Jak ugotować kalafior z bułką tartą? Przedstawiamy prosty przepis!

Kalafior to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w wielu potrawach. Pieczony, gotowany na parze lub podsmażany jest bardzo smacznym dodatkiem do każdego posiłku.  Zastanawiasz się, jak ugotować kalafior z bułką tartą? Wyjaśniamy w naszym artykule!

Kalafior to warzywo krzyżowe, które wygląda jak biała wersja jego kuzyna, brokuła. Podobnie jak w przypadku brokułów, ciasno zwinięte florety kalafiora połączone są grubym rdzeniem, często z kilkoma jasnymi liśćmi, które go otaczają. Warzywo to zawiera błonnik pokarmowy, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować kalafior z bułką tartą! 

Kalafior – co warto o nim wiedzieć?

Kalafior to przedstawiciel rodziny warzyw krzyżowych, w skład której wchodzą też brokuły, kapusta i brukselka. Po raz pierwszy został wyhodowany w regionie, który obecnie jest znany jako Turcja. 

Obecnie kalafior uprawiany jest na całym świecie, a jego największymi eksporterami są Chiny i Indie. Warzywo to jest powszechnie uprawiane w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Meksyk, Hiszpania, Włochy, Turcja, Polska, Francja i Pakistan. 

Najlepiej sadzić go wiosną lub jesienią. Na większości obszarów dojrzewanie kalafiora trwa około 60 dni. 

Jakie witaminy i wartości odżywcze ma kalafior?

Kalafior jest warzywem krzyżowym, które ma naturalnie wysoką zawartość błonnika i witamin z grupy B. Dostarcza przeciwutleniaczy i fitoskładników, które mogą chronić przed rakiem. Zawiera również błonnik, który wspomaga utratę wagi i trawienie oraz cholinę, która pozytywnie wpływa na pamięć. 

Kalafior ma też wysoką zawartość witaminy C. Jest dobrym źródłem folianów, które są ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ pomagają zapobiegać wadom wrodzonym. Jest wolny od tłuszczu i cholesterolu, a także ma niską zawartość sodu.

Zobacz też:  Jak ugotować kaszę mannę na wodzie – smaczne propozycje na każdą okazję

Kalafior i inne warzywa krzyżowe wspomagają wątrobę w jej funkcjach detoksykacyjnych. Jedzenie tego warzywa może również pomóc zwiększyć poziom cholesterolu HDL (dobrego rodzaju) i obniżyć ciśnienie krwi. Warzywo to wspomaga też pracę mózgu. Jest świetnym źródłem witaminy K, o której mówi się, że utrzymuje ostrość umysłu w miarę starzenia się.

Kalafior zawiera też substancje zwane glukozynolanami, które rozkładają się na związki mogące pomóc w zapobieganiu powstawania komórek rakowych. Chronią one przed uszkodzeniem komórek i mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Natomiast zawarty w kalafiorze sulforafan pomaga chronić skórę przed uszkodzeniem przez promieniowanie ultrafioletowe. Dodatkowo kalafior jest niskokaloryczny, dzięki czemu jest bardzo dobrym dodatkiem do diety.

Jak ugotować kalafior z bułką tartą?

Kalafior z bułką tartą to popularny posiłek, który można serwować jako dodatek do dania głównego lub spożywać samodzielnie. Cały sekret tkwi w dobrze ugotowanym i przyprawionym kalafiorze.

Najpierw usuń twardsze łodygi i liście z kalafiora. Podziel warzywo na różyczki. Następnie umieść kalafiora w dużym garnku i zalej go wodą z mlekiem tak, by warzywo było całkowicie zakryte. Dodaj odrobinę soli do garnka. Gotuj kalafiora pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Podczas gdy kalafior się gotuje, na patelnię lub do rondelka wrzuć mało. Roztop je i dosyp bułki tartej. Przesmaż całość, aż nabierze złocistego koloru. Dopraw odrobiną soli. Pamiętaj, by całość mieszać drewnianą łopatką, by nic nie przywarło ani się nie przypaliło. Odcedź ugotowanego kalafiora i polej go bułką tartą. Smacznego!

Zastosowanie w kuchni. Co można przygotować z kalafiorem?

Opisaliśmy już, jak ugotować kalafior z bułką tartą. Jest to jednak jeden z wielu sposobów na przygotowanie tego zdrowego i pysznego warzywa. Jak jeszcze można go przyrządzić? Do jakich dań jest dodawany?

Kalafior jest często stosowany jako zdrowy zamiennik pokarmów o wyższej zawartości węglowodanów takich jak ryż lub ziemniaki. Po ugotowaniu staje się miękki i ma łagodny smak, który sprawia, że jest uniwersalny do wykorzystania w wielu potrawach. Kalafior może być gotowany tradycyjnie, gotowany na parze, pieczony, duszony i tłuczony.

Zobacz też:  Gotowanie kukurydzy – jak długo gotować?

Gotowany kalafior można serwować nie tylko z bułką z masłem. Bardzo dobrze będzie też smakował z sosem serowym (np. zrobionym z sera typu cheddar, rozpuszczonego w śmietance). 

Popularne potrawy z tym warzywem to m.in. zupa kalafiorowa po belwedersku, zupa pieczarkowo-kalafiorowa, kalafior zapiekany z mięsem mielonym, sałatka z brokułów i kalafiora i krem z kalafiora.

Produkty, które dobrze się komponują z kalafiorem to: jabłka, szparagi, brokuły, brukselka, papryka, marchew, seler, pieczarki, oliwka, cebula, pomarańcza, kukurydza, czosnek, imbir, jarmuż, cytryna, limonka, mango, groszek, granat, ziemniak, dynia, szpinak, słodki ziemniak i pomidor.

Bez względu na to, czy pieczesz kalafiora, podajesz z dipem czy przecierasz go na zupę, jest to zdrowy i bardzo smaczny sposób na wzbogacenie twojego menu. 

Kalafior jest w Polsce stosunkowo popularnym warzywem. Występuje w kilku odmianach i kolorach. Zawiera składniki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Warzywo to jest cennym źródłem witamin B, C i K oraz błonnika, karotenoidów i glukozynolanów. Oprócz wartości odżywczych kalafior jest także wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu przepisach. Dzięki naszemu artykułowi wiesz, jak ugotować kalafior z bułką tartą. Pora wykorzystać tę wiedzę w kuchni i przygotować wartościowy posiłek!



Zobacz także:
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz