Co jeść przy niedoborze magnezu?

Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów, który bierze udział w różnych procesach metabolicznych w organizmie. Jest także budulcem kości i ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jak poradzić sobie z jego niedoborami i w odpowiedni sposób je uzupełnić?

Jaką rolę w organizmie pełni magnez?

Magnez bardzo często nazywany jest pierwiastkiem życia, ze względu na funkcje, jakie pełni on w organizmie. Uczestniczy w ponad 300 różnego rodzaju procesach biochemicznych, jakie w nim zachodzą. Odpowiada za właściwą pracę układu odpornościowego, krwionośnego, mięśniowego oraz nerwowego.

Zbyt mały poziom magnezu w organizmie może objawiać się m.in. mimowolnym drganiem powiek i skurczami mięśni, osłabieniem, spadkiem jakości snu oraz zawrotami i bólem głowy. Jeśli stężenie magnezu przez dłuższy czas utrzymuje się na zbyt niskim poziomie, może to powodować poważne problemy ze zdrowiem, takie jak m.in. cukrzycę typu II, insdulinooporność, miażdżycę i nadciśnienie tętnicze. Bardzo ważne jest więc to, aby unikać niedoborów tego minerału. Właściwy jego poziom można utrzymać, przyjmując tabletki z magnezem lub spożywając odpowiednie produkty spożywcze.

W jaki sposób uzupełnić niedobór magnezu?

Dieta ma ogromny wpływ na właściwy poziom witamin i minerałów w organizmie, w tym również magnezu. Warto zadbać o to, aby była ona odpowiednio urozmaicona, co zdecydowanie pomoże w uzupełnianiu wszelkich niedoborów. Sprawdź, co warto jeść regularnie, aby utrzymać optymalny poziom magnezu.

Sięgaj po zielone warzywa

Wybieraj zielone warzywa, takie jak szpinak, kapustę, sałatę czy jarmuż. Są one cennym źródłem witamin i minerałów, w tym również magnezu. W sezonie wiosennym sięgaj także po botwinkę, która również dostarcza do organizmu wielu składników odżywczych. Najlepiej spożywać je na surowo lub po delikatnej obróbce termicznej. Sporą ilość magnezu zawiera także natka pietruszki, koperek oraz seler naciowy.

Zobacz też:  Pomysły na przekąski w panierce

Uzupełnij codzienną dietę w warzywa strączkowe

To kolejna grupa warzyw bogata w magnez. Sięgaj przede wszystkim po bób, fasolę, groch, soczewicę oraz kiełki. Już około 100g tych warzyw pozwala pokryć nawet 20% dziennego zapotrzebowania na magnez. Warto wybierać przede wszystkim te, które pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie są narażone na działanie silnych nawozów czy zanieczyszczeń.

Jedz orzechy i nasiona

Uzupełnienie codziennej diety o orzechy i nasiona może skutecznie pomóc w zmniejszeniu niedoboru magnezu. Sięgaj przede wszystkim po nasiona dyni oraz słonecznika, które dodatkowo są świetnym źródłem witamin z grupy B. Możesz dosypać je do zupy, sałatek lub zmielić i zrobić z nich pyszną i zdrową panierkę. Jak najczęściej jedz także orzechy brazylijskie, migdały i nerkowce, a poziom magnezu w Twoim organizmie będzie na właściwym poziomie.

Wybieraj produkty pełnoziarniste

Świetnym sposobem na uzupełnienie diety w magnez jest spożywanie produktów pełnoziarnistych. Wybieraj ciemne pieczywo, a także brązowy ryż, którym możesz od czasu do czasu zastąpić ziemniaki. Sięgaj również po kaszę jęczmienną i gryczaną oraz komosę ryżową. Oprócz magnezu zawierają one również błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego.

Magnez pełni ważną funkcję w organizmie człowieka. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu układów. Uzupełnienie codziennej diety o produkty spożywcze bogate w ten minerał pozwoli uniknąć problemów z jego niedoborem. Taka dieta jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Zmodyfikuj swój sposób żywienia i wybieraj produkty pełne witamin i minerałów, w tym także magnezu.



Zobacz także:
Archiwum: wrzesień 2022

Dodaj komentarz