Sałatka na Wigilię. Sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki

Sałatka na Wigilię – jaka sprawdzi się najlepiej? W wersji tradycyjnej czy nowoczesnej? Wszystko zależy od tego, jakie smaki dominują u twoich najbliższych. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów, które zachwycą gości!

Sałatka na Wigilię to najczęściej klasyczna sałatka jarzynowa. Ale to niejedyna propozycja, ponieważ bardzo dobrze na ten czas sprawdzają się również sałatki ze śledziami i inne. Na Święta warto wybrać taką sałatkę, która wprowadzi pewne urozmaicenie na wigilijnym stole. W końcu nikt nie chce jeść przez kilka dni tych samych produktów. W tym poradniku przedstawimy ci kilka przepisów, a każdy z nich nadaje się zarówno do kolacji wigilijnej, jak i jako przystawka w kolejnych dniach Świąt.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Jak wspomnieliśmy wcześniej, najczęściej na wigilijnych stołach króluje sałatka jarzynowa. Nic w tym dziwnego, ponieważ pasuje ona do wielu różnych potraw. Co więcej, taka sałatka to danie w stylu zero waste, ponieważ możesz wykorzystać warzywa z wcześniej zrobionego wywaru na barszcz czerwony. Potrzebne będą:

  • kilogram ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • korzeń średniego selera
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 2 jajka
  • puszka groszku zielonego (można pominąć)
  • majonez
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
  2. Marchewki, pietruszkę i seler również ugotować lub wykorzystać warzywa z wywaru na barszcz.
  3. Groszek odsączyć z wody.
  4. Ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę.
  5. Ugotowane i ostudzone warzywa również pokroić w kostkę.
  6. Wszystkie składniki połączyć.
  7. Dodać majonez i doprawić do smaku.

Sałatka śledziowa

Kolejna propozycja sałatki wigilijnej będzie idealna dla fanów śledzi. Potrzebne będą:

  • 5 filetów słonych śledzi
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 3 ogórki kiszone
  • kilogram ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Zobacz też:  Pierniczki świąteczne – sprawdzony przepis na nadchodzące Boże Narodzenie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Śledzie odsączyć z wody i pokroić na mniejsze części.
  3. Cebulę pokroić w piórka, a ogórki kiszone w kostkę.
  4. Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
  5. Połączyć wszystkie składniki, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem.

Pyszna sałatka z tuńczykiem

Zastanawiasz się, jak wprowadzić urozmaicenie na świątecznym stole? Naszą propozycją jest tuńczyk, a właściwie sałatka z tuńczykiem, którą możesz podawać warstwowo – każdy produkt kolejno wyłożony w przezroczystej misie. Jest delikatna i sycąca, a do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 150 gram ryżu
  • tuńczyk w puszce
  • mała cebula
  • papryka czerwona
  • 2 duże jajka
  • majonez
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  2. Tuńczyka odsączyć z wody.
  3. Cebulę i paprykę pokroić w drobne kostki.
  4. Jaja ugotować i pokroić za pomocą krajalnicy do jajek lub nożem.
  5. Połączyć składniki lub ułożyć warstwowo.
  6. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka wigilijna z selerem, ananasem i serem

Sałatka, którą za chwilę poznasz jest szybka, a przy tym niezwykle smaczna. To kolejne urozmaicenie na świątecznym stole, jeśli masz już dość śledzi, ryb i wszędobylskiego maku. Potrzebne składniki to:

  • słoik selera konserwowego
  • ananas w puszce
  • 150 g żółtego sera
  • majonez
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Seler odsączyć z wody.
  2. Ananas odsączyć z wody i pokroić w drobną kostkę lub kupić już pokrojony.
  3. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
  4. Wszystkie składniki połączyć.
  5. Dodać majonez i doprawić.

Sałatka porowa

Kolejna sałatka na wigilię przypadnie do gustu amatorom intensywnych smaków. Dominuje w niej bowiem por, dlatego przygotuj się na kilka minut płaczu podczas przygotowań. Oto potrzebne składniki:

  • duży por
  • 150 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, a po wystudzeniu pokroić w kostkę.
  2. Por dokładnie umyć, a następnie drobno pokroić.
  3. Ser żółty zetrzeć, najlepiej na tarce o drobnych oczkach.
  4. Połączyć składniki i wymieszać z majonezem.
  5. Dodać sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:  Co na wigilię można przygotować wcześniej?

Sałatka na Wigilię nietypowo podana

Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i podać sałatkę tak, by pełniła rolę przekąsek, możesz podać ją w nietypowy sposób. Niestety jednak nie każda sałatka się do tego nadaje. Ziemniaczane, makaronowe i ze śledziami nie będą tutaj odpowiednie. Zamiast tego polecamy powyższe sałatki – porową i z selera konserwowego. A na czym polega to nietypowe podanie? Otóż chodzi o faszerowane sałatką muszle makaronowe. Najlepiej wybierz te w dużych rozmiarach, ugotuj je, wystudź, a następnie nadziewaj przygotowaną wcześniej sałatką.

Zielone sałatki na święta Bożego Narodzenia

Na świątecznym stole sprawdzą się nie tylko treściwe sałatki. Możesz też podać coś lekkiego, jak na przykład sałaka z roszponki i sera pleśniowego. Potrzebujesz:

  • roszponka (1 opakowanie)
  • ser błękitny lazur
  • 50 g ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Umytą i osuszoną roszponkę przełożyć do miski.
  2. Ser lazur pokroić w kostkę.
  3. Ziarna słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki połączyć.
  5. Dodać oliwę z oliwek przed podaniem sałatki i lekko przemieszać.

Sałatka z buraków i rukoli

Kolejna propozycja to również lekka sałatka do obiadu świątecznego. Aby ją przygotować, potrzebne będą:

  • 4 duże buraki
  • rukola (1 opakowanie)
  • 100 g sera feta
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki upiec w piekarniku do miękkości bez uprzedniego ich obierania.
  2. Upieczone buraki wystudzić, obrać, a następnie pokroić, ścinając je obieraczką do warzyw (na cienkie plasterki).
  3. Pokroić ser feta w kostkę.
  4. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
  5. Buraki połączyć z umytą i osuszoną rukolą, dodać ser i pestki dyni.
  6. Przygotować sos: wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód, a następnie doprawić.
  7. Dodać sos do sałatki przed podaniem.


Zobacz także:
Zobacz też:  Kutia – tradycyjna potrawa wigilijna. Przepis
Archiwum: grudzień 2022

Dodaj komentarz