Faworki Thermomix – kruche i delikatne ostatkowe smakołyki

Jeśli nie wyobrażasz sobie Tłustego Czwartku bez faworków, wykorzystaj Thermomix. Urządzenie pomoże ci przygotować kruchy przysmak szybko i bez brudzenia wielu naczyń! Chcesz poznać szczegóły? Sprawdź przepis na faworki Thermomix!

Faworki to pyszne słodkości kojarzone z końcem karnawału. Domowe smakują zawsze o wiele lepiej niż wypieki z cukierni. Przygotuj je więc! Poznaj przepis na faworki Thermomix – kruche, chrupiące, po prostu: idealne!

Tradycyjne faworki – skąd pochodzi przepis?

Faworki pojawiają się nie tylko w polskiej tradycji. Te bardzo kruche i chrupiące ciastka znane są także w Niemczech i na Litwie. Tradycyjnie, zależnie od regionu, faworki nazywane są również chrustem, chruścikami albo chruścikiem. Jak powstały? Dokładnie nie wiadomo. Przysmak ten na pewno jednak pochodzi z terenów dzisiejszego Śląska. Jedna z historii mówi o tym, że został wynaleziony… zupełnie przez przypadek! Młody cukiernik przez niedopatrzenie upuścił na gorący olej pasek ciasta pączkowego. Chcąc uniknąć kary ze strony swojego mistrza, posypał wyrób cukrem pudrem i spróbował. Zachwycony smakiem, pobiegł jednak do mistrza. Jemu również zasmakował nowy wyrób. I tak narodziły się delikatne ciastka nazwane od francuskiego słowa „faveur” faworkami.

Przepis na faworki Thermomix

Jak przyrządzić faworki? Thermomix nadaje się do tego zadania idealnie! Przygotuj potrzebne składniki:

  • 250 g białej, pszennej mąki;
  • 4 żółtka;
  • 1 łyżkę spirytusu;
  • 100 g gęstej śmietany (najlepiej 18%);
  • tłuszcz do smażenia;
  • szczyptę soli;
  • cukier puder (do posypania).

Wszystkie składniki umieść w misie Thermomixa i miksuj przez 4 minuty (interwał). Ciasto podziel na części i przełóż na blat kuchenny albo stolnicę. Rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Teraz pokrój ciasto na prostokąty o wymiarach, mniej więcej, 3 cm x 10 cm. Każdy pasek rozetnij na środku i uformuj na kształt faworka. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ciasteczka odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz też:  Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek

Faworki w mniej tradycyjnej wersji

Faworki możesz też przygotować z nieco innego przepisu. Wykonanie będzie takie samo – przygotuj więc Thermomix. Zmieni się jednak trochę smak ciastek oraz ich kruchość (tutaj jeszcze większa). Inne będą też składniki. Jakie? W przepisie pojawi się… piwo! Aby przygotować tego typu faworki potrzebne będą:

  • 2 szklanki jasnej mąki pszennej;
  • 4 żółtka;
  • 1 czubata łyżka zimnego masła;
  • 0,5 szklanki zimnego, jasnego piwa.

Wszystkie składniki zmiksuj w naczyniu Thermomixa (4 minuty, Interwał). Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak tylko ci się uda. Następnie pokrój w paski i natnij je na środku. Paski ciasta smaż w głębokim tłuszczu aż do uzyskania przez nie złocistego koloru.

Faworki i inne ostatkowe przysmaki

Faworki to nie jedyny przysmak tradycyjnie przygotowywany z okazji Tłustego Czwartku. Ten dzień nie może udać się bez pączków! Popularne jest także przygotowywanie oponek z ciasta pączkowego albo słodkich racuszków. W niektórych regionach racuszkami nazywa się przy tym ciastka drożdżowe, w innych – niewielkie wypieki w kształcie placków.

W Ostatki tradycyjnie przygotowuje się jednak nie tylko dania słodkie. Kiedyś był to ostatni przed postem dzień, w którym pozwalano sobie na spożywanie dań mięsnych czy faszerowanych jajek. Najbardziej symbolicznym daniem tego typu w dawnej Polsce był tzw. podkurek, czyli posiłek na bazie jaj, mleka i śledzi. Pamięć o nim przetrwała pod potoczną nazwą „śledzika”, którą czasem zastępuje się Ostatki. Warto więc na ostatkowym stole umieścić również dania rybne.

Faworki to, poza pączkami, najlepiej znany smakołyk, który tradycyjnie serwowany jest w okresie karnawału. Obowiązkowo musi też pojawić się na stole w Tłusty Czwartek. Domowe faworki nie mają sobie równych i smakują wszystkim. Nie wierzysz? Wypróbuj jeden z naszych prostych przepisów i zobacz jakie wrażenie kruche, rozpływające się w ustach ciastka zrobią na twoich gościach i domownikach.

Zobacz też:  Zupa pomidorowa - klasyka o wielu obliczach


Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2022

Dodaj komentarz