Tarta z owocami na słodko

Jednak Wielkiemu Dowódcy – zgodnie z powiedzeniem – powinniśmy oddać cesarzowi co cesarskie. Dzięki niemu właśnie tarty – tradycyjne dania kuchni francuskiej – znalazły się w Polsce. Przywędrowały razem z kucharzami podczas wypraw napoleońskich w XIX wieku i… zostały. Zapewne wielu kucharzy także.

 

Francuzi – kulinarni pedanci

Jedzenie odgrywa ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w dbałości o składniki. Prawdziwy kuchmistrz, nawet ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie. Jeśli tylko jest to możliwe, kupi je na pobliskim targu od znajomego i pewnego sprzedawcy. Kolejny warunek to świeżość produktów. To naprawdę istotne, bo większość owoców i warzyw oraz dodatków podawanych jest jako samodzielne potrawy, często przed głównymi posiłkami.

 

Tarta, którą proponujemy to ciasto tanie i łatwe. Wprawdzie moglibyśmy zasugerować np. tartę jeżynową z kremem budyniowym przyciemnianym kakao tudzież tartę czekoladową z posypką czekoladową, albo tartę z cynamonowymi gruszkami w syropie waniliowym. Jednakże żołnierska prostota Napoleona Bonaparte do czegoś zobowiązuje. Do prostoty, która czasem potrafi być genialna w swoich rozwiązaniach. Zrobimy po prostu prostą tarę owocową z truskawkami. Po prostu tak.

 

Tarta z owocami – truskawkowa

 

Czas przygotowania 90 minut, 1 porcja (100 g), 420 kcal.

 

Tarta z owocami – składniki

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • tłuszcz do formy.

Wierzch:

  • 1 5 dag gorzkiej polewy
  • 70 dag truskawek
  • 1 opakowanie galaretki z porzeczek
  • sucha fasola.

 

Tarta z owocami – wykonanie

 

Formę do tarty smarujemy masłem. Przesianą mąkę łączymy w misce z pokrojonym w kostkę masłem, wodą, solą oraz cukrem pudrem. Miksujemy lub rozcieramy składniki ręcznie. Siekamy, żeby powstały okruchy ciasta, dodajemy jajko i miksujemy by uformować ostatecznie kulę. Zawijamy w folię i na 30 minut wkładamy do lodówki.

Zobacz też:  Smoothie z malinami i szpinakiem

 

Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto, układamy je natłuszczonej formie do tarty, wylepiając brzeg. Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy fasolę oraz pergamin i studzimy ciasto. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią upieczoną tartę. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, by zastygła. Truskawki czyścimy i myjemy. Rozkładamy je na tarcie i zalewamy rozpuszczoną galaretką porzeczkową. Można zaraz podawać.

 

Tarta z owocami – jakie wino?

 

W przypadku doboru wina podstawowa zasada mówi, że do deseru powinno być tak samo słodkie jak deser. A to dlatego, żeby nie wywoływać wrażenia, że jest zbyt kwaśne. Wino może uwydatnić smak owoców, więc w takim przypadku nasz wybór powinien być stonowany – mogłoby to być wino półsłodkie lub półwytrawne. Powiedzmy np. takie francuski (jakżeby inaczej!) Réserve de Marande Gros Manseng. Ach, poezja smaków i aromatów. Wystarczy przesunąć nosem i delikatnie można od razu poczuć bukiet, który nasuwa nam przed oczy cudowne i łagodne zbocza południowej Francji i Gaskonii.

 

Marande – ten subtelny i łagodny słomkowożółty – błyszczący ostatnimi promieniami tuż przed zachodem słońca – kolor. Dojrzałe aromaty czarnego bzu i miodu, tańczące i figlujące z subtelnymi nutami truskawek i mięty. W ustach nasze kubki smakowe dostają orgazmu, bo czują smaki przyjemne i gładkie, o świetnej owocowości i dobrej spokojnej, strukturze. Poetyckie uduchowione doznania za mniej niż 5 dyszek. Mon Dieu! To wino jest tak wspaniałe, że z wrażenia można zwalić się na podłogę i zapomnieć o całym bożym świecie. Delektując się nim i zagryzając truskawkową tartę, możemy się rozmarzyć i zapomnieć. Do tego stopnia, że krzykniemy – jakże zbawienne – „Panie! Litra wyborowej i ogórki”. Franz Maurer lubi to.

 

Dodaj komentarz