Jak ugotować fasolkę po bretońsku?

To wyśmienite danie na jesienno-zimowy sezon – rozgrzewające i syte. Dobrze przygotowana fasolka po bretońsku wyróżnia się odpowiednią twardością i aromatycznym sosem pomidorowym. Sprawdź, jak dobrze ją przygotować, by zachwyciła nawet wybredne kubki smakowe.

O czym pamiętać przed zabraniem się do gotowania?

Fasola – jej rodzaj ma znaczenie. Najlepsza to „Piękny Jaś”, biała, odpowiednio wysuszona, o średniej wielkości. Duże ziarna są mniej wygodne w spożyciu i dłużej się gotują, dlatego najlepsza będzie taka, która ma mniej niż 2 cm długości.

Moczenie fasoli – zacznij nie tylko od zgromadzenia potrzebnych produktów, ale od wcześniejszego namoczenia ziaren. Zalej wodą fasolę na wieczór, a rankiem możesz zabrać się za gotowanie. Do szklanej lub ceramicznej miski wsyp fasolę i zalej zimną wodą tak, by wystawała co najmniej 8-10 cm ponad ziarna. Mocz przez minimum 10 godzin. Jeśli wcześniej zostanie wchłonięta woda, koniecznie ja uzupełnij, ponieważ ziarenka niepotrzebnie się pomarszczą, a chodzi nam przecież również o ładny efekt wizualny dania.

Niezbędne składniki dania:

  • 0,5 kg fasoli suchej “Piękny Jaś”
  • 0,4 kg kiełbasy
  • 0,3 kg boczku surowego wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1,5 kg pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, łyżka majeranku, 2 łyżeczki soli, po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej

Fasolka po bretońsku – sposób przyrządzenia

Po namoczeniu przepłucz ziarna na sitku zimną wodą, włóż do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól oraz zalej 1 litrem wody. Gotuj do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Boczek pokrój i podsmaż na patelni przez kilka minut, a potem dodaj do niego również pokrojoną kiełbasę. Po kolejnych 5 minutach dodaj do wędlin pokrojone w drobne talarki ząbki obranego czosnku i poszatkowana cebulę. Smaż do zarumienienia i dodaj do ugotowanej fasoli (wywar po ugotowaniu ziaren pozostaje). Przez kolejne 10 minut gotuj wszystko razem, co chwila mieszając. Teraz czas na pokrojone w ćwiartki pomidory. Wrzuć je do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw odkryte na ogniu jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie Twoje danie jest gotowe!

Zobacz też:  Gotowanie rosołu - jak ugotować rosół?

W wersji na ostro możesz zdecydować się na dodatki w postaci pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Możesz też pokusić się o parę skrojonych w plasterki pieczarek, które dodajesz razem z pomidorami. Fasolkę po bretońsku możesz jeść z pieczywem albo połączyć z gotowanym makaronem lub ryżem. Smacznego!

Dodaj komentarz