Karczochy marynowane – przepis na smaczne i wyraziste w smaku pikle!

Karczochy marynowane w zalewie octowej to pyszna przekąska, którą można wykorzystać do stworzenia wielu wyśmienitych dań i przekąsek. Poznaj przepis na te wyjątkowe warzywa!

Karczochy marynowane to nieco inna wersja tych pysznych znanych warzyw. Przygotowane w zalewie octowej stają się jeszcze bardziej wyraziste, chrupiące i smaczne. Idealne jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek, oraz składnik dań głównych. Świetnie smakują na przykład z makaronem w towarzystwie suszonych pomidorów, oliwek i odrobiny czosnku. To tylko jedna z potraw do przyrządzenia których można wykorzystać do stworzenia pysznych i sycących dań. Samo przygotowanie marynowanych karczochów jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy prosty przepis i karczochy w zalewie są gotowe. Pora poznać przepis na te przepyszne warzywa.

Karczochy marynowane – lista składników

Podane poniżej składniki umożliwiają przygotowanie czterech porcji marynowanych karczochów, które można jeść niedługo po przyrządzeniu. Jednak lekko modyfikując ten przepis, zwiększając listę składników można zamarynować więcej porcji i zamknąć je w słoikach, co umożliwi ich przechowywanie przez dłuższy okres czasu. Oto składniki potrzebne do przygotowania karczochów w zalewie z octu:

  • 4 karczochy;
  • 1 cebula;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1 cytryna;
  • 4 łyżeczki białego octu;
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek;
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu.

Karczochy marynowane – sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Korzeń pietruszki umyć, obrać i tak jak cebulę pokroić na cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, zalać octem i oliwą. Doprawić pieprzem i wymieszać. Do wody wycisnąć sok z całej cytryny i zagotować. Karczochy wypłukać i pozbawić twardych liści. Tak przygotowane dodać do gotującej się wody z cytryną. Całość gotować przez około 30 minut. Ugotowane karczochy odcedzić, wystudzić i poprzecinać na pół. Środek warzyw oczyścić. Gotowe przełożyć do miski i zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie karczochy nadają się do spożycia.

Zobacz też:  Marynowane rzodkiewki – przepis na sałatkę i zalewę z czosnkiem

W wersji do słoików karczochów nie należy gotować w wodzie z cytryną, a jedynie je w niej zanurzyć, aby nie straciły swojego naturalnego koloru. Gotowe przełożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować przez około 30 minut. Aby wzbogacić ich smak do słoików można dodatkowo włożyć obrany ząbek czosnku oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Dzięki temu warzywa staną się jeszcze bardziej aromatyczne.

Karczochy marynowane to sposób na nieco inną wersję tych popularnych warzyw, które smakują wybornie. W tej wersji stanowią świetną przekąskę. Świetnie smakują z wędlinami i serami. Można podawać je z świeżymi pomidorami, a także dodawać do sałatek. W każdej z tych wersji są równie pyszne.



Zobacz także:
Archiwum: październik 2022

Dodaj komentarz