Zupa pomidorowa – klasyka o wielu obliczach

Klasyczna zupa pomidorowa od lat króluje na polskich stołach. Popularnością dorównuje jej jedynie rosół. Chcesz przyrządzić najsmaczniejszą zupę pomidorową? Thermomix na pewno ci się przyda! Sprawdź przepis.

Zupa pomidorowa (Thermomix) może być klasycznym wywarem albo pożywną, gęstą zupą – kremem. Jak przygotować każdą z tych wersji uwielbianego przez wielu dania? Podpowiadamy!

Zapraszamy do lektury artykułu, który jest efektem naszej współpracy z magda-kucharzy.pl

Klasyczna zupa pomidorowa (Thermomix)

Tradycyjną zupę pomidorową Thermomix pomoże ci wyczarować szybko i sprawnie. Jak to zrobić? Przygotuj potrzebne składniki:

  • 1,1 litra wody;
  • ok. 350 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por);
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki);
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżeczki bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego w Thermomixie);
  • śmietana 12% lub 18%;
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszkę oraz por) pokrój na mniejsze kawałki i umieść w koszyczku wraz z przyprawami (zielem angielskim i liściem laurowym). Do naczynia Thermomixa wlej wodę i bulion i gotuj 25 minut (ustawienie Varoma, obroty 1). Przelej powstały wywar do garnka. W naczyniu Thermomixa umieść pomidory i miksuj je przez 30 sekund (obroty 9). Dodaj wywar warzywny i gotuj jeszcze przez ok. 12-15 minut (obroty 1, 100°C). Teraz przez otwór w pokrywie dodaj śmietanę (do smaku, zwykle ok. 100 g) i mieszaj 20 sekund (obroty 3). Sprawdź smak zupy – jeśli trzeba dodaj jeszcze trochę śmietany lub soli.

Gotową zupę rozlej do talerzy, w których umieścisz przygotowany uprzednio makaron lub ryż. Posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Jeśli chcesz, możesz także przygotować lane kluski albo zacierki. Zupa pomidorowa z nimi smakuje jeszcze lepiej! Lane kluski przygotujesz łącząc ze sobą w kubku jajko, łyżkę mąki i odrobinę wody – tak, aby ciasto nie miało zbyt stałej konsystencji. Następnie zagotuj w garnku wodę i na wrzątek wylewaj porcje ciasta. Zamieszaj, gotuj 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj z zupą.

Zobacz też:  Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto

Gęsty i esencjonalny krem z pomidorów

Tradycyjna zupa pomidorowa Thermomix to nie wszystko! Zamiast niej możesz przygotować nieco inną wersję tego dania – bardziej gęstą i pożywną. Jak to zrobić? Przygotuj:

  • 0,5 litra wody;
  • 70 g koncentratu pomidorowego;
  • 700 g pokrojonych pomidorów;
  • 30 g oliwy z oliwek (może też być olej rzepakowy);
  • 1 cebulę;
  • ząbek czosnku;
  • 1 łyżkę bulionu warzywnego;
  • po 1 łyżeczce cukru i soli.

Czosnek i cebulę rozdrobnij w Thermomixie przez 3 sekundy (obroty 5). Dodaj oliwę i duś 2 minuty (obroty 1, temperatura 120°C). Do podduszonej cebuli i czosnku dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sól i cukier. Rozdrabniaj 5 sekund (obroty 5). Dodaj wodę i bulion gotuj przez 15 minut (obroty 2, temperatura 100°C). Podawaj od razu po przygotowaniu w towarzystwie czosnkowych grzanek.

Grzanki również możesz przygotować samodzielnie! Kromki chleba posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posól. Na patelni rozgrzej oliwę. Umieść na niej chleb i smaż z każdej strony aż pieczywo uzyska złotobrązowy kolor.

Zupę krem z pomidorów możesz też podawać doprawioną przyprawami takimi jak: oregano, bazylia i tymianek. Bezpośrednio do talerza warto także dodać trochę startego parmezanu. Ser jeszcze bardziej zagęści zupę i nada jej wyjątkowego smaku.

Zupa pomidorowa jest klasykiem polskich stołów. Uwielbiana przez dzieci, smakuje także dorosłym. Kiedy znudzi ci się znany smak zupy w klasycznej wersji, wypróbuj przepis na smaczny krem z pomidorów. Być może polubisz go tak samo, jak tradycyjną wersję zupy i na stałe wejdzie do twojego domowego menu?



Zobacz także:
Zobacz też:  Jagodzianki thermomix - najlepsze przepisy na jagodzianki z kruszonką i nie tylko!
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz