Gotowanie rosołu – jak ugotować rosół?

Zupa ta przyrządzana jest na wiele sposób. Najczęściej gotowana na drobiu, z dodatkiem wołowiny i bardzo dużej ilości warzyw. “Potrawa” słynie z długiego gotowania na bardzo małym ogniu, dzięki czemu smak jest intensywny i niepowtarzalny.

Rosół jak u mamy

Rosół kojarzy nam się z domowym, niedzielnym obiadem. Rozgrzewająca zupa jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie potrafią gotować, gdyż robi się on praktycznie sam. Potrzebne są nam jedynie odpowiednie składniki i dosyć dużo czasu, gdyż rosół powinien gotować się jak najdłużej – przeważnie około 3-4 godzin. Ponadto ta “królewska zupa” ma super właściwości działające zabójczo na przeziębienie. Wszystko dzięki temu, iż podczas gotowania, witaminy z warzyw oraz mięsa przenikają do niego. W dodatku działa rozgrzewająco.

Rosół to nie wszystko

Rosół  to baza niemalże każdej, innej zupy czy potrawy. Na jego podstawie, bez problemu możemy stworzyć bardzo wiele dań. Nada się do przyrządzenia pomidorówki, zupy ogórkowej, jarzynowej ale także sosu czy farszu do pierogów z mięsem. Ważne jest tylko jego odpowiednie przechowywanie w lodówce.

Jak zatem ugotować wyśmienity rosół?

Głównym składnikiem jest mięso. Należy wybrać wysokiej klasy mięso drobiowe. Niektórzy dodają kawałek wołowiny, np szponder lub pręga. Pierwszym krokiem jest przygotowanie wywaru mięsnego. Mięso zalewamy zimną wodą, czekamy aż się zagotuje a następnie łyżką zbieramy szumowiny, które pływają po powierzchni zupy. Warzywa lepiej włożyć do garnka wtedy, gdy zupę mamy zszumowaną. Niektórzy dodają je na samym początku razem z mięsem, ja jednak jestem tego zdania, iż zbyt długa obróbka termiczna, działa na ich niekorzyść. Dodajemy naprawdę sporą ilość warzyw. Nie żałujemy przede wszystkim marchewki oraz zielonej części pietruszki. Dzięki temu nasz rosół będzie esencjonalny i słodkawy w smaku. Wrzucamy również por, pietruszkę, seler oraz cebulę. Osobiście przypalam ją na palniku – smak jest dużo lepszy, a sam kolor pięknie żółty. Dodajemy ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy. Niektórzy wrzucają kawałek kapusty, buraka czy inne warzywa. Ja jednak wolę tradycyjny rosół o intensywnym aromacie. 

Zobacz też:  Jak ugotować kaszę jaglaną?

Przygotowanie rosołu to proces długotrwały. Pamiętajmy, że powinien on gotować się na bardzo małym ogniu przez wiele godzin do momentu miękkości mięsa oraz wszystkich warzyw.

Jak przyprawić rosół?

Klasyczne przyprawy to oczywiście sól i pieprz. Dodajemy je na koniec gotowania, nigdy na początku! W zależności od gustu możemy  również dodać natkę pietruszki, lubczyk, suszone grzyby, czosnek a nawet goździki. Wszystko zależy od Waszego smaku i upodobań. 

Dodaj komentarz