Dynia marynowana w occie i nie tylko – przepisy

Dynia marynowana? Dlaczego nie?! Może stanowić wspaniały dodatek do mięs na zimno i ciepło, składnik sałatek czy samodzielna przystawka. Można ją przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Sprawdź nasze przepisy kulinarne.

Dynia marynowana to nieprzeciętna i bardzo smaczna przekąska, którą łatwo przygotować na wiele różnych sposobów. Ponadto warto podkreślić, że dynia nie bez powodu nazywana jest królową jesieni. To niezwykle przydatne warzywo, które zawiera szeroką gamę witamin i pierwiastków śladowych. Karoten uważany jest za szczególnie cenny, ma pozytywny wpływ na wzrok oraz stanowi dobrą profilaktykę chorób onkologicznych. Poznaj sprawdzone przepisy na dynię.

Marynowana dynia – sprawdź to pyszne warzywo

Polacy nie mają jeszcze w zwyczaju marynować dyni na zimę, chociaż w innych krajach jest to dość popularna przekąska. Wielu Polaków nadal nie ma pojęcia, jak smaczne jest to marynowane warzywo korzeniowe, które głównie kojarzy się z obchodami Halloween. Słodka dynia na zimę to doskonały deser lub lekka przekąska, a dynia marynowana na słono dobrze komponuje się z daniami mięsnymi lub jako składnik sałatek.

Dynia marynowana na słodko

Marynowana dynia deserowa – smakuje jak mango z pomarańczą.

Składniki:

  • dynia: 1 kg;
  • cytryna: połówka;
  • pomarańcza: 1 szt.;
  • kwas cytrynowy: 1 łyżeczka;
  • cukier: 250 g.

Przepis krok po kroku

  1. Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć na patelnię.
  2. Cytrynę i pomarańczę drobno obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Do pokrojonej dyni dodać cukier, owoce cytrusowe, kwasek cytrynowy i wymieszać.
  4. Pozostaw dynię do marynowania na 3 godziny. Następnie postaw na małym ogniu i podgrzewaj przez 10 minut. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, w innym przypadku prawdopodobnie danie się przypali.
  5. Dynię wymieszać z cytrusami i całość nałożyć do wyparzonych słoików.
  6. Zakręć słoiki wysterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiczki do góry dnem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
Zobacz też:  Pieczarki marynowane w occie – poznaj nasze przepisy

Wytrawna dynia marynowana w occie

Kolejny przepis to tak zwana klasyczna dynia. Podobnych przepisów można doszukać się w książkach kucharskich, niemalże z całego świata.

Składniki:

  • dynia: 1 kg;
  • woda: 500 ml;
  • ocet: 2 łyżki;
  • goździki: 10 szt.;
  • ziele angielskie: 8 kulek;
  • cukier: 1,5 szklanki;
  • sól: 1 łyżeczka.
  • gałka muszkatołowa zmielona: 1 łyżeczka;
  • laska cynamonu: 1 szt.;
  • imbir suszony: 0,5 łyżeczki.

Przepis krok po kroku

  1. Dynię obrać, umyć i pokroić w małą kostkę.
  2. Kawałki dyni wyłóż do garnka, dodaj cukier, sól i ocet, zalej ciepłą wodą. Pozostaw tak przygotowaną dynię do marynowania na całą noc.
  3. Goździki, ziele angielskie, cynamon i imbir wsypać do lnianego woreczka lub torebki na herbatę. Przyprawy włóż do rondla z dynią i gotuj całość przez 10 minut na wolnym ogniu.
  4. Następnie wyjmij torebkę z przyprawami. A przygotowaną dynię z gorącą zalewą przełóż do wysterylizowanych słoików i szczelnie zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Jeżeli do każdego słoika przelejesz gorącą zalewę, pasteryzacja nie jest potrzebna.

Marynowana dynia w occie na słodko

Następny przepis to przetwór łączący w sobie dwie poprzednie receptury. Niektórzy twierdzą, że tak przygotowana dynia na zimę smakuje jak ananas. Sam się przekonaj!

Składniki:

  • dynia: 600 g.;
  • cukier: 4 łyżki;
  • cynamon: pół łyżeczki;
  • goździki suszone: 3 szt.;
  • ziele angielskie: 6-7 kuleczek;
  • ocet 9%: 1,5 łyżki;
  • woda: 400 ml.

Przepis krok po kroku:

  1. Dynię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę.
  2. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, cukier i goździki. Doprowadź do wrzenia.
  3. Dopiero wtedy możesz dodać dynię. Warzywo gotuj przez 10-20 minut, w zależności od wieku (późne gotuje się dłużej). 
  4. Przed wyłączeniem dodaj do wody ocet. Do wysterylizowanych słoików przełóż warzywo i zalej ciepłą marynatą. Całość szczelnie zakręć sterylnymi pokrywkami.
  5. Tak przygotowaną dynię w słoikach możesz od razu wstawić do spiżarni, jeżeli zalewa jest gorąca, to nie musisz pasteryzować, wieczka powinny same się „zassać”. Pamiętaj, aby słoiki ustawić do góry dnem.
Zobacz też:  Marynowane rzodkiewki – przepis na sałatkę i zalewę z czosnkiem

Dynia marynowana na ostro, słodko czy słono? A może z anyżem, musztardą i estragonem? Przygotowując konserwowe przetwory, możesz używać niemalże wszystkich składników. To tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia, bowiem jedynym ograniczeniem jest twój smak i kreatywność w kuchni. Spróbuj wykorzystać jeden z naszych przepisów, a może wpadniesz na własny doskonały pomysł, jaką marynatą wydobyć najlepszy smak dyni. Smacznego!



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz