Kruche ciasteczka maślane – przepis

Kruche ciasteczka maślane to idealny dodatek do porannej kawy, ale nie tylko. Uwielbiają je dzieci, a dorosłym przypomina smaki dzieciństwa. Jak szybko przygotować delikatne ciasteczka maślane i jak można je wykorzystać, przeczytasz poniżej.

Podstawowy przepis na kruche ciasteczka maślane

Zaletą tego przepisu jest przede wszystkim jego prostota, takie ciasteczka potrafi wykonać nawet całkowity laik kulinarny. Dodatkowo przepis jest bardzo tani, więc nawet codzienne pieczenie ciasteczek nie nadwyręży budżetu domowego.

Do przygotowania ciasteczek potrzeba:

  • 150 g masła,
  • 130 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • trochę cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii.

Z tych składników wychodzi 20-30 ciasteczek maślanych, w zależności od użytych foremek do wykrawania.

Jak zrobić ciasteczka maślane? To bardzo proste. Masło i żółtko muszą być schłodzone w lodówce. Na stolnicę należy wysypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki należy wymieszać łyżką. Do tego należy dodać schłodzone masło pokrojone na małe kawałki oraz żółtko i wanilię. Wszystkie składniki należy najpierw połączyć za pomocą tępej części dużego noża, dzięki temu masło nadal będzie zimne. Na koniec ciasto należy szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Należy uformować z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z niego ciasteczka za pomocą foremek o różnych kształtach. Kto nie ma czasu, może pokroić ciasto nożem na kwadraciki lub formować z niego małe kulki i je spłaszczać. Tak przygotowane ciasteczka należy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka maślane należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu są gotowe do spałaszowania.

Jeśli przygotujemy ciasteczka z większej porcji, to w puszce lub słoiku zachowają swoje właściwości przez tydzień.

Kruche ciasteczka maślane dla dzieci

Dzieci nie tylko uwielbiają ciasteczka maślane, ale mają wielką radość, kiedy mogą uczestniczyć w ich przygotowaniu. Warto więc pozwolić im na uczestniczenie w pieczeniu ciasteczek. Dzięki temu można dzieci powoli wdrażać do codziennych obowiązków domowych.

Już czteroletnie dziecko potrafi wykrawać ciasteczka za pomocą foremek o różnym kształcie. Oczywiście najwięcej będzie gwiazdek i księżyców. W okresie świąt Bożego Narodzenia dominować będą choinki i bałwanki, na święta Wielkanocne trzeba kupić foremki w kształcie zajączków, jajek i kurczaków.

Dzieci bardzo chętnie uczestniczą także w dekorowaniu ciasteczek. Można poprosić je o nałożenie dżemu na środku, polanie lukrem lub czekoladą. Wzory nie muszą być idealnie równe, ważne że dzieci wykonają je samodzielnie. Ich radość i satysfakcja będą bezcenne.

Dla dzieci można także upiec specjalne ciasteczka czekoladowe. W tym celu wystarczy ok. 10% mąki zastąpić kakao, ciasteczka będą równie pyszne.

Dodaj komentarz