Różnice między kawą ziarnistą a mieloną. Co warto wiedzieć?

Kawa nieustannie towarzyszy każdego poranka milionom osób na całym świecie (w Polsce jej codziennie spożycie deklaruje 60% obywateli). Niezależnie od pochodzenia czy środowiska, z którego się wywodzą, ludzie raczą się tym aromatycznym i pobudzającym napojem. Chcąc w pełni cieszyć się jej bogatym smakiem, często stajemy przed dylematem: kawa ziarnista czy mielona? Poznaj cechy wyróżniające oba rodzaje kawy, aby wybrać tą dopasowaną do Ciebie i Twoich preferencji.

Kawa ziarnista – bogactwo smaku i aromatu

Pierwszym i dla wielu osób decydującym argumentem przemawiającym na korzyść kawy ziarnistej jest jej aromat. Wysokiej jakości ziarna już w trakcie mielenia potrafią rozbudzić zmysły. To zasługa tego, że kawa w ziarnach dopiero trafiając do młynka, uwalnia całą gamę właściwości, za które kochamy ten czarny napój. To najczystsza postać kawy, jaką spotkać możemy na rynku. W przeciwieństwie do kawy mielonej dłużej zachowuje ona swoją świeżość, tym samym sprawiając, że każdego poranka (i nie tylko) jesteśmy w stanie cieszyć się perfekcyjną filiżanką kawy.

Oprócz samego smaku, ziarna kawy mają inne zalety. Jedną z nich jest dłuższy okres przydatności. Niezmielone ziarna są w stanie dłużej zachować wszelkie właściwości uwielbiane przez kawoszy. Dzieje się tak głównie dlatego, iż kawa w takiej postaci jest w stanie dłużej bronić się przed utlenianiem. Również pod względem możliwości parzenia wygrywają ziarna. W ich przypadku mamy pełną kontrolę nad stopniem zmielenia. Pozwala to dostosować grubość do sposobu, w jaki mamy zamiar zaparzyć kawę, np. w ekspresie, kawiarce czy metodach alternatywnych. Tak duża elastyczność daje szerokie pole manewru pod względem eksperymentowania ze smakiem kawy – pamiętać jednak trzeba o stopniu wypalenia ziarna, który określa metodę przygotowania napoju – pozwalając czerpać nowe doświadczenia z jej spożywania. Robusta, arabika, a może mieszanka różnych gatunków? Jaka jest najlepsza kawa ziarnista? Ranking, który linkujemy pomoże Ci podjąć właściwą decyzję.

Zobacz też:  Jak zrobić domową pastę kanapkową?

Kawa mielona – szybki zastrzyk energii na dobry początek dnia

Wbrew powyższym, kawa mielona również ma dużo plusów, które sprawiają, że wiele osób każdego dnia sięga po nią. Szybkość i wygoda przyrządzenia wonnego napoju to jeden z głównych atutów tego typu kawy (złośliwi mówią, że to jedyne jej zalety, choć byłoby to zbyt duże uproszczenie). Poranki dla wielu z nas bywają porą, kiedy wiele spraw wymaga naszej uwagi. Kawa mielona jest gotowa do użycia od razu po otwarciu, co oszczędza czas i sprawia, że proces parzenia jest prostszy. Wystarczy wsypać ją do ekspresu lub filtra, aby uzyskać zastrzyk energii i poprawić samopoczucie. To samo dotyczy miejsca pracy lub wypraw turystycznych. W tych ostatnich, pod wpływem zmęczenia lub emocji, kawa może smakować fantastycznie wiele godzin od momentu jej zmielenia.

Kawa mielona jest zazwyczaj jednolita i gwarantuje stałą jakość. Nie musimy się więc oczywiście martwić o jej mielenie, co dodatkowo redukuje koszty związane z kupnem młynka. Dodatkowo oszczędzamy miejsce, gdyż mielony wariant kawy jest w większości przypadków pakowany przez producentów w mniejsze opakowania.

Kawa mielona czy ziarnista?

Choć w przypadku dobrej kawy mielonej możemy liczyć na przyjemny smak i aromat, który sam w sobie stanowi ozdobę każdego poranka, jest to jedynie namiastka tego, co może nam zaoferować czarny napój ze świeżo zmielonych ziaren. Każdy koneser kawy, który ceni jej pełnię właściwości, zdecydowanie powinien sięgnąć po kawę ziarnistą. Zalety i wady obu produktów zależą jednak od naszych własnych preferencji. Warto więc eksperymentować z różnymi gatunkami, markami i rodzajami kawy, aby znaleźć tę ulubioną.

Tekst promocyjny



Zobacz także:
Zobacz też:  Jak otworzyć własną restaurację?
Archiwum: maj 2024

Dodaj komentarz