Peklowanie na mokro. Ile soli na litr wody do zalewy?

Jedną z metod konserwacji i wzmacniania smaku mięs jest peklowanie na mokro. Ile soli na litr wody dodawać podczas przygotowywania zalewy? Różne przepisy podają rozmaite wartości, stosuje się też różnorodne miary. Przeczytaj nasz miniporadnik!

Zapewne zdajesz sobie sprawę, jak ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. W dużym stopniu to one decydują o ostatecznym smaku potrawy. Receptury są pod tym względem mocno urozmaicone – nie ma jednego, jedynie słusznego sposobu peklowania na mokro. Ile soli na litr wody użyć? Najczęściej podaje się dokładną wartość lub przedział masy podstawowego składnika solanki. Są jednak przepisy, których autorzy odmierzają potrzebną ilość łyżkami lub szklankami. Przykładowe odpowiedzi znajdziesz w poniższych sekcjach.

Ile gram soli na litr wody potrzeba do peklowania na mokro?

Zasada jest prosta – ilość soli na 1 litr wody do peklowania mięsa zależy od konkretnego przepisu. Jednak są pewne normy, które pozwalają na zachowanie odpowiedniego balansu smaku. W peklowaniu na mokro najczęściej stosuje się od 50 do 100 g soli na 1 l wody. Najczęściej powtarzające się porady to skrajne 50 g/l oraz 100 g/l. Regularnie można się też spotkać z wartością 80 gramów na litr.

Korzystanie z wagi to najbardziej precyzyjny sposób odmierzania składników. Ocenianie „na oko” nigdy nie będzie równie dokładne. A to ma swoje konsekwencje. Na szczęście są jeszcze inne, sprawdzone sposoby.

Peklowanie na mokro, ile soli na litr wody – szklanki

Wiesz już, ile soli na 1 litr wody do peklowania mięsa powinno wystarczyć. Tylko co w sytuacji, kiedy nie masz w kuchni stosownie dokładnej wagi? Trzeba skorzystać z przeliczników! Pełna, 250-mililitrowa szklanka to odpowiednik 300 g soli kuchennej – wobec tego podczas przygotowywania zalewy należy dosypać ok. ⅙ do ⅓ szklanki soli na 1 l wody.

Zobacz też:  Ile soli na litr rosołu? Tak przygotujesz pyszny wywar!

Przygotowujesz więcej zalewy? Poniżej kilka dodatkowych przykładów z przeliczonymi szklankami:

  • 0,5 l, przepis na 100 g soli / l wody – ok. ⅕ szklanki;
  • 2 l, 80 g/l – nieco ponad ½ szklanki;
  • 5 l, 50 g/l – ok. ⅘ szklanki.

Ile soli na 1 litr wody do peklowania mięsa – łyżki

Jedna płaska łyżka stołowa to około 18-20 gramów soli, zatem jeżeli przepis zaleca 50 g/l, potrzebujesz 2-3 łyżki soli na litr wody. W przypadku 80 g/l to od czterech do pięciu łyżek, a dla 100 gramów na litr – pięć do sześciu łyżek. Pamiętaj jednak, że łyżki mogą różnić się wielkością, a więc i ilością soli, którą pomieszczą.

Wpływ ilości soli na proces peklowania

Zalewa ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego peklowania na mokro. Ile soli na litr wody sprawia, że proces nie daje spodziewanych efektów? Jeżeli dodasz za mało soli, mięso może wyjść mdłe, bez charakterystycznego dla peklowanego mięsa smaku. Z drugiej strony, zbyt duża ilość soli sprawi, że mięso będzie zbyt słone, co też może zepsuć całą potrawę. Pamiętaj więc, że dobrze jest zaczynać od mniejszej ilości soli, a potem, jeśli to konieczne, dodać trochę więcej. Ostateczny efekt zależy od ciebie!



Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2023

Dodaj komentarz