Owsianka Thermomix – zdrowie śniadanie, które nigdy Ci się nie znudzi!

Jadasz owsiankę na śniadanie? Jeśli tak – poznaj nasz przepis na owsiankę Thermomix i przygotuj ulubioną potrawę jeszcze szybciej. Jeśli nie – koniecznie spróbuj. Może odkryjesz swój nowy, ulubiony przepis?

Owsianka to sposób na zdrowe i pożywne śniadanie albo pyszną, słodką kolację. Możesz przyrządzić ją w wielu wersjach: gotowanej lub pieczonej, słodkiej albo wytrawnej. Sprawdź przepis na owsiankę Thermomix, dodaj do niej ulubione owoce, czekoladę albo pomidorki koktajlowe i jajko, a potem rozkoszuj się pysznym smakiem!

Dlaczego warto jeść owsiankę? Wartości odżywcze tego dania

Każda owsianka (Thermomix również) to danie bardzo energetyczne, ale też bardzo odżywcze. W 100 g płatków owsianych znajduje się ponad 13 g białka, 9,5 g błonnika i 59 g węglowodanów. Płatki mają 373 kcal. To jednak nie wszystko! W niewielkich płatkach kryje się również bogactwo witamin (K, B1, B5, E) oraz potas, magnez, żelazo, cynk, miedź czy mangan. Dzięki temu porcja płatków owsianych z mlekiem i twoimi ulubionymi dodatkami zapewni ci pożywne, zdrowe śniadanie. Dostarczysz organizmowi wiele ważnych wartości odżywczych i zapewnisz sobie zastrzyk energii na cały poranek! Owsianka to przecież bardzo sycące danie – zjedzenie go sprawi, że będziesz czuł się najedzony przez kilka godzin i nie będziesz miał ochoty na podjadanie. A to ułatwi ci utrzymanie prawidłowej masy ciała (oraz odchudzanie).

Owsianka Thermomix – przepis

Pyszną owsiankę przygotujesz w kilka minut, wykorzystując do tego Thermomix. Jak to zrobić? Na 1 porcję potrzebujesz:

  • 3 łyżki stołowe płatków owsianych (czyli ok. 30 g płatków);
  • 1,5 szklanki mleka (albo 200 ml wody i ok. 100 ml mleka);
  • szczyptę soli.
Zobacz też:  Krupnik – Thermomix sprawi, że gotowanie będzie łatwe

Składniki umieść w misie Thermomixa i gotuj przez 8 minut (temperatura 100 st. C, obroty 2). Dodaj ulubione owoce i przełóż owsiankę na talerz. Pyszne śniadanie gotowe!

Nie jesteś pewien, co dodać do owsianki? Najbardziej popularne są: starte na tarce, świeże jabłko albo gruszka, rozdrobnione widelcem banany lub maliny, borówki, orzechy, rodzynki, a także przyprawy takie jak np. cynamon czy kardamon. Możesz też dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę i owoce mrożone. Takie owoce najlepiej dorzucić do Thermomixa pod koniec gotowania. W cieple szybko się rozmrożą, więc nie musisz tego robić wcześniej!

Pieczona owsianka z malinami, a może wersja wytrawna? Jak podawać owsiankę?

Z czym jeszcze można podawać owsiankę? Jeśli znudziła ci się jej gotowana, słodka wersja, spróbuj wytrawnej owsianki. Zamiast mlekiem, płatki zalej wodą lub bulionem warzywnym i gotuj tak samo, jak w podstawowym przepisie na owsiankę Thermomix. Gotowe danie przełóż do talerza i dodaj do niego pomidorki koktajlowe, kilka posiekanych listków świeżej bazylii oraz pół kulki mozzarelli. Możesz także dołączyć do niego gotowane jajka – będzie jeszcze smaczniej i bardziej pożywnie.

Innym pomysłem jest podanie owsianki w formie omletu! Rozdrobnij 50 g płatków w Thermomixie, dodaj do nich 2 jajka i wymieszaj. Smaż na patelni z rozgrzaną oliwą po ok. 3 minuty z każdej strony. Podawaj ze świeżymi warzywami.

A może szukasz nowego pomysłu na słodkie śniadanie albo kolację? Przygotuj więc pieczoną owsiankę! Wymieszaj płatki owsiane z mlekiem, jajkiem, 2 łyżkami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Teraz dodaj do masy rozdrobnione migdały albo orzechy, posiekaną kostkę gorzkiej czekolady i ulubione owoce (maliny, truskawki, gruszki). Wymieszaj całość i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz ok. 30 minut, aż owsianka się zrumieni. Możesz zjeść ją na ciepło albo poczekać aż całkowicie ostygnie. Wówczas uzyskasz pyszne, zdrowe „ciasto” – idealne na drugie śniadanie lub zdrowy podwieczorek.

Zobacz też:  Zupa dyniowa thermomix - wyśmienity przepis na aromatyczny krem z dyni

Owsianka to świetny pomysł na zdrowe, zbilansowane śniadanie, które dostarczy ci niezbędnych składników odżywczych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a ilość dodatków, które możesz dołączyć do płatków sprawia, że danie to codziennie może smakować inaczej. Dzięki temu nigdy ci się nie znudzi!



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz