Krupnik to rozgrzewająca i aromatyczna zupa. Jest pełna zdrowych warzyw, a wybierając do niej chude mięso można śmiało jeść ją również podczas odchudzania. Jest to także zupa, która idealnie sprawdzi się podczas przeziębienia lub grypy.
Składniki niezbędne do ugotowania krupniku
- około 800 g dobrej jakości mięsa drobiowego (udka, nogi, skrzydełka itd.)
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej np. wiejskiej
- 1 marchewka
- 4-5 ziemniaków
- 1 mniejszy korzeń pietruszki
- 1 mała cebula lub kawałek pora
- po dwie łyżki siekanej natki pietruszki i koperku
- przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu, listek laurowy, 2 ziela angielskie.
Jak ugotować dobry krupnik?
Najdelikatniejszy smak ma wywar przygotowany wyłącznie na mięsie drobiowym. Jeśli chcemy, aby był on nieco tłustszy można dorzucić również żeberka wieprzowe. Mięso należy umieścić w garnku i zalać je dwom litrami zimnej wody. Dorzuć listek laurowy, ziele angielskie oraz por lub cebulę. Można ją odrobinę podpiec nad ogniem lub na suchej patelni. Garnek należy przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu przez około 90 minut. Wywar powinien delikatnie mrugać, nie można dopuścić do tego, aby zagotował się za mocno. Po tym czasie z zupy należy wyjąć ugotowane mięso, a także liść laurowy i ziele angielskie. Gdy mięso nieco ostygnie należy obrać je ze skóry oraz oddzielić od kości i ponownie wrzucić do wywaru.
W międzyczasie, gdy bulion powoli się gotuje warto przygotować warzywa. Pietruszkę oraz marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podobnie zrobić z ziemniakami. Miłośnicy nieco słodszych zup mogą dodać jeszcze jedną marchewkę. Przygotowane warzywa należy wrzucić do bulionu. Można od razu wsypać także 6 łyżek kaszy jęczmiennej oraz sól i pieprz. Kaszę jęczmienną można wcześniej dokładnie opłukać po bieżącą wodą. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ jeśli tego nie zrobimy to zupa nieco zgęstnieje i stanie się jeszcze bardziej treściwa. Całość trzeba zagotować, a następnie zmniejszyć moc palnika, tak, aby wywar tylko delikatnie się gotował. Na to, aby warzywa się ugotowały i dobrze zmiękły potrzeba około 30 minut. Po tym czasie zarówno kasza, jak i warzywa powinny być już odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania można do niej dodać nieco kurkumy, a także posiekaną pietruszkę i koper. Całość warto dokładnie zamieszać i pogotować jeszcze około 5 minut. Krupnik od razu po przygotowaniu można rozlać do talerzy. Porcję zupy można także dodatkowo oprószyć pietruszką. Tak przygotowany krupnik z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Zobacz także:
- Jak ugotować zupę buraczkową – przepis na domowy smak
- Gotowanie kapuśniaka – jak ugotować kapuśniak?
- Jak ugotować zupę rybną – sprawdzone wskazówki
- Gotowanie rosołu – jak ugotować rosół?
- Jak ugotować zupę pomidorową?
- Jak ugotować zalewajkę – domowy przepis na aromatyczne danie