Solanka do mięsa. Ile soli na litr wody?

Wzmocnienie smaku, barwy i zwiększenie trwałości to największe zalety peklowania solanką do mięsa. Ile soli na litr wody dodawać? To zależy m.in. od rodzaju mięsa i metody peklowania. Czytaj dalej i dowiedz się więcej!

Teoretycznie nie ma nic trudnego w przygotowaniu solanki do mięsa. Ile soli na litr wody – to zagadnienie, które spędza sen z powiek wielu domorosłym kucharzom. Każdy chciałby dodać do swoich potraw nieco więcej smaku i soczystości. Sprawdź, na co zwracać uwagę i czego unikać!

Czym jest solanka i dlaczego warto z niej korzystać?

Solanka to po prostu roztwór soli w wodzie. Może zawierać również azotyny sodu i potasu, cukier, kwas askorbinowy i inne dodatki, w zależności od potrzeb i celów. Jest on często stosowany do peklowania różnego rodzaju mięs – wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, dziczyzny czy drobiu. Wiele zapytań dotyczy właśnie solanki do kurczaka. Ile soli na litr wody dodawać? O tym w dalszej części artykułu. 

Dzięki solance mięso staje się bardziej soczyste, aromatyczne i ma lepszą teksturę. Przygotowanie solanki to z technicznego punktu widzenia prosta czynność, która znacznie poprawi twoje umiejętności kulinarne. Główną zaletą solanki jest to, że przeciwdziała utracie wody przez mięso podczas gotowania. Dzięki temu mięso staje się soczyste, a jednocześnie zyskuje intensywny smak. Sól działa również jako naturalny konserwant, zapobiegając rozwojowi bakterii.

Solanka do mięsa. Ile soli na litr wody – przykłady

Woda i sól to podstawowe składniki solanek do mięs. Ile łyżek soli na litr wody dosypywać? A może lepszą miarą będzie masa przyprawy? Zdecydowana większość poradników skupia się na liczbie gramów. Ilość soli zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa:

  • mięso czerwone, takie jak wołowina lub jagnięcina, wymaga silniejszej solanki. Dla takiego mięsa zalecana jest proporcja 60-100 g soli na litr wody;
  • mięso białe, np. indyk, wymaga słabszej solanki. Do peklowania takich mięs najczęściej poleca się dodać 40-60 g soli na litr wody.
Zobacz też:  Czy stewia jest zdrowa? Odpowiadamy!

Solanka do mięsa – ile łyżek soli na litr wody dodać?

Duża łyżka stołowa to ok. 20 g soli. To naturalnie wartość orientacyjna. Konkretny ciężar sypkiej przyprawy zależy m.in. od kształtu i wielkości używanego sztućca, sposobu nabierania (na płasko lub czubato) itd. Na tej podstawie łatwo oszacować, ile soli na litr wody użyć do przygotowania solanki do mięsa:

  • czerwonego – ok. 3-5 łyżek;
  • białego – ok. 2-3 łyżki.

Solanka do kurczaka – ile soli na litr wody?

Kwestia najpopularniejszego (i najłatwiej dostępnego) drobiu często powtarza się w zapytaniach czytelników. Tymczasem nie stanowi ona szczególnej kategorii. Już wiesz, jak przygotować solankę do kurczaka, ile soli na litr wody potrzeba – najczęściej polecane ilości to 40-60 g, czyli 2-3 łyżki.

Jednak to nie jedyna informacja, którą warto zapamiętać przed przygotowaniem solanki do mięsa z kurczaka:

  • peklowanie kurczaka w solance powinno trwać około 1-2 godziny na każde 500 g mięsa;
  • dodaj do solanki kilka łyżek soku z cytryny lub octu, aby nadać mięsu delikatnego kwaskowatego smaku;
  • pamiętaj, że po peklowaniu mięsa w solance, przed dalszym użyciem należy je dokładnie opłukać i osuszyć.

Jak peklować mięso w solance?

Peklowanie mięsa w solance to proces, który wymaga trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego wart. Poniżej znajduje cały proces, opisany się krok po kroku w najprostszy możliwy sposób:

  1. Najpierw przygotuj solankę, dodając odpowiednią ilość soli do wody i mieszając, aż sól się rozpuści.
  2. Umieść mięso w solance, upewniając się, że jest ono całkowicie pokryte.
  3. Pozostaw mięso w solance na określony czas, zależny od jego rodzaju i wielkości. Pamiętaj, że mięso nie powinno być peklowane zbyt długo, ponieważ może stać się zbyt słone.
  4. Po zakończeniu peklowania mięso należy dokładnie opłukać i osuszyć.
Zobacz też:  Białko serwatkowe – źródło protein wysokiej jakości


Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2023

Dodaj komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.