Whisky należy do grona alkoholi wysokoprocentowych o bardzo oryginalnej barwie i smaku. Do jej produkcji wykorzystuje się destylaty przeróżnych zbóż, które następnie szczelnie zamykane są w beczkach dębowych. Tam zdołają nabierać aromatu i przez lata dojrzewać w oczekiwaniu na zlanie do butelek i znalezienie się już u swoich odbiorców. Dzięki ogromnej liczbie receptur, pochodzących z odległych sobie krajów świata, ludzkość otrzymała wiele gatunków whisky zdolnych cieszyć nasze podniebienia.
W degustacji moc trunku nie ma zbyt dużego znaczenia. Alkohol w tym przypadku spożywa się w celu odszukania w nim walorów smakowych i aromatów. Przy wykonywaniu tej czynności należy dość mocno się wysilić i stworzyć swoją indywidualną opinię dla każdego gatunku.
Dlaczego warto dobrze znać smak whisky?
Whisky stało się alkoholem niezwykle popularnym we współczesnym świecie. Mówi się, iż trunek ten w niektórych przypadkach zdołał wyprzeć już klasyczną wódkę. Choć nie jest on przeznaczony do picia w postaci „shotów”, to swoim smakiem zyskał uznanie wśród sporej części osób. Coraz częściej wręcza się go na prezent przy wielu okazjach, a dodatkowo można pić go zarówno samego, jak i w towarzystwie napojów.
Whisky należy do grupy trunków luksusowych. Oczywiście, da się znaleźć smaczne gatunki w niskiej cenie, jednak prawdziwi kiperzy potrafią inwestować w butelki masę pieniędzy. Znajomość smaków i odróżnianie rodzajów może wzbudzić podziw u osób zewnętrznych, którym wręczamy chociażby ten alkohol na prezent.
Sztuka degustacji whisky – dlaczego jest tak ważna?
Nie da się zaprzeczyć, że degustacja whisky jest swego rodzaju sztuką. Czynność ta nie polega na samym piciu, a konieczne jest zadbanie o wszystkie detale zarówno przed, jak i po. W kwestii przygotowania degustacji, należy zatroszczyć się o sprzyjającą atmosferę, dobre otoczenie oraz zakupić niezbędne wyposażenie. Do takiego należą z pewnością odpowiednie kieliszki. Do whisky najczęściej wybiera się szkło w kształcie tulipana, z pokrywą niedopuszczającą do ulotnienia się aromatu. Co ważne, mając do skosztowania kilka rodzajów powinniśmy zadbać o odpowiednie przekąski oraz wodę. Tylko w ten sposób zdołamy oczyścić swoje kubki smakowe po każdym trunku.
Etapy degustacji whisky
Degustacja whisky, podobnie jak ma to miejsce w przypadku każdego alkoholu, składa się z trzech etapów. Pierwszym jest dogłębna analiza sensoryczna. Badamy w ten sposób wyłącznie zapach trunku, starając się tym samym wychwycić najbardziej dostrzegalne aromaty. Polega to na przyłożeniu nosa do kieliszka, a następnie na wykonaniu krótkiego, choć intensywnego wdechu.
Drugi etap to oczywiście próba smakowa. Każdy łyk alkoholu powinien być dokładnie rozprowadzony po całej powierzchni jamy ustnej. W ten sposób uda się nam poczuć słodycz na czubku języka, goryczkę z tyłu oraz słoność po bokach. Dopiero na tej podstawie jesteśmy w stanie przejść do etapu trzeciego, jakim jest indywidualna ocena. Warto uwzględniać w niej wyłącznie swoje spostrzeżenia, a wszystko to zapisywać w notesie, obserwując tym samym stały postęp z degustacji na degustację.
Artykuł promocyjny
Zobacz także:
- Alkohole do posiłku. Z czym parować gin, a z czym wódkę?
- Kolor wina – od czego zależy i czym się charakteryzuje?
- Jak dieta wpływa na wygląd cery? Których produktów unikać, borykając się z trądzikiem?
- Różnice między kawą ziarnistą a mieloną. Co warto wiedzieć?
- Kawa Cellini – przepis na wykwintne doznania smakowe
- Dieta przy dnie moczanowej. Czy można jeść kiszonki?