Sernik wiedeński – Thermomix i przepis na ciasto

Jeśli chodzi o przepis na sernik wiedeński, Thermomix nie ma sobie równych. Jeśli dotychczas nie przepadałeś za przygotowaniem ciasta ręcznie, możesz poczuć ulgę. Robot wykona większość pracy za ciebie!

Każda osoba, która lubi tradycyjne wypieki, na pewno zna sernik wiedeński. Thermomix sprawia, że upieczenie tego ciasta zajmuje znacznie mniej czasu niż zwykle. Jak zrobić taki wypiek na święta? Czy faktycznie będzie delikatny i puszysty? Sprawdź nasz przepis.

Składniki na sernik wiedeński – Thermomix

Zanim zaczniesz robić sernik, Thermomix musi być odpowiednio przygotowany, czyli wyposażony w motylek. Przygotuj też kopystkę, która przyda się później. Oto składniki do ciasta:

  • 1000 g twarogu, najlepiej podwójnie mielonego lub tradycyjnego tłustego sera twarogowego;
  • ok. 220 g cukru;
  • 180 g margaryny przeznaczonej do pieczenia, w temperaturze pokojowej;
  • 6 średnich rozmiarów jajek;
  • ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • skórka starta z ekologicznej, wyszorowanej cytryny;
  • opcjonalnie nieco cukru waniliowego;
  • garść rodzynek – jeśli lubisz rodzynki w serniku.

Masz gotowe składniki na sernik wiedeński i Thermomix? Przepis kulinarny na sernik znajdziesz poniżej.

Serniki wiedeński w Thermomixie – przepis

Oto kolejne kroki do przygotowania sernika wiedeńskiego w Thermomixie.

  1. Na początek staw temperaturę w piekarniku na 150 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 26 cm, żeby sernik wyrósł odpowiednio wysoki. Oddziel białka od żółtek.
  2. Umieść w Thermomixie motylek, a potem ubijaj białka przez trzy minuty na obrotach 3.
  3. Następnie na tych samych obrotach ubijaj pianę przez dwie minuty, dodając do niej połowę cukru. Przełóż uzyskaną pianę do innego naczynia.
  4. Wyjmij motylek i zamontuj kopystkę. Do misy Thermomixa włóż miękką margarynę, resztę cukru i cukier wanilinowy (jeśli go używasz), a także żółtka i twaróg. Ucieraj przez trzy minuty na obrotach 6.
  5. Do masy dodaj resztę składników oraz pianę z białek i cukru, a potem wymieszaj za pomocą kopystki przez pół minuty na obrotach wstecznych 4.
  6. Po przygotowaniu sernika wiedeńskiego w Thermomixie przełóż masę do tortownicy. Piecz najpierw przez 40 minut w 150 stopniach, a następnie jeszcze ok. 30 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu włóż ciasto do lodówki i poczekaj kilka godzin, aby stężało.
Zobacz też:  Kluski śląskie – Thermomix jako sposób na przygotowania tradycyjnego dania

Jak widzisz, przepis na sernik wiedeński w Thermomixie wcale nie jest taki skomplikowany! Spróbuj zrobić to ciasto na święta albo inną ważną dla ciebie okazję!



Zobacz także:
Archiwum: styczeń 2023

Dodaj komentarz