Makaron z mięsem mielonym i brokułami

To danie zdecydowanie jest przeznaczone dla niejednego fana makaronów! Makaron z mięsem mielonym i brokułami z dodatkiem śmietanowego sosu podbije nie jedne kubki smakowe i spełni oczekiwania najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych w twoim domu! Chcesz wiedzieć jak przyrządzić to danie? Poznaj nasz przepis!

SKŁADNIKI NA MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM

Do tego przepisu będzie Ci potrzebne:

  • 500g mięsa mielonego;
  • 500g ulubionego makaronu;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Kilka ząbków czosnku;
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek;
  • Oregano;
  • Bazylia;
  • 2 duże cebule;
  • 1-2 brokuły;
  • Masło.

SKŁADNIKI NA SOS ŚMIETANOWY

Do przygotowania sosu śmietankowego będzie Ci potrzebne:

  • 180g śmietany 18%;
  • 2 – 3 szklanki wody od ugotowanego makaronu;
  • Natka pietruszki;
  • 100g sera parmezan lub pecorino.

MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK PO KROKU

Krok 1. Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie pokrój te składniki na drobne kawałki.

Krok 2. Pokrój brokuły na mniejsze różyczki.

Krok 3. Pokrój świeżą natkę pietruszki.

Krok 4. Nalej do dużego garnka wody i zagotuj ją na przygotowany makaron.

Krok 5. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj soli i włóż do niej makaron. W międzyczasie wstaw dużą patelnię na palnik.

Krok  6. Na rozgrzaną patelnię dodaj oleju/oliwy z oliwek i odrobinę masła. Dodatkowo kontroluj gotujący się makaron.

Krok 7. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Smaż je na średnim ogniu do osiągnięcia złotego koloru.

Krok 8. Do usmażonego czosnku dodaj mięso mielone oraz pieprz, sól, bazylię i oregano. Smaż do momentu, w którym mięso zmieni kolor na lekko brązowy.

Krok 9. Skontroluj miękkość makaronu, jeśli jest już miękki, wyłącz palnik, na którym się gotuje.

Krok 10. Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie, dodaj brokuły i smaż je przez kilka minut, dopóki nie staną się al dente.

Zobacz też:  Smoothie z malinami i szpinakiem

Krok 11. Do przygotowanego mięsa mielonego i brokułów dodaj śmietanę, gotuj to wszystko powoli, na średnim ogniu regularnie mieszając.

Krok 12. Dodaj chochlę lub szklankę ciepłej wody, w której gotował się makaron, a następnie mieszaj.

Krok 13. Gdy sos delikatnie zgęstnieje, ponownie dodaj wody od makaronu i mieszaj.

Krok 14. Kiedy sos jeszcze bardziej zgęstnieje, dodaj jeszcze trochę wody od ugotowanego makaronu i ponownie mieszaj.

Krok 15. Do otrzymanego sosu dodaj startego parmezanu lub sera pecorino, po czym wymieszaj wszystko ze sobą.

Krok 16. W momencie, gdy sos osiągnie odpowiednią, lepiącą się konsystencję, wyłącz palnik, na którym się gotował.

Krok 17. Dodaj do sosu nakrojonej wcześniej natki pietruszki.

Krok. 18. Odcedź makaron i wymieszaj go z przygotowanym sosem.

Krok 19. Nałóż przygotowany makaron z mięsem mielonym i brokułami w sosie śmietankowym na talerz i dodatkowo posyp go startym serem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz