Cherimoya – jak jeść i do jakich produktów dodawać?

Cherimoya to pyszny owoc, który ma słodki smak i kremową konsystencję. Ma zieloną, łuskowatą skórę i biały miąższ z czarnymi nasionami. Z jakimi składnikami dobrze smakuje cherimoya? Jak jeść ten wyjątkowy owoc? Odpowiedzi poniżej!

Cherimoya jest dobrym źródłem witamin C i B6, a także potasu i błonnika. Jej spożywanie wzmacnia zdrowie serca, poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne. Owoc ten jest również bogaty w przeciwutleniacze, które są znane z ochrony komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Zastanawiasz się, czym jeszcze charakteryzuje się cherimoya? Jak jeść ten tropikalny dar natury?

Co to jest cherimoya?

Cherimoya, zwana też jabłkiem kremowym, to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym w Ekwadorze, Peru, Chile, Boliwii i Brazylii. Rośnie na drzewie, które może osiągnąć do 6 metrów wysokości. Drzewo ma duże liście i białe kwiaty. Smak owocu opisuje się jako połączenie ananasa, banana i mango. 

Owoc ten jest popularny w wielu częściach świata i często wykorzystywany w deserach. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok albo lody.

Ważne jest, by kupować owoce, które są dojrzałe. Skórka powinna być pozbawiona skaz i miękka w dotyku. Owoc powinien również wydzielać delikatny zapach. Jeśli cherimoya jest bardzo twarda, nie będzie zbyt słodka. Jeśli jest zbyt miękka, może być przejrzała. 

Warto też dodać, że transport tych owoców jest trudny, ponieważ łatwo je obić i uszkodzić. 

Czy cherimoya jest zdrowa? Jakie ma witaminy?

Cherimoya jest dobrym źródłem witamin C i B6, a także potasu i błonnika. Owoc ten pomaga wzmocnić zdrowie serca, poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, które są znane z ochrony komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. 

Zobacz też:  Kaki – jak jeść i do jakich przepisów dodawać?

Ponadto cherimoya nie zawiera cholesterolu ani sodu i jest niskokaloryczna. W rezultacie jest nie tylko pysznym, ale również pożywnym dodatkiem do diety.

Cherimoya – jak jeść ten owoc?

Najlepszym sposobem na zjedzenie owocu jest po prostu przecięcie go na pół i wyciągnięcie miąższu za pomocą łyżki. Należy przy tym unikać jedzenia czarnych pestek, które spożyte w dużej ilości mogą doprowadzić do zatrucia.

Owoc ten możesz również dodać do smoothie, zdrowych koktajli albo użyć do zrobienia lodów. 

Niezależnie od tego, jaki sposób spożywania wybierzesz, cherimoya to pyszny i wyjątkowy owoc, którego zdecydowanie warto spróbować.

Cherimoya jest zdrowym i orzeźwiającym przysmakiem. Ludzie stają się bardziej świadomi wartości odżywczych tego owocu. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego artykułu w twojej kuchni pojawi się cherimoya. Jak jeść ten smaczny owoc? Przedstawiliśmy ci kilka pomysłów. Teraz pora wykorzystać je w praktyce!



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz