Gotowanie żurku – jak ugotować żurek?

Żurek to pyszna, zdrowa zupa, którą z łatwością można zrobić w domu. Potrzebujemy do niej kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką lub możemy bez problemu kupić oraz trochę czasu, żeby ugotowały się ziemniaki i połączyły wszystkie składniki. Zatem do dzieła.

Składniki potrzebne do ugotowania żurku

– woda (2 litry)

– sól (pół łyżeczki)

– zakwas żurku w butelce (1 butelka, najlepiej szklana)

– ziemniaki (5 sztuk)

– kiełbasa biała lub wędzona (ok. 25cm)

– grzyby leśne suszone (garść)

– cebula (2 sztuki)

– liść laurowy (4 sztuki)

– ziele angielskie (4 sztuki)

– biały pieprz lub pieprz ziołowy

– majeranek (2 łyżki)

– śmietana (2 łyżki)

-cytryna lub ocet jabłkowy (opcjonalnie)

Co robimy i w jakiej kolejności

Jest to przepis na dużo pysznego żurku. Jeśli ktoś potrzebuje mniej, proszę podzielić np. wszystko na pół.

1. do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, solimy ją, dodajemy pieprz, liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie, stawiamy na pracującej kuchence.

uwaga – w garnku musi być jeszcze dużo miejsca na zakwas, dlatego wybieramy duży

2. namaczamy w miseczce grzyby

3. obieramy ziemniaki i cebulę

4. kroimy ziemniaki w kostkę, dodajemy do garnka

5. kroimy cebulę w kostkę lub plasterki, dodajemy do garnka

6. nastawiamy minutnik na 30min aby ugotowały się kartofle

7. mamy teraz trochę czasu, możemy pokroić kiełbasę w kostkę

8. dodajemy ją do żurku

9. grzyby już zmiękły, możemy pokroić je i dodać

10. jeśli zadzwonił minutnik, sprawdzamy miękkość ziemniaków

11. jeśli ziemniaki są miękkie, dodajemy zakwas. Na dnie butelki tworzy się osad z mąki, należy dobrze to wymieszać, kilkakrotnie przekręcając zakręconą butelkę z żurkiem i wstrząsając

12. nastawiamy minutnik na kolejne 10min

Zobacz też:  Gotowanie makaronu - jak ugotować makaron?

13. zwiększamy  moc kuchenki aby mąka w zakwasie dobrze się ugotowała

14. mieszamy

15. po upływie czasu z minutnika gasimy kuchenkę i dodajemy śmietanę, jeśli lubimy. Dodawanie śmietany do zupy to nie taka prosta sprawa, chodzi o to, żeby się nie zważyła w kontakcie z gorącem. do małego naczynie wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę soli oraz trochę zimnej wody i mieszamy. Hartujemy śmietanę dwiema łyżkami gorącego płynu z garnka, całość mieszamy i wlewamy go garnka.

16 mieszamy żurek i sprawdzamy jego smak czy odpowiada nam kwaśność i słoność. Jeśli lubimy kwaśny żurek, zakwaszamy go dodatkowo sokiem z połowy cytryny

Pozostaje już tylko konsumpcja, można podawać żurek z ugotowanym na twardo jajkiem, można dodawać chrzanu, wariantów jest wiele. W restauracjach podaje się np. żurek w wydrążonym chlebie.

Smacznego.

Dodaj komentarz