Dania z dyni – warzywa o wielu twarzach!

Dynia piżmowa, makaronowa, Hokkaido – to tylko niektóre z najpopularniejszych odmian, które znajdują zastosowanie w kuchni. Jako że jesień to okres dużej dostępności tego warzywa, to dania z dyni są niezwykle ciekawą propozycją! Sprawdź pomysły!

Z dyni „wyczarować” można niemalże wszystko – zupę krem, placki, kotlety, pasztet, racuchy, sernik, a nawet frytki. Smaczne są także powidła czy sałatka z pieczoną dynią. Również jej pestki są ważnym składnikiem wielu dań oraz źródłem cennych witamin i minerałów. Wbrew pozorom dania z dyni nie są przesadnie skomplikowane w przygotowaniu, dlatego warto wykorzystać jej popularność jesienią i wprowadzić je do swojej kuchni. Będą niskokaloryczne i lekkostrawne, a przy tym zapewnią mnóstwo cennych składników.

Dynia – warzywo pełne zdrowia!

Dlaczego warto dać szansę dyni? Potrawy z dyni są bowiem nie tylko smaczne, ale również dostarczają mnóstwa witamin i mikroelementów, a przy tym są niskokaloryczne. 100 gramów miąższu to tylko 34 kcal, a przy tym 2,8 g błonnika, co czyni z nich idealny składnik diety dla osób dbających o linię czy starających się zrzucić nadmiarowe kilogramy. Dynia jest też cennym źródłem witamin z grupy A, C i E, niacyny i kwasu foliowego, a także wapnia, magnezu, selenu czy potasu. Jej pestki to natomiast jedno z najlepszych źródeł cynku – minerału o ogromnym wpływie na pracę układu odpornościowego i regulację wielu procesów zachodzących w naszym organizmie.

Przetwory i dania z dyni to jesienny hit!

Jesienią masz dostęp do coraz mniejszej ilości świeżych warzyw i owoców, przez co dieta może stać się bardziej monotonna i uboga. Dlatego nie można pozwolić sobie na zapominanie o dyni, która wygląda i smakuje znakomicie, a w dodatku jesienią kosztuje niewiele. Możesz z niej przygotować rozgrzewającą zupę, wykwintny jesienny obiad czy pyszne, aromatyczne przekąski i desery. To wszechstronne warzywo wniesie do twojej kuchni nie tylko smak, ale również aromat i kolor, dzięki któremu z jesiennego stołu na dobre zniknie nuda! Dowiedz się, co można robić z dyni!

Zobacz też:  Kopytka z dyni – proste kluseczki dyniowe z ziemniaków, które pokochasz!

Jak przygotować zupę z dyni?

Do przyrządzenia zupy kremu z dyni nie trzeba wiele. Oprócz dyni (Hokkaido lub piżmowej) będziesz potrzebować marchewki, ziemniaków, trochę cebuli, imbiru, bulionu i masła.

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia warzyw, a następnie połącz je z podsmażoną na maśle cebulką, gotuj w bulionie i dopraw do smaku.
  2. Kiedy całość stanie się miękka, wystarczy po prostu ją zblendować i zaserwować!
  3. Opcjonalnie można doprawić słodką śmietanką. Na górę warto wysypać podprażone ziarna słonecznika lub dyni, grzanki i startym na tarce serem żółtym.

Niewiele rzeczy jesienią rozgrzewa równie dobrze – i tak doskonale smakuje!

Chrupiące i smaczne frytki z dyni!

Dynia doskonale sprawdzi się również w postaci przekąski na słono. Naprawdę łatwo zrobić z dyni frytki, a gotowe danie ma znacznie mniej kalorii od tych ziemniaczanych – co oznacza, że możesz zjeść ich więcej! Najlepsze wychodzą z odmiany piżmowej lub Hokkaido.

  1. Wystarczy ją umyć i wysuszyć, następnie rozkroić na połówki, usunąć gniazdo nasienne, a w przypadku dyni piżmowej również obrać.
  2. Kolejne kroki to pokrojenie na cienkie paski w formie frytek, przepłukanie i zostawienie w zimnej wodzie na godzinę.
  3. Ostatnim etapem jest osuszenie, dodanie ulubionych przypraw i pieczenie (bądź smażenie).

Puree – baza dla wielu potraw z dyni

Zanim przejdziesz do przyrządzania bardziej wyrafinowanych dań obiadowych z dyni, warto nauczyć się robić puree, które jest bazą dla wielu przepisów z dyni. Na szczęście jest to proces łatwy i szybki.

  1. Wystarczy pokroić dynię (ze skórką), usunąć pestki i ułożyć na blaszce do pieczenia.
  2. Następnie należy upiec dynię w piekarniku o temperaturze około 200 stopni przez 45 do 50 minut.
  3. Tak przygotowany miąższ dyni trzeba oddzielić od skorupki i blendować do uzyskania jednolitej masy.

Alternatywnie można najpierw wykroić miąższ z dyni, usunąć pestki, pokroić w kostkę i piec w naczyniu żaroodpornym przez około 40 minut.

Kotlet z dyni? Jak najbardziej!

Oczywiście to danie z dyni nie będzie przypominać schabowego, ale nie oznacza to, że dyniowe kotlety będą nudne lub niesmaczne. Do wykonania takich placków z dyni potrzebować będziesz:

  • puree z dyni;
  • jajek;
  • gałki muszkatołowej;
  • trochę zielonej pietruszki.
Zobacz też:  Dżemy z dyni – jak zrobić? Poznaj sprawdzony przepis!

Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, nie zapominając, że do formowania kotletów przyda się bułka tarta (jej ilość dopasuj do wilgotności masy, mniej bułki to większa podatność na rozpadanie podczas smażenia). Gotowe kotlety na koniec warto również w bułce obtoczyć. Po smażeniu na maśle klarowanym lub oleju przez 3 do 4 minut na stronę kotleciki gotowe są do podania – smakują świetnie z sosami: grzybowym, pieczarkowym czy tatarskim, a także jako uzupełnienie mięsnych dań.

Poznaj przekąski z dyni na słodko!

Nie brakuje pomysłów na smaczne przekąski, w których głównym składnikiem jest dynia. Nie tylko bowiem nadaje się ona do dań wytrawnych, ale również doskonale sprawdzi się w połączeniu z korzennymi przyprawami jako deser. Najpierw przygotować wcześniej puree, które po połączeniu z gałką muszkatołową, imbirem i cynamonem będzie bazą dla muffinek, pierniczków czy tarty. Wystarczy dodać ulubione składniki, przełożyć do blaszek i wypiec do uzyskania chrupiącej skórki. Wyróżnią się nie tylko smakiem i aromatem, ale również intensywnym, pomarańczowym kolorem. Co najważniejsze – posmakuje wszystkim!

Spaghetti z dyniowego makaronu?

Nie, wcale nie będzie to makaron z dynią. To właśnie z dyni makaronowej – tak, jak wskazuje jej nazwa – można zrobić ciekawy w smaku i konsystencji makaron. Wystarczy ją ugotować, aby miąższ zaczął rozpadać się na włókna, przypominające nitki makaronu. Wykorzystaj je w kuchni w roli spaghetti, a nie tylko poszerzysz gamę smaków, ale również znacznie obniżysz kaloryczność przygotowywanych dań. Do prostego spaghetti brakuje ci tylko podsmażonej na patelni cebulki z czosnkiem, na którą wyłożysz pokrojone pomidory i całość podusisz. Następnie wyłóż makaron z dyni i wymieszaj, a po nałożeniu na talerz – posyp pestkami dyni lub słonecznika oraz parmezanem. Co jeszcze spośród dań z dyni warto włączyć do jadłospisu?

Placki, naleśniki i racuchy – przepisy z dynią

Dyniowe placki mogą przybierać rozmaite formy – popularnych i cienkich naleśników, grubszych i puszystych racuchów czy jedzonych na słono zamienników placków ziemniaczanych. Naleśniki doskonale łączą się z dżemem, twarogiem na słodko czy dyniowym dżemem. Racuchy z kolei możesz przygotować z mlekiem lub kefirem, łącząc ze startą dynią. Jednak prawdziwym hitem są jedzone na słono dyniowe placki – te w połączeniu z cebulką, pietruszką czy sosem grzybowym albo myśliwskim. Nie tylko świetnie smakują, ale również są dietetyczne!

Zobacz też:  Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych – zobacz nasz przepis

Przetwory z dyni, które możesz przygotować na zimę

Co zrobić, jeśli chcesz cieszyć się smakiem dyni nie tylko jesienią, ale przez cały rok? Oczywiście przetwory! Świetną bazą do tego będzie samodzielnie przygotowane puree, które właściwie od razu możesz przełożyć do słoików i zapasteryzować. Najlepiej przygotować przetwory w niedużych słoikach, aby po otwarciu wykorzystać całość na raz, dzięki czemu pozostała zawartość się nie zepsuje. Doskonałym pomysłem jest także dżem z dyni, który nie tylko będzie świetną bazą do deserów, ale również dostarczy cennych witamin i minerałów, których tak bardzo potrzebujemy zimą. Możesz również przygotować dżemy mieszane – z dyni i jabłek. Smakują rewelacyjnie.

Dynia w occie – kolejny sposób na dyniowe przetwory

Ciekawym pomysłem jest zakonserwowanie dyni w occie, dzięki czemu również może być bardzo długo przechowywana, ale bez konieczności pasteryzacji.

  1. Przygotowanie takiej konserwy jest proste – po umyciu wystarczy dynię pokroić na drobne kawałki, usunąć nasiona i dodać przyprawy (np. anyż, cynamon, ziele angielskie czy goździki).
  2. Oddzielnie gotuj wodę z octem w proporcji 4 do 1 (cztery szklanki wody na jedną szklankę octu), do której w międzyczasie dodaj przyprawy.
  3. Umieść kawałki dyni w słoikach, zalej gorącą zalewą i jak najszybciej zakręć.
  4. Następnie warto przełożyć zakrętkami do dołu, co pozwoli im się zassać i wytworzyć próżnię.

Dania z dyni to nie tylko Halloween! To wspaniały składnik spaghetti, przekąsek, kotletów, placków czy deserów, a nawet farsz do pierogów. Jest tania, niskokaloryczna i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Warto po nią sięgać – szczególnie jesienią, kiedy jest łatwo dostępna.



Zobacz także:
Archiwum: listopad 2022

Dodaj komentarz