Konopie i marihuana w kuchni: jak je wykorzystać?

Konopie i marihuana już od wielu lat są wykorzystywane w kuchni. Warto przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu i poznać przykłady zastosowań tej rośliny. Czy można jeść lub pić konopie w różnej postaci? 

Kuchnia konopna – charakterystyka

Kuchnia konopna to przede wszystkim produkty z konopi i posiłki przygotowywane na ich bazie. Żywność konopna przygotowywana jest z wykorzystaniem nasion konopi i oleju CBD. Branża stale się rozwija i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dlatego warto zagłębić się w tym temacie, poznając nie tylko gatunki marihuany, przykłady produktów kosmetycznych z jej zawartością, ale i jej zastosowań w kuchni.

Nasiona konopi siewnych – dlaczego warto je jeść?

Nasiona konopi są cennym źródłem białka, witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych (wapń, cynk, żelazo oraz fosfor). Do zalet regularnego spożywania nasion konopi zaliczamy między innymi:

  • korzystny wpływ na układ odpornościowy – zwiększa odporność na infekcje i dodaje energii;
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
  • wspomaganie leczenia stanów zapalnych.

Jak dodaje Magdalena Nita, która współpracuje z placówką specjalizującą się w terapii marihuaną medyczną (centrum-mk.pl), osoby, które wykorzystują terapeutyczne działanie konopi, mogą je przyjmować w różnych postaciach, zatem nie ma mowy o monotonii. Tę kwestię rozwijamy poniżej.

Jak jeść nasiona konopi?

Nasiona konopi siewnych dostępne są w trzech formach:

  • nasiona łuskane – mają przyjemny smak, a zapachem przypominają orzech. Można je dodawać do praktycznie wszystkich potraw (deserów, wypieków, przekąsek oraz sałatek);
  • nasiona niełuskane – zawierają dużo błonnika pokarmowego, można je spożywać jako samodzielną przekąskę (po uprzednim uprażeniu ich na suchej patelni) bądź dodawać do różnych dań i wypieków, na przykład do domowego chleba;
  • nasiona zmielone (siemię konopne) – najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania odżywczych napojów, można je zmieszać z mlekiem, wodą lub innym płynem.
Zobacz też:  Ile cukru na litr soku z winogron?

Olej konopny – jakie ma zastosowanie w kuchni?

Olej konopny tłoczony jest na zimno z kwiatów i nasion konopi. Wyróżnia się intensywnym zielonym kolorem. Ze względu na wyczuwalną nutę orzecha i delikatny smak świetnie sprawdza się w kuchni. Warto jednak podkreślić, że nie nadaje się on do pieczenia czy smażenia, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur produkt traci część swoich prozdrowotnych właściwości. Powinno się go spożywać na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek, sosów, past lub dressingów. Do jego głównych zalet zaliczyć możemy korzystny wpływ na kondycję układu krwionośnego, działanie przeciwzakrzepowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Herbata z konopi – jako przykład wykorzystania konopi w kuchni. Czy warto ją pić?

Jednym z przykładów wykorzystania konopi w kuchni jest herbata konopna. Można ją przygotować z suszu konopi, który zawiera CBD, CBDA (2-4%) oraz białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, cholinę, terpeny i flawonoidy. Napój jest zastrzykiem antyoksydantów, które znakomicie przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Herbatę konopną można przyrządzić z samych liści konopi, ale łączy się je też z innymi ziołami czy suszonymi owocami. Chociaż herbata nie wyleczy depresji, może znacząco poprawić nastrój, pomóc zrelaksować się przed snem lub złagodzić bolesne bóle miesiączkowe.

Konopie i marihuanę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne warto zastosować je w codziennych posiłkach. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością, gdyż mogą wystąpić zaburzenia jelitowe.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz