Białko serwatkowe – źródło protein wysokiej jakości

Białko serwatkowe to popularny składnik suplementów diety, który stanowi doskonałe źródło protein i wyróżnia się bogatym profilem aminokwasowym, dostarczając do organizmu człowieka niezbędne aminokwasy egzogenne, w tym również, szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie, aminokwasy rozgałęzione BCAA. Białko serwatkowe może wspomagać proces budowy masy mięśniowej, a także może być pomocne wśród osób, którym zależy na redukcji masy ciała.

Czym są białka serwatkowe?

Białka serwatkowe to funkcjonalne białka mleka, które powstają z serwatki, będącej produktem ubocznym wytwarzanym podczas produkcji serów. To mieszanina protein, wśród których można wyróżnić związki, takie jak alfa-laktoalbuminy czy też beta-laktoalbuminy.

Białko serwatkowe stanowi pełnowartościowe źródło protein, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli związki, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też konieczne jest dostarczanie ich do ustroju z zewnątrz – wraz z codziennym pożywieniem lub w postaci suplementów diety. Białka serwatki zawierają m.in. aminokwasy rozgałęzione BCAA, które cieszą się dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie, a także wyróżniają się wysoką zawartością leucyny, czyli substancji, która stanowi istotny składnik w kontekście budowania masy mięśniowej.

Koncentrat, izolat i hydrolizat, czyli rodzaje białka serwatkowego

Białko serwatkowe stanowi źródło wysokiej jakości białka, które na rynku jest dostępne w trzech postaciach – w formie koncentratu, izolatu i hydrolizatu. Czym różnią się poszczególne rodzaje białka serwatkowego między sobą?

  • Koncentrat białka serwatkowego, w skrócie zwany WPC (z j.ang. whey protein concentrate) to produkt, w którym koncentracja czystego białka wynosi ok. 80%. To suplement diety, który zawiera niewielkie ilości tłuszczu i węglowodanów, a także może dostarczać do organizmu laktozę. To preparat, który wyróżnia się najlepszym stosunkiem ceny do jakości, co sprawia, że cieszy się dużą popularnością wśród sportowców.
  • Izolat białka serwatkowego, w skrócie znany jako WPI (z j.ang. whey protein isolate) to produkt, w którym koncentracja czystego białka wynosi ok. 90%. Suplement diety WPI zawiera mniejsze ilości tłuszczu i węglowodanów niż koncentrat białka serwatkowego, a dodatkowo wyróżnia się świetną rozpuszczalnością i dobrą przyswajalnością.
  • Hydrolizat białka serwatkowego, znany także jako WPH (z j.ang. whey protein hydrolysate) to produkt, który może zawierać nawet 100% czystego białka. To najdroższy i najlepiej wchłanialny rodzaj białka serwatkowego, który może być bardzo szybko wykorzystywany przez ludzki organizm.
Zobacz też:  Branża gastronomiczna. Jak obliczyć ślad węglowy jedzenia?

Poszukując odpowiedniego rodzaju białka serwatkowego, warto zwrócić uwagę na własne potrzeby i preferencje. Każdy z dostępnych produktów stanowi bowiem wartościowe źródło protein wysokiej jakości, które może pozytywnie oddziaływać na masę mięśniową, a także wspierać proces redukcji masy ciała.

Właściwości białka serwatkowego i wpływ na organizm człowieka

Białka serwatkowe mogą nasilać procesy anaboliczne, wspierając syntezę protein w organizmie i mogą hamować katabolizm, ograniczając rozpad białek w ustroju. Tym samym mogą wspierać rozbudowę masy mięśniowej, a także pozytywnie oddziaływać na wzrost siły czy wytrzymałości sportowca. Dodatkowo białka serwatkowe mogą korzystnie wpływać na powysiłkową regenerację mięśni, przyspieszając tempo naprawy mikrouszkodzeń powstałych na skutek uprawiania intensywnych wysiłków fizycznych.

Suplement diety zawierający białko serwatkowe może wspierać także redukcję tkanki tłuszczowej, przyczyniając się do zwiększenia uczucia sytości i zmniejszenia apetytu, a także może pozytywnie wpływać na poposiłkową glikemię i wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego.

Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu codziennej diety w wysokiej jakości białko serwatkowe, sięgnij po produkty producenta OstroVit na stronie https://ostrovit.com. Szeroka oferta i mnogość wariantów smakowych sprawiają, że każdy znajdzie produkt odpowiadający indywidualnym preferencjom.

Materiał promocyjny



Zobacz także:
Archiwum: styczeń 2024

Dodaj komentarz