Kurczak w sosie worcester

Kurczak w sosie worcester to nie jest łatwy przepis, ale także nie jest trudny. Co nie znaczy, że można sobie, ot tak, ważyć lekce nasze postępowanie kulinarne. – Co ty myślisz, cwaniaczku?! Że z z takiego kucharzenia możesz sobie zrobić spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością?! – zakrzyknąłby komisarz Ryba. Bo ilość kurczaków w więzieniu, znaczy w pieczeniu musi się zgadzać! Więc podczas przygotowania kurczaka w sosie worcester musimy być jak bulterier, jak wściekły byk, jak Tommy Lee Jones.

Nie będziemy piec całego kurczaka. Skupimy się na udkach, a do nich potrzeba już tylko kilku składników. Taki kurczaczek może być świetną podstawą imprezy, a nawet przyjęcia przy grillu. Podudzia są nie tylko niedrogie, ale także mięsiste i pyszne. Udka pieczemy, a sos worcestershire dodaje im przyjemnego kopa z pikantnym, kwaskowatym, o ile nie kwaśnym, lekko pikantnym posmakiem.

Potem wystarczy dorzucić trochę sałatki lub pieczonych warzyw, aby danie nabrało wegetariańskiego sznytu. Jeśli nasi znajomi nie jedzą mięsa, będą jeść warzywa. Niech sobie nie wyobrażają, że ktoś wokół nich będzie skakał na każdą ich kulinarną zachciankę. Do dzieła!

Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym frushi.pl

Kurczak w sosie worcester

Udka z kurczaka pieczemy do miękkości, a następnie wrzucamy do pikantnego sosu worcestershire. Kurczaka można zrobić w tygodniu. Powinien być daniem łatwym, satysfakcjonującym i pysznym.

Czas przygotowania 60 minut, 8 porcji.
Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała szalotka (pokrojona w kostkę)
  • 6 ząbków czosnku (mielonych)
  • 1 papryczka chili bez nasion (posiekana)
  • 2 łyżki sosu worcester
  • kilka łyżek bulionu z kurczaka (lub wody)
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 1 mała pęczek zielonej cebuli (drobno posiekanej)
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)
Zobacz też:  Czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu

Polewa cebulowa:

  • 1 średnio słodka cebula
  • 1/3 łyżeczki octu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki wody

Kurczak w sosie worcester – wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Myjemy udka z kurczaka i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i układamy udka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy kurczaka przez 20 minut, a następnie odwracamy i pieczemy przez dodatkowe 10 minut, aż kurczak będzie gotowy.
Podczas pieczenia kurczaka przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy czosnek, szalotkę i smażymy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy bulion, sos worcester, ocet. Dobrze mieszamy i podgrzewamy.

W małej misce łączymy 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżką wody. Dobrze mieszamy i dodajemy do sosu.
Sos doprawiamy cukrem, sosem sriracha, chili i 1 łyżeczką czarnego pieprzu. Gotujemy przez minutę, aż mieszanina zgęstnieje. Przygotowujemy polewę – cebulę, ocet, wodę, cukier mieszamy w małej misce.

 

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, polewamy sosem i pieczemy jeszcze przez minutę, aż kurczak wchłonie os. Kurczaka zdejmujemy z ognia i posypujemy cebulką z polewy. Można podawać z ryżem, z cebulą, kawałkami limonki i dodatkowym sosem. Bon apetit.

[kkstarratings]

Zobacz także:

Archiwum: kwiecień 2021

Dodaj komentarz