Cebula marynowana – szybki przepis na marynowaną czerwoną cebulę w occie

Cebula marynowana pasuje do wielu potraw. Podkreśla smak i aromat dodając nieco delikatności. Wykorzystasz ją do kanapek, burgerów i jako samodzielną przekąskę. Sprawdź prosty przepis na cebulę marynowaną.

Cebula marynowana to dodatek do większości dań. Używana jest na co dzień, ale świetnie sprawdza się także do eleganckich potraw. Podczas, gdy żółta cebula świetnie nadaje się do zupy cebulowej, a szalotka jako dodatek do risotto, czerwona cebula jest idealna na przetwory. Jej przyrządzenie jest banalne, a marynowanie pozwala na długotrwałe przechowywanie. Trzeba tylko przygotować krążki z cebuli i zalać je zaprawą z octu. Poznaj przepis na marynowaną cebulę.

Czerwona cebula marynowana w occie – dlaczego warto ją jeść?

Cebula to warzywo o wielu talentach. Jest uniwersalnym dodatkiem, a w tym samym czasie zawiera składniki odżywcze niezbędne dla naszego organizmu. Zawiera nie tylko węglowodany, w tym błonnik, ale też witaminy (A, B, C, E, K) oraz mikroelementy (między innymi magnez, krzem i cynk).

Marynowana cebula wzmacnia odporność i ma właściwości antyseptyczne. Obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru. Dodatkowo wspomaga trawienie. Jest stosunkowo tania i niskokaloryczna, dzięki czemu cebula gości niemal w każdej kuchni.

Szybki przepis na marynowaną cebulę – jak zrobić cebulę marynowaną?

Marynowana cebula jest prosta w przygotowaniu. Jest to też nieoczywisty sposób na przechowywanie tego warzywa. Co ciekawe, do marynowania nadają się różne rodzaje cebuli. Możesz wykorzystać zarówno małe, perłowe cebulki, jak i cebulę czerwoną czy szalotkę.

Składniki:

  • czerwona cebula (4 szt.);
  • cukier (90 g);
  • woda (300 ml);
  • ocet (100 ml);
  • sól (do smaku).
Zobacz też:  Opieńki marynowane – jak przygotować?

Cebule należy obrać i pokroić w cienkie krążki. Tak przygotowane włożyć do słoika. Zagotować wodę z cukrem, solą i octem. Gorącą zalewą można zalać cebulę. Potem zakręcić słoiki (750 ml) i pozostawić do wystudzenia.

Wolisz bardziej wyraziste smaki? Zamiast octu spirytusowego możesz wlać ocet jabłkowy, ocet winny, ocet ryżowy albo ocet balsamiczny. Będą zdecydowanie subtelniejsze niż spirytusowy i nie zdominują smaku cebuli. Piklowana czerwona cebula sporo zyska, jeśli dodasz do słoika ziarna gorczycy, kurkumę i koperek. Orientalnego sznytu nadaje liść laurowy i anyż, ale można je pominąć na rzecz cynamonu. Pikanterii doda z kolei kawałek papryczki chili. Jeśli zdecydujesz się jej użyć, nie zapomnij założyć rękawiczek, które ochronią dłonie przed podrażnieniami.

Cebula w occie i podobne przepisy

Słoiki do marynowania nie muszą być wypełnione samą cebulą. Ich zawartość można dowolnie mieszać. Do środka włóż plasterki marchwi, ogórki czy rzodkiewki. Do smaku możesz dodać też buraki lub paprykę – pokrój je drobno. Dzięki temu szybko przygotujesz ogórki konserwowe, marynowaną marchew i rzodkiewkę.

Proces marynowania cebuli to około 10 minut. Przekąska jest gotowa do chrupania już po upływie 3 godzin. Mimo to najlepiej smakuje dopiero po kilku dniach. Marynowaną cebulę należy przechowywać w lodówce. Odpowiednia marynata pozwala na długotrwałe przechowywanie. To dlatego smakiem cebuli można cieszyć się przez tydzień, a nawet dwa tygodnie. Jeśli wybierzesz specjalną marynatę, przetwory przechowasz do dwóch miesięcy. Trzeba jednak pamiętać, że im dłużej cebula jest w zalewie, tym bardziej intensywny ma smak i kolor.

Cebula marynowana – sos, sałatka, burger, przetwory

Przepis na cebulę marynowaną to przetwory, które wzbogacają kanapki, wędliny i talerze serów. Dodasz ją do ryby i steków. Szaszłyk czy śledź z cebulką na pewno przypadną ci do gustu. Czerwona cebula może być traktowana jako niebanalna przekąska, jest też idealnym dodatkiem do kebabów i hamburgerów. Co ciekawe, sok z cebuli to świetny dressing do sałatek. Można z niego przygotować również winegret z oliwą.

Zobacz też:  Gąski marynowane - przepis na pyszne i aromatyczne grzyby!

Chrupiąca cebulka w marynacie wyróżnia się kwasowością i delikatnym smakiem. Można ją grillować albo podawać prosto ze słoika. Co więcej, to ty decydujesz, jak finalnie będzie smakowała. Dodaj do niej dowolne przyprawy, na przykład curry lub kolorowy pieprz i ciesz się pikantnym smakiem ze słodko-kwaśną nutą.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz