Przepis na omlet z szynką i warzywami

Przy braku pomysłu na smaczny posiłek, nieoceniony będzie przepis na omlet z szynką i warzywami. Wystarczy dodać ulubione dodatki i przyprawić do smaku, aby stworzyć danie, które zachwyci pod każdym względem. Modyfikując składniki, można codziennie tworzyć nowe warianty smakowe.

Czy warto włączyć do diety omlet? Z czego go przygotować?

Omlet to uniwersalny posiłek, który można polecić praktycznie każdemu. Nie ma chyba osoby, której nie doceniłby jego walorów smakowych. W zależności od własnych potrzeb i preferencji, można stworzyć go na wiele sposobów, używając różnych składników. Możliwości jest naprawdę wiele, a jedynym ograniczeniem własna kreatywność. Głównym składnikiem omleta są oczywiście jajka, czyli skarbnica witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy, łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Do jego przygotowania można użyć rozmaitych płatków: owsianych, jaglanych, jęczmiennych, orkiszowych, gryczanych. Przebierać można też w warzywach – papryka, cebula, czosnek, pomidory itd. Multum przypraw i ziół pozwala na stworzenie różnych wariantów smakowych. W omlecie mogą znaleźć się te rozmaite rodzaje mięs, orzechy, nasiona, odżywka białkowa, nabiał. Do jego smażenia świetnie sprawdza się masło, olej kokosowy czy nawet smalec. Omlet nie występuje wyłącznie w wersji wytrawnej, można go przygotować na słodko. Wystarczy dodać ksylitol, erytrol czy inny słodzik, owoce, smakową odżywkę białkowej.

Omlet z warzywami i szynką w wersji podstawowej

Do przygotowania omleta z szynką i warzywami potrzebne będą następujące składniki:

  • sześć jajek;
  • świeża papryka;
  • cztery plastry szynki;
  • ¼ szklanki mleka;
  • masło do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Pierwszym krokiem będzie pokrojenie w kostkę papryki i szynki, wymieszanie ich z przyprawami. Potem można przejść do połączenia ze sobą jajek i mleka, dzięki czemu powstanie ciasto, które należy wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu. Szynkę i paprykę dodaje się, gdy omlet zdąży już lekko urosnąć. Kolejnym krokiem będzie złożenie go na pół i smażenie, aż do ścięcia się masy jajecznej.

Zobacz też:  Tarta z ciasta francuskiego - przepis

Przepis na omlet z szynką i różnymi dodatkami

Do przygotowania wybornego omleta potrzebne będą:

  • trzy jajka;
  • cebula;
  • kawałek papryki czerwonej;
  • kilka plasterków szynki;
  • cztery łyżki startego sera żółtego;
  • szczypiorek;
  • sól i pieprz.

Posiekaną cebulę należy zeszklić na patelni, po czym dodać niej pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażać przez chwilę. W międzyczasie należy przygotować ciasto w misce, wystarczy rozbełtać jajka, po czym wlać je na patelnię i smażyć na małym ogniu, doprawić do smaku. Do ścinającej się masy jajecznej należy dodać pokrojoną szynkę i sterty ser. Na koniec pozostaje poczekać, aż jajka się całkowicie zetną, gotowy omlet można posypać szczypiorkiem.

Pomysł na pełnoziarnisty omlet z szynka i warzywami

Na śniadanie lub kolację wspaniale sprawdzi się omlet przygotowany z:

  • dwóch jajek;
  • dwóch łyżek mąki pełnoziarnistej;
  • łyżki mleka;
  • połowy papryki;
  • dwóch plastrów szynki;
  • kawałka pora;
  • łyżki masła;
  • szczypty soli i pieprzu.

Wykonanie: warzywa i szynkę należy pokroić w kostkę, po czym wrzucić wszystko na patelnię i smażyć na maśle, następnie przyprawić. W międzyczasie przygotowuje się masę jajeczną – mieszając jajka z mlekiem i mąką. Gładką masą zalewa się warzywa, o czym smażyć na wolnym ogniu, aż do ścięcia się omleta. Na koniec wystarczy przewrócić go na drugą stronę i lekko podpiec.

Omlet a’la pizza z patelni

Przygotowanie pizzy zajmuje sporo czasu, jest to żmudne zajęcie. Trzeba zrobić ciasto, poczekać na jego wyrośnięcia, po czym je wyrobić, położyć składniki i wsadzić do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Zdecydowanie szybciej i łatwiej będzie zrobić pyszny omlet, który również może smakować jak pizza – chrupiący spód zostanie zastąpiony równie smaczną masą jajeczną.

Do jego przygotowania wystarczą:

  • jajka;
  • trochę wody;
  • ulubiona wędlina;
  • ser gouda;
  • pomidor;
  • bazylia;
  • sól i pieprz;
  • olej do smażenia.
Zobacz też:  Sałatka z cieciorką, jajkiem i pomidorem

Szynkę i pomidory należy pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce lub użyć już startego. Kolejnymi krokami będą: roztrzepanie jajek z wodą, dodanie sera, doprawienie solą i pieprzem. Potem można przejść do przyrumieniania szynki na oleju, następnie do dodania do niej pomidora i bazylii. Na koniec zalewa się wszystko masą jajeczno-serową i smaży pod przykryciem, aż do ścięcia się jajek.

Dodaj komentarz