Miłośnicy kuchni polskiej z pewnością będą zainteresowani tym, z czym kluski śląskie smakują najlepiej. Można je łączyć z mięsem, owocami, rozmaitymi sosami i szeregiem innych dodatków. Będą wyborne ze stopionym masłem, cebulką, gulaszem czy skwarkami.
Jak zrobić kluski śląskie?
Zanim przejdzie się do tego, z czym podawać kluski śląskie, należy poznać szybki sposób na ich wykonanie. Zrobienie klusek nie jest niczym skomplikowanym, nie zajmuje wiele czasu. Podstawowymi składnikami są ziemniaki i mąka ziemniaczana. Pierwszym krokiem będzie ugotowanie ziemniaków, następnie należy przecisnąć je przez praskę lub zetrzeć drobno na tarce, aż do uzyskania gładkiej masy. Kolejnym etapem będzie podzielenie masy ziemniaczanej na cztery równe części, po czym jedną z nich należy odłożyć na bok i uzupełnić powstałą lukę mąką ziemniaczaną. Można też dodać do tego jajko.
Z ziemniaków i mąki należy wyrobić ciasto, aż do uzyskania jednolitej i zwartej masy. Z ciasta odcina się po kawałku i formuje z niego kulki, po czym je spłaszcza i robi na środku wgłębienie palcem. Mając już przygotowane kluski, można wrzucić je do garnka z zagotowaną, osoloną wodą. Należy zaczekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody, po czym należy gotować je jeszcze przez trzy minuty i będą gotowe.
Z czym jeść kluski śląskie?
Kluski śląskie to świetna alternatywa dla makaronu, ryżu, ziemniaków czy kaszy. Można przygotować je na tak wiele sposobów, że nigdy się nie znudzą. Smakują wyśmienicie w wersji zarówno wytrawnej, jak i na słodko. Wystarczy zmienić dodatki, aby uzyskać zupełnie inne walory smakowe. Kluski śląskie wspaniale smakują w połączeniu z mięsem, można je śmiało zestawić z kotletem schabowym. Będą wyśmienite z gulaszem i potrawką, czyli z sosem, który wypełnia dziury. Idealnym połączeniem są kluski i gęsty, aromatyczny sos grzybowy, szczególnie ze świeżych grzybów, tuż po grzybobraniu. Warto spróbować wersji z sosem kurkowym, borowikowym, pieczarkowym czy podgrzybkowym.
Do przygotowania sosu kurkowego potrzebne będzie opakowanie śmietany 30%, dwie garście kurek, cebula, natka pietruszki, dwie łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie cebuli w kostkę i podsmażenie jej na maśle, następnie należy dodać do tego śmietanę i kurki. Na koniec pozostaje posiekać natkę pietruszki, dodać ją do sosu, posolić i popieprzyć, wymieszać całość.
Co do klusek śląskich dopasować?
Kluski śląskie można podać też w wersji bezmięsnej, z czego będą zadowoleni wegetarianie. Wspaniale będą smakować z sosem przygotowanym z podsmażonej cebuli i czosnku, pomidorów lub przecieru pomidorowego. Jeśli chce się mieć posiłek nie tylko smaczny, ale też atrakcyjny wizualnie, to można zrobić kolorowe kluski śląskie. Wystarczy dodać do masy ziemniaczano-mącznej drobno starte buraki, groszek lub szpinak.
Świetną opcją będą kluski śląskie z kiełbasą. Wystarczy pokroić kiełbasę na mniejsze kawałki, przyprawić papryką sproszkowaną, podsmażyć na maśle i dodać do tego przygotowane wcześniej kluski. Inną propozycją podania będą kluski z roladę mięsną i zasmażaną kapustą, typowo polskie danie, pożywne i smaczne. Warto też poświęcić trochę czasu i przygotować pyszne żeberka w sosie własnym, idealnym do polania klusek.
Z czym kluski śląskie będą smakować najlepiej?
Jeśli ktoś lubi obiady na słodko, to może polać kluski śląskie słodką śmietaną i posypać cukrem. Świetnie sprawdzi się też sos owocowy, który zrobi się ze swoich ulubionych owoców. Wybornie będą smakować z sosem malinowym, do powstania którego potrzebne są: maliny, jogurt naturalny, cukier.
Kluski śląskie można przygotować w wersji jabłkowej. Wystarczy obrać jabłka, pokroić je w kostkę, wymieszać z ziemniakami i uformować z ciasta duże kluski. Świetnie będzie do nich pasować bułka tarta podsmażona na maśle. Inną propozycją są kluski śląskie na słodko z sosem wiśniowym. Jego przygotowanie jest banalnie proste: wiśnie należy chwilę gotować z cukrem, po czym wymieszać i zblendować. Na koniec wystarczy dodać do sosu skrobię ziemniaczaną połączoną z niewielką ilością wody i wymieszać, dzięki czemu sos zgęstnieje.
Zobacz także:
- Jak zamrozić kluski śląskie? Przepis na każdą okazję
- Ile soli do ziemniaków na litr wody? Sekrety kulinarnych mistrzów
- Jak się robi naleśniki? Poznaj nasze patenty!
- Jak ubić śmietanę bez miksera i trzepaczki
- Proste przekąski na seans Science Fiction
- Jak obrać ananasa? Poznaj prosty sposób na obranie tego egzotycznego owocu!