się martwić ciągłym doglądanie warzyw. Warto zwrócić uwagę, że do gotowania na parze nie możemy wykorzystać ani grama soli czy tłuszczu dopiero po całym procesie możemy wzbogacić ich smak. W obu przypadkach lepiej wybierać szparagi cieńsze, ponieważ grubsze bywają łykowate oraz twarde. Jeżeli chodzi o ich przechowywanie to, powinno się trzymać je w lodówce, dodatkowo owinięte wilgotną ściereczką.

Zobacz też:  Jak ugotować jajka na twardo?

Dodaj komentarz