Śledzie na Wigilię. 5 sprawdzonych przepisów!

Śledzie na Wigilię to obowiązkowy punkt kulinarnego programu. Pojawia się pytanie – jak najlepiej je przygotować? Już za chwilę poznasz nasze pomysły. Koniecznie wypróbuj je na nadchodzące Święta!

Śledzie Wigilijne idealnie wpisują się w postny charakter jadłospisu. Pełnią rolę zakąsek, a czasem też bardziej treściwych dań, na przykład w sałatce. W roli głównej najczęściej wyśmienite matiasy, które wraz z cebulką stanowią połączenie doskonałe. Jeśli znudziły cię dotychczasowe sposoby podania śledzi wigilijnych, to koniecznie przeczytaj nasz poradnik i poznaj sprawdzone przepisy, które z pewnością zachwycą twoich gości!

Śledzie na Wigilię to już tradycja

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach dominują ryby. Dania mają wówczas postny charakter, a dla osób wierzących stanowią pewną symbolikę. Nic w tym dziwnego, ponieważ w Biblii znajdujemy wiele odniesień do ryb i ich znaczenia. Jednak ryby na świątecznym stole to nie tylko karp, łosoś czy dorsz. To również śledzie w różnej postaci. Nie bez przyczyny pojawiają się na wigilijnej kolacji i w kolejnych dniach Świąt. Jeszcze wiele lat temu były to jedne z niewielu dostępnych i najtańszych ryb. Ze względu na uprzednie solenie, można było je przechowywać przez dłuższy czas. Obecnie, kiedy mamy dostęp do wielu innych gatunków ryb, śledzie przyrządzane są poniekąd z sentymentu, ale też ze względu na wyjątkowy smak. Idealnie nadają się jako przekąski i nieco bardziej treściwe dania.

Sałatki śledziowe wigilijne

Zanim przejdziemy do konkretów, zdradzimy ci bardzo łatwy przepis na świąteczną sałatkę śledziową. Warto go znać, ponieważ ta potrawa sprawdza się nie tylko na wigilijnym stole, ale też na różnego rodzaju przyjęciach. Jeśli planujesz sylwestrową domówkę, to taką sałatkę jak najbardziej możesz podać swoim gościom – w końcu to właśnie śledzik najbardziej lubi pływać. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujesz ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plasterki. Słone śledzie trzeba pokroić na mniejsze części i dodać je do ziemniaków. Całość obsyp pokrojoną w piórka cebulą, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem. Jak widzisz, to tylko kilka składników, a efekt? Wyśmienite danie na każdą okazję!

Zobacz też:  Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole

Śledzie w sosie

Najbardziej popularne przepisy na śledzie to oczywiście te w wyrazistych sosikach. Na Święta możesz wybrać taki sos, który odzwierciedla smaki twoich najbliższych, np. musztardowy, śmietanowy czy pomidorowy.

Śledzie w sosie śmietanowym

  • filety śledziowe matiasy – 500 g;
  • jabłko;
  • cebula;
  • kwaśna śmietana – 150 ml;
  • jogurt naturalny – 150 ml;
  • 2 łyżki majonezu;
  • łyżka posiekanego koperku;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie śledzi rozpocznij dzień wcześniej. Zalej je wodą i wstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyjmij śledzie z wody i pokrój je na mniejsze części.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a obrane jabłko w kostkę.
  4. Połącz śmietanę z jogurtem, dodaj cebulę, jabłko, majonez, koperek i śledzie.
  5. Dopraw do smaku.

Śledzie w sosie musztardowym

  • filety śledziowe matiasy – 500 g;
  • 100 ml kwaśnej śmietany;
  • łyżka posiekanego koperku;
  • majonez – 2 łyżki;
  • musztarda sarepska – 2 łyżki;
  • musztarda francuska – 2 łyżki;
  • musztarda miodowa – 2 łyżki;
  • łyżeczka cukru;
  • cebula;
  • sól i pieprz.

Uwaga!

Możesz użyć jednego rodzaju musztardy, czyli 6 łyżek, jednak smak śledzi nie będzie tak bogaty.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie śledzi rozpocznij dzień wcześniej. Zalej je wodą i wstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyjmij śledzie z wody i pokrój je na mniejsze części.
  3. Połącz: śmietanę, musztardy, majonez, łyżeczkę cukru i koperek. Dopraw do smaku.
  4. Dodaj śledzie i pokrojoną w piórka cebulę.

Śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym

  • filety śledziowe matiasy – 500 g;
  • pomidory w puszce – 200 g;
  • duża cebula;
  • łyżka octu;
  • łyżeczka cukru;
  • 4 łyżki oliwy;
  • 2 liście laurowe;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • sól i pieprz;
  • pół łyżeczki papryki słodkiej.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie śledzi rozpocznij dzień wcześniej. Zalej je wodą i wstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyjmij śledzie z wody i pokrój je na mniejsze części.
  3. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie.
  4. Pomidory w puszcze zblenduj i zalej nimi cebulkę.
  5. Dodaj cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i sproszkowaną paprykę.
  6. Całość duś na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  7. Sos pomidorowy wystudź, lekko dopraw i dodaj kawałki śledzi.
  8. Śledzie po kaszubsku możesz umieścić warstwowo w słoikach. Dzięki temu będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Nie jest to jednak konieczne.
Zobacz też:  Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy

Śledzie na Wigilię – koreczki śledziowe

Kolejna nasza propozycja to koreczki śledziowe. Jednak nie są one takie zwykłe, ponieważ pięknie prezentują się na świątecznym stole. Jeśli chcesz je przyrządzić w taki właśnie sposób, potrzebna będzie niewielka foremka do ciasteczek w kształcie gwiazdki. Jednak nie przejmuj się, jeśli nie masz takiej foremki, bo można poradzić sobie bez niej. Składniki na śledziowe koreczki to:

  • śledzie w oleju – 6 płatów;
  • kostka żółtego sera;
  • ogórki korniszony – słoik;
  • papryka konserwowa – słoik.

Przygotowanie

  1. Śledzie i paprykę konserwową pokrój w kwadraciki.
  2. Ser pokrój w plastry o grubości 1-2 mm, a następnie wytnij z niego gwiazdki. Jeśli nie masz foremki, możesz wyciąć kółeczka kieliszkiem.
  3. Korniszony pokrój w plastry.
  4. Na wykałaczkę nabijaj kolejno: od spodu kostka papryki, plaster korniszona, kostka śledzia, gwiazdka z sera.
  5. Ułóż koreczki na podłużnym, płaskim talerzu. 


Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz