Makowiec Thermomix – podajemy składniki i prosty przepis

Jak przygotować makowiec Thermomix? To bardzo proste! Wystarczy przygotować wcześniej odpowiednie składniki, a potem postępować według łatwego przepisu, który podajemy poniżej. 

Potrafisz zrobić makowiec? Thermomix ułatwi ci to zadanie! Przekonasz się, że nawet początkujący kucharz może samemu upiec wyśmienitą makową, jeśli skorzysta z dobrego przepisu.

Makowiec Thermomix – składniki

W okresie świąt wiele osób chce samemu przyrządzić słodkie rarytasy, takie jak pierniki, makowce, kruche ciasteczka, sękacze czy kluski z makiem Thermomix. Dzisiaj podajemy składniki i przepis na pyszny makowiec.

Makowiec Thermomix składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego.

Makowiec Thermomix składniki na masę makową:

  • 500 g maku,
  • 350 g mleka,
  • 200 g mieszanych orzechów (laskowych, włoskich oraz migdałów),
  • 4 białka,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 g miodu,
  • 150 g cukru,
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego,
  • szczypta soli.

Makowiec Thermomix – sposób przygotowania

Przygotowanie makowca krok po kroku:

  1. Ciasto:
  • Mleko, drożdże i cukier podgrzewaj 2 minuty/ 37 stopni/ obr. 1.
  • Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto 2 minuty.
  • Przełóż ciasto do innego naczynia, przykryj ścierką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  1. Masa makowa:
  • Orzechy i migdały umieść w naczyniu miksującym i rozdrobnij 3 sekundy/ obroty 6. Przełóż do innego naczynia.
  • W naczyniu miksującym zmiel połowę maku 30 sekund/ obr. 10, po czym przesyp do innego naczynia i zmiel pozostałą część maku.
  • Zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód podgrzej 15 minut/ 90 stopni/ obr. 3.
  • Dodaj rozdrobnione orzechy z migdałami oraz aromat migdałowy, po czym wymieszaj 5 sekund/ obr. 4. Przełóż do innego naczynia.
  • Do czystego naczynia załóż motylek. Wlej białka, dodaj sól i ubijaj 3 minuty/ obr. 3. Odłóż 4 łyżki piany do posmarowania ciasta, a resztę dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
  1. Przygotowanie makowca:
  • Podziel ciasto na trzy równe części. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5 mm na oprószonym mąką blacie.
  • Każdy kawałek posmaruj pianą z białek i masą makową.
  • Zwiń kawałki wzdłuż dłuższego boku, tak, aby powstała rolada.
  • Zawiń luźno rolady w pergamin, pozostawiając 4 cm miejsca na wyrośnięcie ciasta.
  • Wstaw roladę do zimnego piekarnika i piecz przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni.
Zobacz też:  Thermomix – zupa grzybowa. Sprawdzony przepis


Zobacz także:

Dodaj komentarz