Fasolka po bretońsku jest daniem jednogarnkowym, do którego przygotowania potrzebny jest boczek, kiełbasa oraz fasola biała i pomidory. To jedno z najbardziej sycących dań w kuchni polskiej. Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa?
Fasolka po bretońsku z Bretanią nie ma nic wspólnego, okazuje się, że jest to potrawa typowo polska. Sprawdź w artykule poniżej, czy fasolka po bretońsku jest zdrowa i jakie są jej właściwości odżywcze.
Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? Jak powstała polska wersja przepisu?
Pierwszy przepis na fasolkę powstał w 1855 roku, nie była to wprawdzie fasolka po bretońsku, ale fasolka pieczona. Artykuł z przepisem ukazał się na łamach amerykańskiego poradnika dla gospodyń domowych. Okazało się, że fasola była stałym elementem diety Indian amerykańskich. Fasolę jedli z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzia i syropem klonowym, następnie zawijali strąki w skórę jelenia i piekli w dołach wypełnionymi gorącymi kamieniami.
Skąd więc w polskiej fasolce nazwa „po bretońsku” i czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? W północno zachodniej Francji znajduje się kraina zwana Bretania, a określenie „a la bretonne” oznacza danie z wykorzystaniem fasoli, z upraw z okolic Paimpol. W Polsce tę właśnie fasolę jedli polscy żołnierze po wojnach napoleońskich, zmieniając przepis na typowo polski z dodatkiem kiełbasy i boczku.
Fasola jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Dzięki swoim właściwościom wykorzystywana jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdzie staje się zamiennikiem mięsa.
Właściwości prozdrowotne fasolki po bretońsku
Oprócz pełnowartościowego białka fasola ma w swoim składzie:
– ryboflawinę;
– witaminę C;
– tiaminę;
– niacynę;
– kwas foliowy;
– witaminę A;
– witaminę K;
– witaminę E;
– witaminę B6;
– potas;
– fosfor;
– wapń;
– żelazo, selen, cynk (w zależności od gatunku fasoli);
– inhibitory proteazy;
– błonnik;
– skrobię.
Kiedy zalecane jest jedzenie fasolki po bretońsku?
Ponieważ fasolka zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, zalecana jest osobom ze zgagą i nadkwasotą. Niestety fasolka to nie tylko same plusy, ponieważ powoduje gazy i wzdęcia. Czyli nie wolno jej jeść kobietom w ciąży, karmiącym piersią, starszym osobom, małym dzieciom i cierpiącym na zaparcia.
Pomidory – zdrowy dodatek w fasolce po bretońsku
Kiełbasa i boczek to masa kalorii, niemniej jakby spojrzeć na kolejny dodatek w fasolce po bretońsku, mianowicie pomidory, to znów ogrom samych zdrowych źródeł, jak potasu, sodu, cynku, fosforu, manganu, magnezu, żelaza, miedzi oraz całej masy witamin od B2, B3, B6 poprzez C i E, na K kończąc.
Czy fasolka po bretońsku jest zdrowa? Ależ oczywiście, że tak, nie tylko jest zdrowa, ale i smaczna. Mimo że dość pracochłonna, to warto zrobić ją samodzielnie. Smacznego!
Zobacz także:
- Czy kasza jaglana jest zdrowa i jakie jest jej pochodzenie?
- Czy żurek jest zdrowy? Jak przygotować żurek by nie był bardzo kaloryczny?
- Czy ryba antar jest zdrowa i jakie są jej właściwości odżywcze i smakowe?
- Czy kindziuk jest zdrowy i jakie ma właściwości odżywcze?
- Czy zupka chińska jest zdrowa? Poznaj jej skład i czas trawienia, sprawdź standardowy studencki posiłek.
- Czy barszcz czerwony jest zdrowy? Co warto wiedzieć na jego temat?