Wygląda jak zwykły sernik, ale smakuje jak pianka! Sernik krówka to jeden z najpyszniejszych serników jakie można wykonać w kuchni. Jest puszysty, delikatny i rozpływa się w ustach! Przepis ten sprawdzi się świetnie na każdą okazję! Sprawdź i przekonaj się, że za każdym razem wychodzi genialnie!
Przepis na sernik: składniki
Na spód:
– 210g ciasteczek owsianych z orzechami
– 50g miękkiego masła
Na masę serową
– 1kg twarogu (trzeba go zmielić minimum 3 razy, co da konsystencję pianki)
– 1 budyń śmietankowy
– 1 cukier waniliowy
– 50g rozpuszczonego masła
– 200ml śmietanki kremówki
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 5 dużych jajek
– 250g masy krówkowej
– 40g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania pysznego sernika
Ciasteczkowy spód:
1. Kruche owsiane ciastka pokruszyć dokładnie lub rozdrobnić w blenderze. Połączyć ciastka z masłem i wyrobić wszystko na jednolitą masę.
2. Przygotować tortownicę o średnicy 21cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Masę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie rozsmarowując.
4. Na około godzinę włożyć masę do lodówki.
Masa serowa:
1. Zwrócić uwagę na to, czy ser z wiaderka jest odpowiednio gęsty.
2. Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia.
3. Do miski wsypać cukier puder, jajka, śmietanę kremówkę i cukier waniliowy. Budyń przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Wszystko połączyć mikserem. Miksować do momentu, aż składniki się połączą na kremową masę.
4. Zmiksowaną masę serową wylać wychłodzony wcześniej spód z ciastek. Wyrównać dokładnie masę. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 160°C. Włożyć ciasto i piec około godziny. Gotowy sernik powinien być sprężysty na wierzchu i ścięty. Po upieczeniu sernika pozostawić go w piekarniku na godzinę. Drzwi do piekarnika mają być otwarte.
Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika, odłożyć na blat do momentu, aż całkowicie ostygnie. Posiekać orzechy włoskie na drobno. Po wystudzeniu posmarować jego wierzch masą krówkową, a potem posypać orzeszkami. Gotowy przepyszny serniczek włożyć do lodówki. Po schłodzeniu podawać 🙂
Wygląda jak zwykły sernik ale smakuje jak pianka: wskazówki
* Należy pamiętać, że do przyrządzenia sernika najlepiej użyć dobrej jakości twarogu. Składniki na ciasto uprzednio powinny być przetrzymywane w pokojowej temperaturze.
* Należy unikać zbyt długiego miksowania masy, bo może doprowadzić to do zbyt dużego napowietrzenia masy serowej. Może to spowodować, że sernik urośnie a potem opadnie. Po upieczeniu powinien być idealnie równy.
* Zaleca się spożywać sernik dwa, trzy dni po upieczeniu. Wtedy najlepiej smakuje.
* Jest idealny zarówno na ciepłe, jak i chłodne dni.
Domowy twaróg
Jeśli nie chcemy kupować gotowego twarogu, możemy sami go zrobić. Wykonanie go nie jest takie trudne.
1. Świeże mleko prosto od krowy należy podgrzać do około 25°C. Dodać odpowiednią ilość mikroorganizmów.
2. Wymieszać, a po około 12-14 godzin powstanie skrzep. Mleko musi ukwaszać się w stałej temperaturze pokojowej.
3. Skrzep przełożyć do sita wyłożonego tkaniną lnianą, potem oddzielić serwatkę.
W ten sposób uzyskany zostanie twaróg miękki niedogrzewany.
Ciekawostki na temat sernika
- 30 lipca obchodzony jest dzień tego deseru.
- To ciasto wykonywane z sera było znane już w czasach starożytnych Greków i Rzymian.
- Do Polski to ciasto wprowadził król Jan III Sobieski.
- Tradycyjny przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek i skórki pomarańczowej.
- Jest około 1000 różnych wersji tego deseru.
- W niektórych przepisach łącznikiem zamiast mąki są gotowane ziemniaki albo jajka w dużej ilości.
- Twaróg trawiony jest powoli, dlatego sernik zaleca się go spożywać przed snem.
Zobacz także:
- Sernik królewski – Thermomix a przepis na wypiek
- Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto
- Sernik na zimno – Thermomix i pyszne ciasto bez pieczenia
- Sernik Thermomix – ciasto, na które skusisz się nie tylko od święta!
- Sernik rosa Thermomix – pyszny deser dla całej rodziny
- Fit sernik na zimno z owocami – pyszny przepis!