Ryba na wigilię. Karp i inne ryby zamiast karpia na świątecznym stole

Ryba na wigilię – oczywiście karp! Ale to niejedyna propozycja, ponieważ w roli dania głównego idealne będą również inne ryby. Już za chwilę dowiesz się jakie! Podpowiemy też, jak zrobić rybne przystawki wigilijne.

Ryba na wigilię to obowiązkowy element wieczerzy. W większości domów króluje oczywiście karp. Jednak smaki często się nudzą, a niektórzy po prostu karpia nie lubią. Wówczas decydują się przyrządzić inne ryby. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się dorsz, łosoś i pstrąg. Jednak rybka na świątecznym stole to nie tylko danie główne. To również przystawki, takie jak karp w galarecie, ryba po grecku, a także śledzie. W tym poradniku przedstawimy ci przepis na każdą z powyższych propozycji, a ty wybierz najlepsze dla siebie i swoich bliskich!

Ryba na wigilię – karp

Jaka ryba na Wigilię? Oczywiście karp, którego możesz przygotować na dwa sposoby – usmażyć lub upiec.

Jeśli chodzi o smażenie, możesz wykorzystać gotowe już dzwonki lub filety, ale możesz też samodzielnie pokroić rybę. W przypadku pieczenia polecamy przyrządzić całą rybę. Wystarczy podać ją z sałatką, kilka innych przysmaków i kolacja wigilijna gotowa!

Karp smażony

Na świątecznym stole najczęściej pojawia się smażony karp. Aby go przygotować, potrzebne będą następujące składniki:

  • karp – 1,5 kg;
  • 4 łyżki bułki tartej;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • sól;
  • pieprz;
  • pół łyżeczki czosnku sproszkowanego;
  • olej;
  • cytryna.

Przygotowanie:

  1. Karpa oczyść, pokrój w dzwonki, oprósz solą i odrobiną pieprzu, a następnie odstaw na około pół godziny.
  2. Bułkę tartą, mąkę i sproszkowany czosnek dokładnie wymieszaj.
  3. Każdy dzwonek karpia dokładnie obtocz w mieszance z bułki tartej, mąki i czosnku.
  4. Smaż rybę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  5. Usmażonego karpia podaj z plastrami cytryny.
Zobacz też:  Potrawy wigilijne – propozycje i najlepsze przepisy

Karp pieczony

Na świątecznym stole sprawdzi się też karp wigilijny pieczony, którego przygotowanie jest nieco mniej czasochłonne. Oto potrzebne składniki:

  • karp o wadze około 1,5 kg;
  • cytryna;
  • sól;
  • pieprz;
  • pęczek pietruszki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 40 g masła.

Przygotowanie:

  1. Karpia dokładnie umyj i osusz.
  2. Natrzyj rybę solą i pieprzem, a następnie połóż ją w naczyniu żaroodpornym.
  3. Zimne masło pokrój na kawałki i połóż je w odstępach w naczyniu żaroodpornym – obok ryby.
  4. Czosnek i cytrynę pokrój na plasterki i również połóż je w naczyniu.
  5. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 20 minut.
  6. Pietruszkę drobno posiekaj.
  7. Po upływie 20 minut pieczenia posyp karpia pietruszką i piecz przez kolejne 10-15 minut.

Pieczony łosoś na świątecznym stole

Kolejna pyszna ryba, którą warto przyrządzić na Święta to oczywiście bogaty w kwasy omega-3 łosoś. Aby go przygotować, potrzebne będą następujące składniki:

  • filet z łososia – około 600 g;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sok z połowy cytryny;
  • 50 g masła;
  • pół łyżeczki soli;
  • szczypta pieprzu;
  • łyżka natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i osusz filety łososia.
  2. Połóż rybę w naczyniu żaroodpornym.
  3. Miękkie masło wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Posmaruj rybę mieszanką z masła.
  5. Łososia piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
  6. Po upływie 20 minut przykryj łososia folią spożywczą i piecz przez kolejne 10 minut.
  7. Upieczoną rybę udekoruj natką pietruszki.

Ryba na wigilię – karp w galarecie

Chcesz poznać inne przepisy na ryby? Na święta bardzo dobrze sprawdzą się też przystawki, na przykład karp w galarecie. Oto składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy:

  • karp – około 1,5 kg;
  • 2 marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • pół korzenia selera;
  • kawałek pora;
  • 2 listki laurowe;
  • 6 ziarenek ziela angielskiego;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • łyżeczka octu;
  • 2 litry wody.
Zobacz też:  Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na nadchodzące Boże Narodzenie

Przygotowanie:

  1. Karpia wyfiletuj i umyj. Filet pokrój w grube paski.
  2. Wszystkie części ryby prócz filetów umieść w garnku, dodaj warzywa i przyprawy.
  3. Gotuj wywar na wolnym ogniu przynajmniej przez godzinę.
  4. Przecedź wywar przez sito, ponownie postaw na ogniu, dodaj filet i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso stanie się białe.
  5. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij kawałki ryby z wywaru.
  6. Z ugotowanej ryby wyciągnij ości i skrop octem.
  7. Wywar przecedź przez drobne sitko.
  8. Odrobinę wystudzonego wywaru połącz z żelatyną, a następnie wlej mieszankę do garnka z wywarem.
  9. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Kawałki ryby ułóż w półmisku i udekoruj je dowolnie: na przykład marchewką, cytryną, porem i natką pietruszki.
  11. Delikatnie zalej karpia wywarem z żelatyną i pozostaw do wystygnięcia.
  12. Później schładzaj już w lodówce.

Ryba po grecku na wigilijnym stole

Kolejny przepis na karpia, który zaraz poznasz to popularna ryba po grecku. To danie jest aromatyczne, a zarazem delikatne. Świetnie sprawdzi się w roli przystawki, a do jego przygotowania potrzebujesz:

  • kilogram filetów rybnych (dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, tilapia lub sandacz)
  • pół szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 4 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • olej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 50 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie umyj i osusz. Dla ułatwienia możesz pokroić je na mniejsze części.
  2. Natrzyj je lekko solą i pieprzem, obtocz w mące, a następnie usmaż.
  3. Cebulę drobno pokrój, marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  4. Na patelnię wlej około 4 łyżek oleju i lekko zeszklij cebulę.
  5. Następnie dodaj też starte warzywa, ziele angielskie, listki laurowe i słodką paprykę.
  6. Całość smaż przez kilka minut, a następnie zalej wodą.
  7. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i zakryj przykrywką.
  8. Warzywa duś na małym ogniu przez 15-20 minut.
  9. Jeśli po tym czasie w garnku jest nadal dużo wody, odlej ją, tak by pozostało jej niewiele.
  10. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.
  11. W razie potrzeby dopraw lekko warzywa.
  12. Część warzyw wyłóż na dno naczynia, w którym podasz rybę po grecku.
  13. Na warzywach ułóż usmażoną rybę.
  14. Przykryj filety pozostałą częścią warzyw.
Zobacz też:  Śledzie na Wigilię. 5 sprawdzonych przepisów!

Zastanawiasz się, co jeszcze podać na świąteczną kolację? Śledzie na Wigilię to jedna z naszych propozycji. Te pod pierzynką świetnie się sprawdzą, jednak możesz też zrobić sałatkę śledziową. Wybierając rybę na wigilijną kolację, kieruj się upodobaniami smakowymi najbliższych. Chodzi przecież o to, by przygotować smakowitą ucztę. Zatem jeśli na twoim przyjęciu świątecznym pojawi się ktoś, kto nie przepada za karpiem, polecamy pieczonego łososia i rybę po grecku.



Zobacz także:
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz