Gotowanie makaronu – jak ugotować makaron?

Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie makaronu. Okazuje się jednak, że wielu ludzi nie wie, jak zrobić to poprawnie. Przedstawiamy najczęstsze błędy oraz radzimy, jak ugotować makaron, żeby zachwycał smakiem. 

Błędy podczas gotowania makaronu

Błędem, który może zepsuć nasz posiłek, jest gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody. Podczas gotowania woda bardzo łatwo wyparowuje oraz jest wchłaniana przez makaron. W związku z tym warto nie żałować wody, kiedy wrzucamy do niej makaron, ponieważ znacznie ułatwi to proces. Musimy też pamiętać, że temperatura wody szybko opada, co może utrudnić gotowanie. Im dłużej gotujemy, tym bardziej makaron nią namaka, co prowadzi do sklejania się. Dodanie oleju również nie jest dobrym pomysłem. Owszem, makaron nie będzie się sklejał, ale przecież potem zazwyczaj dodajemy go do sosu. Jeśli wcześniej wymoczy się w oleju, to niestety potem sos będzie z niego spływał, co pogorszy jakość potrawy. Kolejny błąd zazwyczaj popełniamy z braku cierpliwości. Zwiększamy temperaturę palnika, łudząc się, że dzięki temu makaron szybciej się ugotuje, a my zasiądziemy do obiadu. To jednak oczywiście jest nieprawda, a duży płomień w żadnym razie nie sprawi, że makaron będzie gotowy do spożycia szybciej. Woda za to będzie bardziej parować. A wtedy makaron się sklei i straci swój smak.

Poprawne gotowanie makaronu krok po kroku

Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego garnka. Pamiętajmy, że makaron potrzebuje przestrzeni, ponieważ inaczej przyklei się do spodu naczynia. Warto więc wybrać garnek duży, który będzie odpowiadał rozmiarami ilości oraz rodzajowi makaronu. Wlejmy też dużą ilość wody, ponieważ makaron źle się ugotuje, gdy będzie nią ledwo przykryty. Zalecaną ilością płynu jest 1 litr wody na 100g makaronu. Możemy go wrzucić dopiero do wrzącej wody, pamiętając, by nie gotować na dużym ogniu. Kolejną wskazówką jest odpowiednie posolenie. Sól należy dodać w momencie, gdy woda zaczyna wrzeć (przyjmuje się, że najlepszą ilością soli jest 7-10g na litr wody). W następnej kolejności dodajemy makaron. Nie ma potrzeby, aby na garnek nakładać pokrywkę – to zwiększa ryzyko, że woda zacznie kipieć, a przez to makaron  straci smak i ugotuje się nierównomiernie. Gdy już nasz makaron będzie gotowy, powinniśmy prawidłowo go odcedzić. Nie zalewajmy go zimną wodą – usunie ona z makaronu skrobię i sos nie będzie miał jak się wchłonąć. Możemy skorzystać z triku z zimną wodą tylko wtedy, gdy makaron ma być dodany do dania serwowanego na zimno, takiego jak sałatka. 

Zobacz też:  Gotowanie kapuśniaka - jak ugotować kapuśniak?

Dodaj komentarz