Ciasto dyniowe FIT

Jak jesień to dynia, a jak dynia, to oczywiście ciasto z dyni. Jest pyszne, słodkie i lekko wilgotne. Można przyrządzić je na wiele sposobów. O tym, jak to zrobić, przeczytasz poniżej.

Jak przygotować dynię do ciasta?

Choć dynia jest warzywem typowo jesiennym, to dzięki grubej skórce swoje właściwości odżywcze i smakowe może zachować jeszcze przez kilka miesięcy. Musi być jednak przechowywana w chłodnym miejscu. Dzięki temu placek z dyni można upiec nawet wczesną wiosną.

Dynię do ciasta trzeba jednak wcześniej przygotować, można zrobić to na dwa sposoby. Każdy jest dobry, a wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Pierwszy sposób polega na przekrojeniu dyni na mniejsze kawałki. Następnie ze środka należy usunąć pestki oraz wszystkie włókna gniazda nasiennego. Pestki można ususzyć, w zimie będą służyć jako przekąska lub dodatek do sałatek. Następnie należy wyciąć miąższ i zmiksować go blenderem na gładkie puree.

Drugi sposób w pierwszym etapie jest bardzo podobny, ale nie trzeba usuwać skóry, dynię należy pokroić na mniejsze kawałki. Następnie należy ułożyć je na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu dynię należy ostudzić i zblendować na puree, skórę można usunąć, ale niekoniecznie.

Ciasto dyniowe fit – przepis

Ciasto dyniowe można upiec ze zwykłej dyni, ale najlepsze jest z dyni hokkaido lub dyni piżmowej. To mniejsze odmiany, ale bardziej słodkie. Do ciasta potrzebujemy:

  • 200 g puree z dyni,
  • 210 g mąki orkiszowej,
  • 2 jajka,
  • 100 g ksylitolu,
  • 70 g masła,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczyptę soli.

Masło należy roztopić i wystudzić. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej ubijamy mikserem składniki mokre z ksylolitem. Na koniec dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Zobacz też:  Przepis na omlet z szynką i warzywami

Ciasto z dyni możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ciasto można także przekroić i przełożyć ulubionym kremem fit.

Dynia a dieta fit

Dynia jest warzywem jesiennym, jej pomarańczowy kolor idealnie wpisuje się w jesienne klimaty,  niektóre odmiany mają skórkę zieloną lub fioletową. Uprawianych jest ponad 45 odmian dyni, jedne są jadalne, inne tylko dekoracyjne.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, 100 g miąższu to zaledwie 27 kcal, dlatego osoby stosujące dietę fit mogą jeść ją bezkarnie. Dynię można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek, deserów, ciast.

Miąższ i pestki dyni są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim beta-karotenu, który ma właściwości przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na dużą zawartość cynku dynia zalecana jest dla mężczyzn, cynk zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

Dodatkowo dynia zawiera duże ilości witamin (A, C, E, B3, B9) oraz białka i błonnika. Nie zawiera węglowodanów i tłuszczów, stąd jej niska kaloryczność.

Przepis powstał przy współpracy z https://poprostuzdrowo.pl

Dodaj komentarz