Gotowanie bigosu – jak ugotować bigos?

Bigos to zdecydowanie definicja polskiej kuchni – obfity, tradycyjny i doskonały do dzielenia się. Danie to jest obecne na naszych stołach już od setek lat. Jak przygotować tradycyjny, domowy bigos?

Ze względu na wielowiekową popularność tej potrawy nad Wisłą, istnieją niezliczone warianty bigosu. Nie bez powodu mów się, że każdy dom posiada własny, odmienny sposób na przyrządzenie tego dania. Mimo to w każdym wydaniu jest to doskonała kompozycja mięs, kapusty i aromatycznych przypraw.

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków lub innych leśnych grzybów;
  • 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki;
  • 500 g dobrej kiełbasy;
  • 250 g łopatki wołowej;
  • 150 g wędzonego boczku;
  • 1 kg kiszonej kiszonej kapusty;
  • ½ kg białej kapusty;
  • 400 g mieszanych świeżych grzybów;
  • 2 duże cebule;
  • łyżka kminku;
  • 2 łyżeczki majeranku;
  • łyżeczka tymianku;
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia;
  • 4 liście laurowe;
  • 8-10 ziarenek ziele angielskiego;
  • łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu;
  • sól do smaku.
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcja);
  • łyżka jagód jałowca (opcja);
  • pół butelki jasnego piwa (opcja);
  • 20 suszonych lub wędzonych (opcja);
  • 2 łyżki musztardy (opcja);
  • łyżeczka tartego chrzanu (opcja).

Przygotowanie:

Zalej suszone grzyby wodą z kranu i mocz je przez 30 minut lub do miękkości. Zmiażdż lub zmiel jagody jałowca (jeśli używasz) oraz ziarna pieprzu. Pokrój mięso na kawałki. Odcedź kapustę kiszoną. Powtórz tę czynność, jeśli jest bardzo kwaśna. Oczyść grzyby i pokrój je na większe kawałki. Mniejszych grzybów nie trzeba kroić.

W dużym garnku podgrzej tłuszcz. Podsmaż mięso do zrumienienia. Jeśli to koniecznie podziel na partie. Zrumienione mięso odstaw na bok. Grzyby także podsmaż. Posól je i poczekaj, aż wyparuje z nich większość wody, po czym odstaw na bok. Włóż do garnka białą kapustę i cebulę, następnie smaż przez kilka minut do zmięknięcia. Wsyp odrobinę soli. Jeśli robisz wersję z przecierem pomidorowych, dodaj go właśnie teraz. Dodaj mięso i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Wlej piwo i doprowadź do wrzenia.

Zobacz też:  Gotowanie ciecierzycy - jak ugotować ciecierzycę?

Następnie ustaw ogień na minimum i gotuj całość pod przykryciem przez minimum dwie godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Bigos jest tym lepszy, im gotuje się dłużej. Warto sprawdzać go co pół godziny. Na ostatnie 30 minut gotowania wrzuć śliwki.

Do bigosu najlepiej podawać dobrej jakości żytni chleb i piwo. Pamiętaj, że smak potrawy dojrzewa wraz z czasem. Potrawa ta już tego samego dnia będzie smakować wyśmienicie, jednak warto poczekać do następnego dnia, aż wszystkie smaki jeszcze lepiej się połączą. Bigos może być podgrzewany wielokrotnie.

Dodaj komentarz