Noże profesjonalne – co warto o nich wiedzieć?
Noże specjalistyczne to produkty, które sprawdzą się w pracy w masarniach, ubojniach, restauracjach oraz sklepach spożywczych. Niektóre z nich mogą znaleźć zastosowanie również w kuchni miłośników gotowania, którzy chcą poprawić swoje umiejętności. Tego typu akcesoria kuchenne charakteryzują się przede wszystkim wysoką jakością wykonania oraz ostrością, która umożliwia szybkie i precyzyjne przygotowanie posiłków. Noże profesjonalne posiadają również ergonomiczne, stabilne rączki o właściwościach antypoślizgowych. Pozwala to na zachowanie komfortu podczas pracy i zwiększa bezpieczeństwo.
Jakie noże kuchenne mogą Ci się przydać?
Noże kuchenne są klasyfikowane na podstawie tego, do jakich artykułów spożywczych są dedykowane. Doskonale sprawdzą się w domu, restauracji czy hotelu i pomogą przygotować estetyczne posiłki w krótszym czasie. W kuchni gastronomicznej wykorzystasz:
- Noże do filetowania, które występują w różnych kształtach w zależności od tego, do jakich gatunków i części ryb są przeznaczone. Najczęściej są one jednak elastyczne i ostro zakończone, aby umożliwić precyzyjne odgłowienie ryby, oczyszczenie jej z ości, usunięcie skóry oraz przygotowanie mięsa do dalszej obróbki.
- Noże do steków sprawdzą się przede wszystkim w restauracjach. Pomogą one w wygodny sposób spożyć gościom steki. Ten typ noży wyróżnia się spiczasto zakończonym, lekko odgiętym ostrzem. Z kolei podczas przygotowywania steków i kotletów wykorzystuje się prosty nóż do plastrowania.
- Noże do sera są niezbędne do równego pokrojenia różnych odmian sera. Mogą one przybierać postać piłki z uchwytami z dwóch stron, która poradzi sobie z twardymi i półtwardymi serami. W przypadku miękkich serów lepiej sprawdzi się nóż z dziurkami. Ser o takiej konsystencji nie będzie się do niego przyklejał i będzie zabezpieczony przed odkształcaniem się.
- Noże do chleba powinny znaleźć się w każdej kuchni. Z ich pomocą kromki będą idealnie równe, a pieczywo nie będzie się zgniatało podczas krojenia, co pozwoli mu prezentować się estetycznie. Noże do chleba posiadają długie, elastyczne proste ostrza, które poradzą sobie nawet z najbardziej chrupiącą skórką. Jeśli chcesz wykorzystać je również do przekrajania bułek, możesz wybrać mniejsze modele.
Noże masarskie – najpotrzebniejsze modele
Noże masarskie służą przede wszystkim do pracy z mięsem. To one pozwalają na sprawne oddzielenie tuszy od skóry, ścięgien, tłuszczu i kości, a także na porcjowanie większych kawałków mięsa. Najważniejsze modele noży masarskich to:
- Noże do skórowania, które charakteryzują się skierowaną do góry, zaokrągloną końcówką. Umożliwia ona precyzyjne oddzielenie mięsa od skóry oraz ścięcie ścięgien. Z pomocą wysokiej jakości noża do skórowania możliwe jest wykonanie precyzyjnych ruchów, dzięki którym nawet najmniejszy kawałek tuszy nie pozostanie na skórze.
- Noże do trybowania również posiadają skierowane do góry ostrze, jest ono jednak spiczaste. Pozwala na dotarcie do nawet najbardziej niedostępnych miejsc i staranne oddzielenie mięsa od kości. Odpowiednio dobrane noże do trybowania poradzą sobie nawet z żeberkami.
- Noże do krojenia wędlin są bardzo często wykorzystywane zarówno w restauracjach i sklepach mięsnych, jak i w domach. Ostrze noży do krojenia wędlin jest proste i szerokie, czasami zakończone faliście. Dzięki temu jeden precyzyjny ruch wystarczy, by ukroić idealnie równy plaster wędliny o dowolnej grubości. Specjalna budowa ostrza zapobiega również przyklejaniu się do niego mięsa, co znacznie usprawnia pracę.
Gdzie kupić noże specjalistyczne?
Noże specjalistyczne warto kupować wyłącznie u sprawdzonych dostawców. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że otrzymasz niezawodne, starannie wykonane akcesoria, które bardzo dobrze sprawdzą się w pracy i posłużą Ci przez długi czas. Wysokiej jakości noże rzeźnicze i kuchenne możesz zamówić w sklepie internetowym Wammashop. Oferowane tam produkty pochodzą od renomowanych producentów, posiadają wszystkie niezbędne atesty i są niezwykle wygodne w użytku.
Postaw na jakość i wybierz noże profesjonalne!
Różne rodzaje noży sprawdzają się do konkretnych zadań. Mamy nadzieję, że dzięki naszej krótkiej charakterystyce najpopularniejszych noży łatwiej będzie Ci w pełni wykorzystać ich możliwości. Jeśli chcesz korzystać wyłącznie z najlepszych akcesoriów, sprawdź specjalistyczne noże w Wammashop.pl i popraw jakość swojej pracy.
Artykuł sponsorowany
Zobacz także:
- Jak wykończyć kuchnię w stanie deweloperskim
- Jak otworzyć własną restaurację?
- Wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem kotleciarki gastronomicznej
- Ile kosztuje najnowszy Thermomix?
- Jak smażyć potrawy na płycie indukcyjnej?