Przegląd czasopism kulinarnych

Pisma gastronomiczne zawierają mnóstwo ciekawych przepisów. Inspiracji do przygotowywania pysznych dań i łakoci możesz też poszukać w periodykach o innej tematyce. Zobacz, gdzie warto zajrzeć i które magazyny prenumerować!

Czasopisma kulinarne mogą być kierowane do różnych grup czytelniczek i czytelników. Niektóre tworzone są z myślą o profesjonalistach, którzy pracują w restauracjach. Inni również mogą skorzystać z zamieszczonych tam przepisów, ale często będzie się to wiązało ze znacznie większymi wydatkami na potrzebne produkty. Możesz również sięgnąć po czasopisma lifestyle’owe, w których obok wielu innych spraw poruszane są tematy kulinarne. Co ciekawe, wciąż ukazują się gazetki, gdzie wiele przepisów przysyłają czytelnicy, choć mogłoby się wydawać, że z rozwojem internetu i blogów taka forma nie ma racji bytu. Poniżej przedstawiamy interesujące propozycje spośród czasopism poświęconym kulinariom.

Subiektywny wybór najlepszych magazynów kulinarnych

Jedni cenią kucharskie autorytety i ich wykwintne propozycje, innym bardziej do gustu przypadną dania przygotowywane przez „amatorów”. Bez względu na to, jaką kuchnię i jaki styl preferujesz, łatwo znajdziesz magazyn kulinarny w sam raz dla siebie. Pisma, które promują wyrafinowanie i gotowanie czy pieczenie traktują jak sztukę, często charakteryzują się nowoczesną szatą graficzną. Do tej kategorii należą m.in.:

  • „Moje Gotowanie” – czasopismo, które ukazuje się co miesiąc. Tematyka zwykle skoncentrowana wokół jednego tematu przewodniego. Średnio co 2 miesiące ukazują się „Wydania Specjalne” i seria „Moje Gotowanie Ekstra”;
  • „Kukbuk” – ekskluzywny dwumiesięcznik lifestyle’owy, z artykułami o kuchni i kulturze;
  • „Sól i Pieprz” – tytuł przeznaczony zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. To dwumiesięcznik, który coraz częściej współpracuje z blogerkami kulinarnymi;
  • „Delicious” – czasopismo brytyjskie, z treściami w języku angielskim, wydawane co miesiąc. Nazwiska stałych współpracowników (Nigella Lawson, Jamie Oliver, Rick Stein) mówią same za siebie;
  • „La Cucina Italiana” – włoski miesięcznik, którego pierwszy numer ukazał się w 1929 roku. Przepisy łatwo przetłumaczysz, a przy okazji dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o kulturze kulinarnej i samych Włochach.
Zobacz też:  Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Inne pisma specjalistyczne i magazyny z przepisami od czytelników

Restauratorzy mogą znaleźć wartościowe podpowiedzi również w „Food & Travel, „BBC Good Food”, „Decanter” czy „Essen & Trinken”. Jeśli szukasz propozycji dań, ciast i przetworów, które mogą powstać w domowym zaciszu, sprawdź poniższe czasopisma kulinarne:

  • „Przyślij Przepis”;
  • „Poradnik Smakosza”;
  • „Twoje Przepisy”;
  • „Pyszne Ciasta”;
  • „Sielska Kuchnia”;

Rubryki kulinarne znajdują się w wielu różnych pismach

Stereotyp żony, która prawie nie wychodzi z kuchni i domu, dawno stracił ważność. Mimo tego magazyny kobiece nadal poświęcają kulinarom zauważalnia więcej miejsca, niż czasopisma dla mężczyzn. Przepisy to treść, którą zawierają zarówno Pani Domu” albo „Poradnik Domowy”, jak i czasopisma dla mam albo nowoczesne magazyny. Polski „Cosmopolitan” zniknął z rynku wraz z końcem 2019 roku, jednak dostępne są wydania zagraniczne, gdzie nie brakuje także propozycji kulinarnych. 

Nie można zapomnieć o magazynach, które na tapet biorą psychikę i organizm człowieka. Sposób odżywiania wpływa na ciało, a w zdrowym ciele zdrowy duch. Nie zdziw się, jeżeli przepisy i porady żywieniowe znajdziesz w pismach „Zdrowie bez Leków” czy “Porady Medycyny Ludowej”. Pamiętaj, że do wszystkich porad stosujesz się na własną odpowiedzialność! Czasopisma o zdrowiu, które sporo miejsca poświęcają kulinariom i diecie, to m.in.:

  • „Kuchnia i Zdrowie”;
  • „Food Forum”;
  • „Przepis na Zdrowie”;
  • „Vege”;
  • „Żyj naturalnie”.

Poleć innym magazyny kulinarne, które czytasz!

Wymienione wyżej tytuły stanowią tylko niewielką część rynku prasy drukowanej. Z pewnością jest więcej czasopism, po które warto sięgnąć z myślą o przepisach czy poradach dietetycznych. Możesz polecać innym najciekawsze i samemu korzystać z rekomendacji!

Artykuł sponsorowany



Zobacz także:
Zobacz też:  Do jakich dań pasują sosy w słoikach?
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz