Jak ugotować barszcz biały? Przedstawiamy prosty przepis!

Barszcz biały to zupa, którą przygotowuje się z boczkiem, białą kiełbasą, suszonymi grzybami, oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Jest to jedno z najważniejszych dań na wielkanocnym stole. Jak ugotować barszcz biały? Odpowiadamy!

Barszcz biały to bardzo smaczna i pożywna zupa. Tradycyjnie jest przygotowywana z produktów znajdujących się w koszyku z jedzeniem, który polskie rodziny zanoszą do kościoła, aby został pobłogosławiony w Wielką Sobotę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak ugotować barszcz biały!

Barszcz biały – podstawowe informacje. Co warto wiedzieć o tej popularnej zupie?

Barszcz biały, podobnie jak inne tradycyjne polskie zupy, charakteryzuje się intensywnym smakiem i użyciem wysokiej jakości składników. Staropolski barszcz biały nie zawierał mięsa i był gotowany na ukiszonych liściach albo łodygach barszczu zwyczajnego.

Obecnie jest przygotowywany na zakwasie pszennym. Niektóre osoby wolą go przygotowywać na kwaśnym mleku lub kiszonej kapuście. Zupa ta najczęściej jest serwowana z jajkami i ziemniakami.

Czy barszcz biały jest zdrowy? W jaki sposób jego spożywanie może wspomóc ludzki organizm?

Spożywanie białego barszczu, który został przygotowany na pszennym zakwasie, dostarcza organizmowi wielu minerałów i witamin. Zawiera on potas, wapń oraz duże ilości fosforu. Znajdziemy w nim również witaminy A, C i D oraz witaminy z grupy B.

Jest to pożywna i bardzo wartościowa zupa, która stymuluje funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jej spożywanie poprawia również przyswajanie wapnia przez organizm oraz wspiera jego oczyszczanie z toksyn. 

Dodatkowo barszcz biały łagodzi objawy problemów żołądkowo-jelitowych, pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi i napięcie mięśni oraz zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Oprócz tego zupa na zakwasie pszennym dobrze stymuluje pracę wątroby.

Zobacz też:  Jak ugotować jajka przepiórcze – przepisy, porady i inspiracje

Jeśli zupa nie jest zbyt mocno doprawiona, może także wykazywać właściwości łagodzące w przypadku schorzeń żołądka i problemów jelitowych.

Jak ugotować barszcz biały?

Składniki potrzebne do ugotowania barszczu białego to: jajka, śmietana, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan, suszone grzyby, czosnek, zakwas, biała kiełbasa, wędzony boczek i woda.

Do garnka wlej dwa litry zimnej wody. Następnie wrzuć pokrojony w plastry boczek i zagotuj. Następnie całość gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Pokrój je na ćwiartki. Teraz do garnka dodaj białą kiełbasę. Kolejnym krokiem jest dodanie chrzanu, liścia laurowego, ziela angielskiego i suszonych grzybów. Teraz do całości należy wlać dobrze rozmieszany zakwas. Kolejnym krokiem jest dodanie lekko rozgniecionego ząbka czosnku. 

Następnie zupę dopraw majerankiem, pieprzem i solą. Kolejnym krokiem jest rozrobienie śmietany w szklance. Dodaj do niej kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Następnie zawartość szklanki wlewaj powoli do garnka, cały czas mieszając. Teraz niech zupa jeszcze trochę pobędzie na ogniu. Na końcu spróbuj, czy jej smak jest wystarczająco słony i w razie potrzeby dodaj więcej soli. 

Możesz też dodać pieprzu i innych przypraw, jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak. Barszcz podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Barszcz biały to cenne źródło witaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok. Zawiera on także witaminy C i D oraz witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest on również źródłem potasu, fosforu i wapnia. Nasz artykuł dostarczył ci wiedzy na temat tego, jak ugotować barszcz biały. Wykorzystaj tę wiedzę i przygotuj pyszną zupę, która zachwyci całą rodzinę!



Zobacz także:
Zobacz też:  Jak ugotować botwinę? Przedstawiamy prosty przepis!
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz