Czy zupka chińska jest zdrowa? Poznaj jej skład i czas trawienia, sprawdź standardowy studencki posiłek.

Zupka chińska to zamiennik normalnego jedzenia, jej czas przygotowania to kilka minut. To wygodne z pewnością, ale czy zupka chińska jest zdrowa?

Ten szybki w przygotowaniu produkt już od dawna ma wielu przeciwników. Sprawdź, czy zupka chińska jest zdrowa, czy jej skład faktycznie jest szkodliwy dla zdrowia ludzkiego?

Czy zupka chińska jest zdrowa?

Zupką chińską można się bardzo szybko nasycić tak jak i w mgnieniu oka ją przygotować. Jest częstym posiłkiem studentów, ale także zabierana jako prowiant na wycieczki, wakacje pod namiotem etc. Wystarczy trochę przegotowanej gorącej wody do jej zalania, odczekanie kilku minut i produkt gotowy, nadający się do zjedzenia. Tylko czy zupka chińska jest zdrowa?

Danie należy do tych, które zapychają, ale czy jest smaczne? Trudno powiedzieć, ponieważ zdania w tej kwestii są podzielone. Trzeba jednak zaznaczyć, że zupki chińskie to skarbnica przeróżnych związków chemicznych oraz pierwiastków. 

Sprawdź, na jakie składniki możesz trafić w losowo wybranej zupce chińskiej

Skład makaronu w zupce chińskiej to zazwyczaj:

– tłuszcz palmowy pozyskiwany z miąższu olejowca gwinejskiego. Produkty utleniania tego oleju szkodliwe są dla zdrowia, przyczyniając się do chorób serca;

– mąka pszenna – należy do produktów lekkostrawnych, zawierających witaminy PP, B1 i B2;

– sól – jeśli spożywana w nadmiernych ilościach, może prowadzić do nadciśnienia tętniczego;

– cukier uzależnia i ma wpływ na wiele chorób cywilizacyjnych;

– ekstrakt z kurkumy;

– olej rzepakowy – używany głównie w krajach unijnych.

Dodatki smakowe, których w zupkach chińskich jest naprawdę sporo:

– cukier;

– sól;

– skrobia;

Zobacz też:  Czy chleb jest zdrowy? Oto garść najważniejszych informacji!

– papryka;

– czosnek;

– tłuszcz kurzy;

– kurkuma;

– natka pietruszki;

– kmin rzymski;

– ekstrakt z rozmarynu;

– chilli;

– glutaminian monosodowy dodatek do żywności zarejestrowany pod numerem E621, jego szkodliwość jest niższa niż soli kuchennej;

– guanylan disodowy (E627) wzmacniacz smaku pochodzenia naturalnego, nie jest uznawany za szkodliwy;

– inozynian disodowy (E631) naturalnie występujący w rybach i mięsie, jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży;

– mineralna sól potasowa – podobna do soli kuchennej, ale nie podnosząca ciśnienia dzięki zawartości potasu.

Patrząc na skład nie widać specjalnych zastrzeżeń, no, chyba że weźmie się pod uwagę sól, cukier i tłuszcz palmowy, może zatem nie powinno się jeść ich zbyt często?

Zaleganie zupek chińskich w żołądku

Braden Kuo gastrolog z Massachusetts General Hospital wykonał doświadczenie, które miało pokazać czas rozkładu makaronu typu Ramen w żołądku ludzkim. Okazało się, że zdrowy i świeży makaron dawno został już strawiony, a makaron z zupki chińskiej nadal zalegał w żołądku i to przez kilkanaście godzin po jego zjedzeniu. W makaronach typu zupki chińskie stosowany był produkt uboczny o nazwie TBWQ, o symbolu E319. Produkt ten pozyskiwany jest w przemyśle naftowym, a w makaronie stosowany był, jako utleniacz, niestety szkodząc ludzkiej tarczycy oraz nerkom. Składnik E319 podobno ma także działanie rakotwórcze, a znaleźć go można także w kosmetykach oraz przemyśle chemicznym.

Od czasu tego eksperymentu producenci zupek chińskich odeszli od jego stosowania, ale kto da gwarancję, że nadal w którejś z zupek chińskich się on znajduje? Na pewno zupki chińskie nie wnoszą nic dobrego do organizmu ludzkiego, nie mając żadnej wartości odżywczej. Szczególnie nie poleca się ich kobietom w ciąży i podczas karmienia.



Zobacz także:
Zobacz też:  Ser podpuszczkowy – czy jest zdrowy i jak powstaje?
Archiwum: sierpień 2022

Dodaj komentarz